Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '06

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Eski evde eski kapı, eski kapıda eski bir kilit

Eski evde eski kapı, eski kapıda eski bir kilit
 

Kocaman bir anahtarı vardı iki anahtar deliği olan 41 numaralı evimizin kapısının. İkisini de aynı anahtar açardı, birini çıkarken kapıyı çekivermişsek açmak için kullanırdık, diğerini de kilitlemek için. Kapının üzerinde elimi her değdiğimde buz gibi olan bir kapı kolu vardı. Kapıyı çalmak için o kapı kolunu kullanırdık. Daha sonraları kapıya taktığımız, 9 Voltluk bir pille çalışan zil evimizdeki ilk teknolojik cihaz olmuştu.

Yaşamımız evin çevresindeki bahçede geçtiği için, o kocaman anahtarı taşımak ve kullanmak zor gelirdi, onun için kapıya bir delik açmış ve oradan bir ipi kilide bağlamıştık, ipi çeker kapıyı açardık. Geceleri de unutmamışsak ipi içeriye çekerdik. Gündüzleri eve giren sokak kedileriyle başedemediğimiz için kapıyı kapalı tutardık, yoksa hep açık kalırdı. Kapıyı kilitleme alışkanlığını bir türlü edinemediğim için Ankara’ya ilk geldiğim zamanlarda anahtarı kapıda unuturdum. Eve geldikten az sonra kapı çalar ve kapıcımız anahtarımı kapının dışından almam için uyarırdı.

Eski evdeki kapının kilidine bir ip daha bağlıydı. Bu kapıdan girdikten sonra içeriden merdivenle bir kat daha çıktığımız için her kapı çalınışında inmemek için kilide bağladığımız ipi makaralarla yukarıya ulaştırmıştık. “Kim o” diye sorup ya da pencereden bakıp sonra ipi yukarıdan çekip kapıyı açıverirdik. Çok iyi çalışan bir sistemdi, elektrik kesik olsa da çalışırdı. Aslında şimdi de o zamanki tembelliğimde değişen birşey yok. Bir ara Ankara’da oturduğum yerde çok sık elektrik kesilirdi, bir de zil sistemimiz bozulmuştu. Cep telefonları sağolsun, aşağıdan haber vermek için işe yarardı ancak apartmanın dış kapısını açamadığım için aşağıya inmekten başka çare yoktu. Dört kat inmeye üşenince, bunun da kolay bir yolunu bulmuştum. Apartman kapısının anahtarının bir kopyasını balkonun kapısına asmıştım. Anahtarı aşağıda bekleyene atınca sorun çözülüyordu.

Yıllarca kullandığım kapının kilidinin nasıl birşey olduğuna hiç dikkat etmemişim. Bu yaz eski evde fotoğraflar çekerken, dış kapının kilidindeki ayrıntıların farkına vardım. İlginç şekilde kesilmiş metaller, yaylar, sürgülerden yapılmış bir düzenekti.. Bu kilit yüz yıldan eski olabilirdi ve oldukça güven verecek bir şekilde yapılmıştı. Belki o zamanlar kilidin güvenliği anahtarın büyüklüğü ile belirleniyordu. Bizim anahtar çok büyük diye düşünürken başkalarında çok daha büyük anahtarlar da görürdüm.

Daha sonraki yıllarda o eski kilidin yerine küçük bir kilit takıldı. Eski kilit devre dışı kalsa da kapıda bırakıldı, eski günlerin anısına.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..