Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '15

 
Kategori
Coğrafya
 

Eskişehir, adından dolayı daha fazla gelişemiyor olabilir

Eskişehir, adından dolayı daha fazla gelişemiyor olabilir
 

Böyle küçük ayrıntılar algıda önemlidir. Eskişehir’e yatırım yapacak birisi “Eski” ibaresine takılır. Belki turistlerin ilgisini çekebilir ama bildiğimiz kadarıyla kent tarihi bir portföye sahip değil.

Eskişehir’in adı Eskişehir olduğu sürece “köhne bir Anadolu kasabası” imajını üzerinden atamayacaktır. Eskişehir Tokyo olsa yine de bir mega şehir olamaz; çünkü mega şehirlerin mega isimleri vardır.

Bazen aslını inkar ve tarihe ihanet etmek gerekir. Dedelerimizin koyduğu gülünç soyadlarımızı değiştirmek gibi bir şey. Benim bu iddialarıma saçma diyenler olacaktır. Bildiğim kadarıyla Eskişehir’de yok yok. Ama devletin, özel sektörün, efsane belediye başkanının (benim fikrim değil, öyle deniliyor) onca çabalarına rağmen bildiğimiz Eskişehir işte. “Avrupai kent” diye örnek gösteriliyor ama ağırlığı yok. Hiçbir istatistikte, ankette adı geçmiyor. Salt güzelliğin başkenti olacaksa sözümüz yok.

“Öteden beri böyle anılmış, değiştirirsek kimlik sorunu yaşar” Şehirlerin kimliği karizmasıdır(yarattığı algı) literatüre bakılmaz. Zaten modernliğin sirayet ettiği bir bölgede bulunmuyor olmanın kaybı da var. Bir de adını Eskişehir koyarsanız… Ben biliyorum yani Türkiye’nin temel direkleri burada kurulu. Sanayisi, örgün eğitimi, Avrupai şehircilik… Ama işte adı Eskişehir olduğu için bu değerler dışarı yansımıyor.  Algı basittir, algı sahibi sizin istediğinizi algılamak için uğraşmaz. Ne görürse gibi yani. Bu güzellikler dışarıdan görülmüyor. Alt tarafı eski bir şehir diye kimse de gidip görmek istemiyor. Eskişehir’e yılda ne kadar turist geliyor?  Peki, Eskişehir’de oturan ünlü hatırlıyor musunuz?

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..