Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '09

 
Kategori
Güncel
 

Eskiden memura kız verilmezmiş

Eskiden memura kız verilmezmiş
 

Foto: Gökhan Palas


Malum ekonomik kriz memleketimizi olumsuz bir şekilde etkisi altına aldı. Özellikle de küçük ve orta ölçekli özel işletmeleri ve çalışanlarını. Koca koca sanayi devleri bile bu krize dayanamayıp, önce işçiler sonra beyaz, mavi yakalılar derken toplu olarak iş sonlandırmaları yapmaya başladılar. Ve bunun neticesinde kocaman bir işsizler ordusu meydana geldi ve her geçen gün de bu ordu çığ gibi büyümekte.

Buna bağlı olarak da birçok kişinin yaşam tarzı, alışkanlıkları, davranışları, düşünceleri değişikliğe uğradı.

Benim bahsetmek istediğim ne ekonomik kriz ne de çözümleri. Zira bu sosyal ve ekonomik sorunları, işin uzmanları ve büyük yöneticilerimiz bizlerden daha iyi düşünüp, ülkemizden teğet geçirebilmek adına ellerinden gelen tüm çabayı gösteriyorlar (!)

Benim sorum şu;

<ı>Devlet memuru mu olmak isterdiniz, yoksa özel sektör çalışanı mı? Sürekliliği olan karınca kararınca bir kazanç mı? Yoksa risk alarak kabarık bir cüzdan mı?

Çoğunluğun, özellikle de şu dönemde ‘’ memur’’ dediğini duyar gibi oluyorum.

Çünkü neden; yukarıda da dediğim gibi ülkelerde ki yaşanan köklü olumsuzluklar kişilerin, davranışlarının düşüncelerinin değişmesine sebep oluyor.

Eskiden beri bir deyim vardır ‘’Fakirin tavuğu tek tek yumurtlar ama her gün yumurtlar’’ Memur maaşıyla ne uzayabilir ne kısabilirsiniz ama böyle ekonomik sallantılarda da iş güvenceniz her daim baki kalır. Millet olarak bunun idrakine bu günlerde fazlasıyla vardık sanırım.

Ezelden beri özel sektör çalışanları ile devlet memurları arasındaki gelir farkı cezp edici düzeyde olmuştur. Zamanında, memur maaşlarına göre fazla ücretlere çalışanlar şu an ne yazık ki işsizler ordusuna katılmış bulunmaktalar. Eşim de bir kamu bankasında görev yapmakta. Bir dönem özel bankalara geçme furyası vardı. Hiçbir zaman bu olaya sıcak bakmamış bizim tavuk tek tek yumurtlasın, her gün yumurtlasın diyerek, imkânlarımızın elverdiğinin en iyisini yapmaya çalışmıştık. İyi ki de öyle yapmışız. Cazip ücretlere aldanıp özel bankaları tercih edenlerin çoğu şu an işsizler ordusuna katılmış durumda.

Yani; şu an memurlar çok kıymetli, altın çağını yaşamaktalar.

Eskiden memura kız verilmezmiş. Maaşı az ev geçindiremez, kızımız perişan olur düşüncesiyle çoğu kapılar yüzlerine kapanırmış. Bu günlerde ise memur olmayana kız verilmiyormuş. O dönemlerde hor görülen memurluk günümüzde en değerli meslek durumuna gelmiş. Gururu incinen, hor görülen memurlar, bundan sonra gerine gerine kız istemeye gidip alınlarının akıyla hem de kolaylıkla evlenebilirler. Duyumlarıma göre geçimin sürekliliği adına tercihler bu yöndeymiş artık.

Son söz olarak umarız bu kriz en az hasarla, en kısa sürede atlatılarak, bir lokma ekmek mücadelesi veren, özel ya da kamu da çalışanları işsiz kalmaz. İşsiz kalacağım kaygısı taşımaz.

 
Toplam blog
: 529
: 3765
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

İstanbul'da doğmuşum... Dünyalar tatlısı bir kızım var... Herkesi kolay kolay sevemem... ..