Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Necip Köni - Adana / TR

http://blog.milliyet.com.tr/necipkoni

24 Mart '12

 
Kategori
Anılar
 

Eski hatıralar - 1965 ve öncesi

Eski hatıralar - 1965 ve öncesi
 

Merhabalar,

Sevgili arkadaşlar ve dostlar,

Bir zamanlar vardı, o da habersiz akıp geçti. 

İnsanlar şöyle geriye dönüp baktıklarında, acaba neleri hatırlayıp, gözlerinde canlandırabilirler.?

İşte bende geriye dönük zaman muhasebesi yaparak sizlere o geçmiş dönemlerden hafızamda kalabilen bazı olayları görsel olarak hatırlatmak istedim. Tahmin ediyorum bir çoğunuz bunları hatırlıyabileceksiniz.

1965 ve ÖNCESİ

Görsel olarak neler olmuş bakalım.



TELEFON * Şehirlerde kod numarası yoktu. (1234) numaralıydı. Şehir içi telefon konuşması ücretsizdi. Şehirler arası ancak PTT Santral memuresine numara yazdırılır. Bazen normal bekleme 2-3 saati geçer, acele yarım saat civarında, yıldırım ise 5-10 dakika içinde olurdu. Ücretleride çok farklıydı tabi ki.




RADYOLAR * Ankara uzun dalga ,İstanbul orta dalga radyolarının ulusal yayınlarının yanında ,İzmir radyosuda herhalde yerel kısa dalgadan bölgesel yayın yapıyordu. Adana'dan orta dalga İstanbul radyosundan parazitden dolayı bazı saatlerde yayın dinlenemezdi.


TREN * Genelde şehirler arası yolculuk trenler ile yapılırdı. Çünkü karayollarının bozuk ve uzunluğundan dolayı trenler daha konforlu,daha emniyetli ve daha ucuz seyahat aracıydı.




ŞATO - VİLLA - EV * Daha çok zengin ailelerin büyük mimar ve mühendislere çizidirip yaptırdıkları ev projelerinden bir örnek.



PROJE * O dönemlerde bilgisayar ve proje programları olmadığından bütün projeler el emeği ile ve göz nuru ile hesaplanıp, çizilirdi.




JEEP * 1955 -1960 sürelerinde ÇUKUROVA ve EGE'nin zengin çiftçileri daha çok çiftlik ve tarlalarına şehirdeki evlerinden bu tip binek aracını kullanırlardı.


LÜKS OTOMOBİL * Daha çok büyük şehirlerde büyük tüccarların ve fabrikatörlerin şöförleri ile birlikte evlerinden işlerine,işlerinden evlerine gittikleri lüks ithal otomobillerinden bir model örneği.





MÜNİBÜS DOLMUŞLAR * İstanbul - Ankara gibi büyük şehirlerde semtlerden semtlere ilk kullanılan yolcu dolmuş münibüslerinden bir örnekleme.



TÜRKİYE'nin DÜNYA ile BAĞLANTISI * O dönemlerde Dünya havayolu kabul edilen meşhur " PAN AM " havayolu ve güzel hostesleri





PAM AM - American Airlines * O dönemlerde sadece İSTANBUL-YEŞİLKÖY ve ANKARA-ESENBOĞA hava meydanlarından yurt dışı uçuşları haftanın belirli günlerinde olurdu. (PAN AM şu anda iflas etmiş olduğundan dolayı seferleri yoktur.)




UÇAK YOLCULUĞU * İstanbul ve Ankara merkezli çeşitli şehirlerimize pervaneli uçaklar uçar, o döneme görede fiyatları çok pahalıydı. Örneğin İSTANBUL - ADANA uçak yolculuğu 3-saat sürer uçak benzin ikmali için ANKARA'ya iniş kalkış yapar, Esenboğa havameydanında 1-saat yolcular terminalde bekletilirdi. Fiyatı ise 270-TL'sı olup, halbuki otobüs yolculuğu ise yalnız 60-70-TL'sıydı. Buradan aradaki fiyat mukayesesi çok rahat görülebilir.



İSTİKLAL CADDESİ - BEYOĞLU * O dönemlerin değil İSTANBUL'un bütün TÜRKİYE'nin ticaret,sanat ve kültür merkeziydi.Lüks ve büyük mağazalar,sinemalar,tiyatrolar,gazinolar,pastahaneler ve lokantalar bu bölgenin bir simgesiydi.



LÜKS LOKANATALAR - RESTAURANTLAR * O dönemlerin kültür, sosyal yaşamlarının bir çoğu bu tip lüks lokantalar ve pastahanelerde gerçekleşir. Yemek ise genelde görüşmelerin bahanesi olurdu daha çok.



KUMBARA * O dönemlerin BANKA kumbaraları aşağı yukarı her ailenin evinin, hem tasarrufu, hemde biblosuydu.



BİSİKLET * O dönemlerde,fabrikalara giden işçiler,memurlar,dükkanları ile evleri arasında gidiş geliş yapan esnaf araçları en ekonomik olarak bisiklet kullanılırdı.. Markalarına göre 600-TL den 1000-TL'ye kadar satılan ithal bisikletler piyasada mevcutdu.



POSTA - MEKTUP * O dönemin en ucuz haberleşme olayı mektupdu. ADANA'dan ANKARA'ya bir mektup en kısa 3- günden önce varmazdı. Sonra EKSPRES mektuplar çıktı onlarda en geç 2-gün içinde alıcısına varırdı. Takriben 25-Kuruşdan 50-Kuruşa kadar mektup yollanırdı o tarihlerde .

İşte böyle.... Belki sizlerinde ekliyecekleri vardır.


Sevgiler, selamlar ve saygılar

NECİP KÖNİ - ADANA / TR 

  

 
Toplam blog
: 298
: 8548
Kayıt tarihi
: 07.06.07
 
 

Necip KÖNİ - İnşaat Mühendisi olup, güzel sanatlar onun bir hobisidir. Resim yapmak (karakalem çalış..