Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '06

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Eski İstanbul'un yeni vapurları

Eski İstanbul'un yeni vapurları
 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi' nin 24 Nisan' dan bu yana sürdürmekte olduğu "Haydi İstanbullu Vapurunu Seç" konulu anketi; 24 Haziran Cumartesi günü itibariyle sona erdi. Ankete katılanların büyük bir çoğunluğu (% 40' ı); klâsik şehir hatları vapuruna en yakın model olan 4 numaralı modeli seçti. Ondan sonraki en çok oyu; (%33) bu modelin daha modernize bir hâli olan 8 numaralı model aldı.

İstanbul halkının, ileride kullanacağı şehir hatları vapurlarının modeline dair bu tercihleri, onların artık "Eski İstanbul"a olan özlemlerini anlatmaya yetiyor. Ancak nüfus yapısı her geçen yıl biraz daha değişen, Doğu'dan gelen nüfusun haddi ve hesabının olmadığı bir İstanbul için, "Eski İstanbul"a ait değerlerin ne anlam ifade ettiği ve bu değerlerin korunup korunamayacağı ne yazık ki bilinmiyor.

Çünkü bu insanlar için İstanbul, sadece bir ekmek kapısı, bir gurbet olmaktan öteye gidemiyor. Böyle olunca, insanlar konforlarına tahsis edilen eşyaları tahrip de ediyorlar; çevreyi ve hatta denizi bile kirletmekten geri kalmıyorlar.

Sonuçta bu şehir için yapılacak her yeni düzenlemeyi, her yeniliği muhafaza edecek olanlar; yine kökleri İstanbul' a bağlı olan eski insanlar olacaktır. Çünkü bu yeni düzenlemelerin ve yeniliklerin değerini, memleketlerinden kalkıp İstanbul'a göç edenlerin anlamaları epey güç görünmektedir. İstanbul, vizyon olarak belki Dünya'nın önde gelen şehirlerini bile (New York, Paris, Tokyo...) geride bırakabilecek bir potansiyele sahip. Ancak şehrin sahip olduğu nüfus yapısının, bu potansiyeli gölgede bırakabilecek bir karakteri var ne yazık ki. Şüphesiz insanları da; çevrelerine karşı bu kadar hoyrat davranmaya iten, eğitimsizliklerin yanı sıra bu kadar çok güzelliği daha önce hiç bir arada görmemiş olmalarıdır muhakkak. Çünkü; bu coğrafyanın bir harikası niteliğindeki Boğaz'ını hemen hemen her gün gören İstanbul'un yerli halkı, zamanla ne denizine; ne de çevreye bu kadar hoyrat davranılamayacağını öğrenmiştir artık. Ancak İstanbul da, "büyüklerimizin zamanındaki İstanbul" olmaktan, her geçen gün biraz daha uzaklaşmaktadır. Hem görsel, hem de kültürel olarak...

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..