Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '07

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi atıkları nereye gidiyor?

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi atıkları nereye gidiyor?
 

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Eskişehir'in can damarlarından biridir, ancak Eskişehir'i Eskişehir yapan özelliklerinden biri de Porsuk Çayıdır. Eskişehir'de sanayi bölgesi kurulması çalışması ta 1969 yılına dayanıyor ancak bildiğimiz anlamda organize sanayi bölgesinin oluşması ise 1996 yılını buluyor. Bugün itibariyle tam 345 adet küçük-orta-büyük ölçekli şirket EOSB'de hizmet ya da ürün veriyor. Bu şirketlerde 22000'e yakın insan çalışıyor. Daha geni bilgileri aslında http://www.eosb.org.tr sitesinden öğrenebilirsiniz. Ama o siteden öğrnemeyeceğiniz şey bu kadar şirketin olduğu ve insanın çalıştığı bölgenin sıvı atıklarının hepsinin şu anda porsuk çayına arıtılmadan akıtıldığıdır. Evet yalnış duymadınız Eskişehir yani kendini sanayi ve bilim kenti diye tanımlayan kentin adı üstünde Organize Sanayi Bölgesi sıvı atıkları arıtılmadan şehrin içinden geçen Porsuk çayına akıtılıyor. Hani şu kenarında kafelerin olduğu, üstünde kano yarışları yapılan, tarlaların sulandığı Porsuk Çayına.

Peki internet sitesinde ne yazıyor?

...Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi Atıksu Tesisleri kullanılmakta olup, 2007 yılı Haziran Ayı Atıksu Ücreti : 0, 26 Ytl/m³.

Kocaman bir şaşırtmaca. 2007 yılı Nisan ayından beri ESKİ organize sanayi bölgesinin suyunu almıyor. Karşılıklı yapılan açıklamalar, suçlamalar peki sonuç ne bakın basın açıklamasında ne demiş yetkili:

Eskişehir Sanayi Odası (Eso) Başkanı Savaş Özaydemir, Büyükşehir Belediyesi'nin Eski Arıtma Tesisleri'ne Organize Sanayi Bölgesi'nin (Osb) Atık Sularını Kabul Etmemesi Sebebiyle Porsuk Çayı'na Deşarj Etmek Zorunda Kaldıklarını Belirterek, "Biz de Çok Üzgünüz" Dedi. ...EOSB, atık sularının ESKİ'de arıtılması hususunda iyi niyetini son ana kadar gösterdi. Ancak, gelinen noktada ESKİ, EOSB'nin protokol önerisini kabul etmeyince, olay çözümsüz kaldı...

2007 Nisan ayında EOSB arıtma tesisinin temeli atıldı. Peki ne zaman bitecek? Mayıs 2009. Yani yaklaşık üç yıl boyunca mevcut tesisler ve yeni kurulacak tesisler sıvı atıklarını (ön arıtma sistemi olanlar hariç) Porsuk çayına göndermeye devam edecekler.

Eminim aklınıza bir soru gelmiştir. Evet bu konuda bir kanun var. Çevre Kanunu ile ilgili mevzuat, atıksu arıtma tesisini kurmamış Organize Sanayi Bölgeleri'ne bu tesislerin kurulması için Mayıs 2009'a kadar süre tanıyor. Eee süre tanıyor da illa o süre doluncaya kadar beklemek mi lazım. Dere görünmeden paçalar sıvansa olmaz mı yani.

Bu eleştiriler yetkiliye de yapılmış bakın ne demiş temel atma töreninde : ...Özaydemir, tesisin yapımında geç kalındığı eleştirilerine "Bu tesis bazı şeylerin de cevabı olacaktır. Çevre Kanunu ile ilgili mevzuat, atıksu arıtma tesisini kurmamış Organize Sanayi Bölgeleri'ne bu tesislerin kurulması için Mayıs 2009'a kadar süre tanıyor. Eskişehir OSB, çıkan bu yasalar karşısında 22.12.2005 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı'na iş termin planı vermiş, bu planda yatırıma ne zaman başlanacağı, ne kadar sürede bitirileceği gibi ayrıntılı taahhütlerde bulunulmuştur" diye yanıt verdi.

Yani herşey aslında geliyorum demiş. Demekki ortada ESKİ yani belediye, EOSB yönetimi ve Çevre Müdürlüğünün ortak bir planlama ve strateji hatası var.

Ben de ISO 14001'le ilgileniyorum ya bu sıralar. Önce eğitim aldık Çevre Yönetim Sistemi ile ilgili. Eğitimcinin ilk söylediği önce kuruluşun hizmet, faaliyet ve ürünleri ile ilgili boyutunu belirleyeceksin; sonra bu boyutun, toprak, su, hava, insan, hayvan ve bitki toplukları üzerine etkileri belirlenecek. Bunların risk değerlendirmesi yapılacak ve dğerlendirmeye göre sınıflandırma yapılarak önemli olanlar için hedef ve amaçlar oluşturularak yönetim programları ile olumsuzluğun düzeltilmesi sağalanacak. Düşünüyorum da halkı ve insan sağlığını bu kadar etkileyen çevresel bir boyut var ortada. E herhalde yukarıda saydıklarımın tamamınada etkileri mevcuttur. Risk sınıflandırmasında da öyle tahmin ediyorum ki önemsiz de çıkmaz herhalde. Peki bu kurumlar ve sayın yetkili ilgililer acaba konuyu değerlendirmedi mi, analiz mi etmedi yoksa önemli mi bulmadı?

 
Toplam blog
: 7
: 1273
Kayıt tarihi
: 19.08.06
 
 

Eskişehir'deyim.  Makinalardan nefret eden bir makina mühendisiyim :) ..