Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '16

 
Kategori
Siyaset
 

ESKİ TUNCELİ MİLLETVEKİLİ KAMER GENÇ YAŞAMINI YİTİRDİ

ESKİ TUNCELİ MİLLETVEKİLİ KAMER GENÇ YAŞAMINI YİTİRDİ
 

görsel netten alıntı


ESKİ TUNCELİ MİLLETVEKİLİ KAMER GENÇ YAŞAMINI YİTİRDİ

Rahmetli Kamer Genç’i 21.Dönem DYP de, Rahmetli Demirel zamanında Millet Vekilliği yaparken tanıdım. Cumhuriyetimizin ilkelerine bağlı tam bir Cumhuriyet adamıydı o.  Renkli siyasi kişiliği olan bir mücadele insanıydı.  İnşaat işçiliğiyle başlayan yaşam mücadelesini, Vergi Denetmenliği, Danıştay Tetkik Hâkimliği ve Serbest Müşavirlik yaparak sürdürdüğünü söyledi. Demokrasinin ve insan haklarının yılmaz savunucusu hakkın, adaletin, eşitliğin ve siyasi ahlakın öncüsü oldu. Kendisine Sayın Demirel’in beni Milletvekili adayı yapmak istediğini ama eşimin asla kabul etmediğini bu konudaki fikrini sorunca: “Hoca hanım aile bütünlüğü önemlidir siz eşinizin sözlerine kulak verin Sayın Demirel sizi başka görevlerde değerlendirir” demişti. Ölümüne çok üzüldüm Allah gani gani rahmet eylesin ailesinin ve Milletimizin başı sağ olsun.

NAHİDE ÇELEBİ

Bir süredir kanser tedavisi gören Eski Tunceli Milletvekili Kamer Genç, tedavi gördüğü hastanede 76 yaşında hayatını kaybetti. 

Kamer Genç, 1940'da Tunceli’nin Nazimiye ilçesine bağlı Ramazan köy ’de doğdu. Fakir bir Alevî ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Kamer Genç’in babası Ali Genç yazları İstanbul Silahtar Ağa’da amelelik yapmaktaydı. Başarılı bir öğrencilik hayatı geçiren Kamer Genç, 1960'da Ankara’da Maliye Okulu’na yatılı olarak girdi. Ancak okulun tamirata alınması nedeniyle öğrenimine bir süre Tunceli Lisesi’nde devam etmek zorunda kaldı. Ardından Maliye Okulu’na geri döndü. Bir yandan da babasının yanında çalışıyordu. Bu dönemde kardeşi Hıdır kızamık hastalığından yaşamını yitirdi.

Kamer Genç, 1966'da Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi’ni (Şu anki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) bitirdi. Okulla birlikte Maliye Bakanlığı’nda staj da yaptı ve Bingöl’e vergi kontrol memuru olarak atandı.

Kamer Genç, 1966 yılında girdiği Danıştay sınavını kazanan tek isim oldu. 1974-1976 yılları arasında Paris’te bulundu. Danıştay Tetkik Hâkimliği ve Danıştay Savcılığı görevlerini yaptı. Danıştay’daki görevi 12 Eylül’ün ardından son bulan Kamer Genç, 1981 yılında Tunceli’den Danışma Meclisi Üyeliği’ne ve Başkanlık Divanı kâtip üyeliğine seçildi. 1983'te çok partili yaşama yeniden dönüşle birlikte Kamer Genç siyaseti sürdürme kararı alarak, Tunceli’den bağımsız milletvekili adayı olmaya karar verdi. Ama Danışma Meclisi’nde adaylığı veto edildi. 1983-1987'de mali müşavirlik yaptı. Ardından 4 dönem milletvekili seçildi. 1993'ten 1995'e kadar, 1996'dan 1999'a kadar ve 2001-2002 arası TBMM Başkanvekilliği yaptı. Ardından 2002 seçimlerinde DYP’nin barajın altında kalması dolayısıyla milletvekili seçilemedi. 2007 seçimlerine bağımsız olarak katılıp milletvekili seçilmiştir. 1 Haziran 2010 tarihi ile birlikte eski partisi CHP’ye geri dönmüştür.

Kamer Genç, 1966'da Danıştay sınavını kazanınca köyüne dönerek, ilkokuldan beri tanıdığı ve Tunceli Lisesi’nde beraber okuduğu Sevim Genç’i ailesinden istetti; Sevim Genç’in babası durumu olumsuz karşıladı. Ankara Solfasol köyünde öğretmenlik yapmakta olan Sevim Genç, babasının olumsuz görüşlerine karşın Kamer Genç’in evlilik teklifini kabul etti. 1967 yılında evlendiler. Seçkin ve Seçil isimli iki çocukları oldu. Kamer Genç, iyi düzeyde Fransızca bilmektedir.

Kamer Genç; 18, 19. dönem SHP, 20. ve 21. dönem DYP, 23. ve 24. dönem CHP Tunceli TBMM milletvekilidir.

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..