Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '16

 
Kategori
Deneme
 

Eskiden şapka mecbur gibiydi, bu gün giyen yok; o gün neden öyleydi, bugün niye böyle?

Eskiden şapka mecbur gibiydi, bu gün giyen yok; o gün neden öyleydi, bugün niye böyle?
 

Şapka için ülkemizde kanun bile çıkarıldı (1925 yılında Şapka Kanunu) şapka takmayanlar ceza gördü. Kanun hala yürürlükte ama görünen o ki şapka takmayan artık ceza görmüyor. Şapka Kanunu yürürlükte lakin bazı maddelerin kaldırılmasıyla hükmünü yitirdi. Zaten kimse takmadığı için de uygulama imkânı yok.

Osmanlı’nın şapkası festi, daha eskilerde sarık; yeni Türkiye’nin şapka. Batıdan aldık biz bu şapkayı; eski Amerikan filmlerinde insanları hep şapkalı görürsünüz; modaydı demek ki, bizim için de medeniyet göstergesi. Osmanlı’da şapka tamam bir giysiydi ama daha çok dini/ahlaki gerekçeyle takılıyordu ve giyilmesi neredeyse zorunluydu, erkeğin başı açık olmazdı, ayıptı. Ayrıca hani bu konuda kanun ya da ahlaki zorlamalar olmasa da insanların terbiyesi gereği yine giyilirdi diyorum.

Şapkanın modası mı geçti yoksa takmanın gereksizliği mi anlaşıldı (yani düşünün artist gibi dalga dalga saçları olan gencimiz bu güzelliği şapkayla mı kapatsın) bilinmez ama bir anda şapka giysi olmaktan çıktı. Yani bugün örneğin hani dini/ahlaki nedenle ayıp olur diye bile şapka giyilmiyor;  bu konuda çok hassas insanlar zaten takke giyiyor. Elbette soğuklarda ve özellikle saçsız erkeklerin kafalarını örmek için şapka taktıklarını görüyoruz.

Durum bu ama bir de tercih edenler ayrı tutulsun da normal mantiki olarak insanın başına şapka takması gerekir mi? Bazılarımızın kafaları üşüyebilir ya da sıcakta korunmak için takarız. Belki bazılarımız yakışıyor diye. Yine bazı kimselerde (özellikle yaşlı erkeklerde) eskiden kalma alışkanlık olarak ayıp olur mantığıyla şapka giyenler olur. Moda olarak da değişik şapkalar giyilebilinir ama bu pek yaygın değil. Daha çok saçsız erkeklerimiz giyiyor. Öte yandan şapka giymenin zorunlu tutulması, bu konuda çıkarılan Şapka Kanunu, ahlaki gerekçe(ayıp olur) bütün bunlar insanı tebessüm ettiriyor. Ama ne olursa olsun yüzyıllarca hayatımızda olan, gerek isteyerek gerekse kanun (ve din/ahlak/görgü) emrettiği için taktığımız/giydiğimiz şapka efsanesi sona ermiş görünüyor.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..