Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '07

 
Kategori
Sosyoloji
 

Eski tüfeklerin kirli sesi

Bazı eski filmlerde görmüşsünüzdür, elleri meşaleli insanlar at sırtında diğer bir takım insanları deli gibi kovalar. Bunlar atlı spor yapan insanlar değildirler. Hatta bazılarına göre insan bile değildir bunlar. Bunlar geçmişi 1861 yılına kadar dayanan zenci düşmanı bir hareketin elamanıdırlar... Bu insanlar kavram ve mantık olarak neyi savunduklarını bilmeden kelime olarak bile ne anlama geldiğini bilmedikleri kendilerince bir davanın üyeleridir. Güya bu hareket isminin kaynağı olarak eski tüfeklerin ateş ederken çıkardıkları sesi taklit ederek, bu ismin alındığı kabul ederler. Adının anlamını bilmeyiz ama eski tüfeklerin pis sesleri olduğu kısa zamanda ortaya çıkar.

1861 yılında patlak veren Amerikan iç savaşının sonunda Güney devletleri savaşı kaybetmiş ve zenciler Kuzey devletlerindeki hak ve özgürlüklere sahip olmuşlardır. Bu durum bazılarının hoşuna gitmez, bir grup subay ”Güneyin Görünmez İmparatorluğu” diye de adlandırılan hareketin kaynağını oluştururlar. Bunlar görünmez çünkü gece ortaya çıkıp insan avlarlar, özelliklede zencileri. Cübbeli, kukelatalı bu insanlar kısa zamanda birçok yandaş bulur ve güçlenir. Zencilere eziyet ve keyfi davranışlar dozunu artırarak devam eder.

Durumun önemini gören federal hükümet tedbir almakta kararlıdır. 1871 yılında bu oluşumu yasaklayan bir kanun çıkarır. Kanun çıkmadan önce hareket kendini, beyazların eski siyasi ve ekonomik imtiyazlarını geri kazandığı gerekçesi ile fesheder. Fakat 1916 yılında eski bir Protestan papaz W.J. Simmons bu hareketi yeniden canlandırır. Ateşten bir Hac çevresinde ayinler düzenleyen örgütün hedefinde bu kez zencilere ilaveten Yahudilerde bulunmaktadır. Çünkü onlar ticaret yolu ile çokça zengin olmuş ve her alanda söz sahibidirler. Bu da düşman olmak için yeter ve artar. Kısa zamanda sayıları milyonlara varır. Bundan güç alarak resmi ideolojiye baş kaldırırlar. 1928 yılında zaten halkın vicdanında bir kez daha mahkûm olan örgüt gizli ayinlerini yasaklamak zorunda kalır Bu hareket ve o insanlar neyi amaçlamışlardır bilinmez. Ama A.B.D’ nin içinde bu gibi akımlar isim değiştirseler bile günümüzde bile varlığını sürdürmektedir. . Zaman zaman tekrar canlanma ve yandaş bulma eyleminde bulunan bu harekete tepki olarak A.B.D.’ de 2. dünya savaşından sonraki zenci hareketi, ortaya çıkacaktır. Bu zenci hareketini de daha sonra detaylı olarak ele alacağım.

Her toplumda ismi ne olursa olsun Ku-Klux-Klan benzeri oluşumlar vardır. Önemli olan eski tüfeklerin kirli sesine kulakları tıkamak değil, kendi toplumsal değerlerimizi ortaya koyabilmektir.

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..