Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '09

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Eskişehir Valisi Tokatlı Mehmet Kılıçlar

MEHMET KILIÇLAR
Mehmet Kılıçlar adını ilk defa Mardin Valisi olduğu zaman ilgimi çekmişti. “Kişisel Gelişim” ve “ Başarı hikayeleri” yazan ve bu konuda çalışmalarda bulunan ve “Kişisel Gelişim Dergisi “ yazarı olmamızdan dolayı da Mehmet Kılıçlar’ ın 40’ lı yaşlarda Vali olması , Bana Recep Yazıcıoğlu’ nun 36 yaşında Tokat Valisi olmasını hatırlattı.

Mehmet Kılıçlar daha sonra , Eskişehir Valisi olarak atandı. Bir çok işitme engelli dostumuzun da bulunduğu Eskişehir’e Vali olması beni gerçekten de sevindirmişti. Hatta bunu Vali atamalarından sonra gazetede uzun uzun yazmıştık. Hemşerimiz olan bir Valinin başarılı olmasını gerçekten de bizler çok isterdik. Bunu temenni ederdik.

Eskişehir’e daha önce 3 kere gitmiştim. Ancak bu 3 gidişim de hep hafta sonuna rastlamıştı. Hafta sonu gidişlerimden birisi konferans vermek, öteki ikisi ise Eskişehirli işitme engelli dostlarla muhabbet ederek onlarla kaynaşmaktı.

Anadolu Üniversitesi İÇEM(İşitme Engelli Çocuklar Eğitim Merkezi ) lise bölümü öğrencisi olan Denizhan Can Kardeşimiz davet edince hem İÇEM’ de bulunan liseyi, öğrencilerini, hem Entegre Yüksek Okulunda bulunan üniversiteli öğrencileri , hem de orada çalışan arkadaşları iş yerlerinde ziyaret etmek amacı ile kalkarak gittik Eskişehir’e. İyi ki gitmişiz. Hem eski dostlarla dostlukları pekiştirdik. Hem de genç ve dinamik yeni dostlarla tanışmanın heyecanını yaşadık. Hem de hemşerimiz bir valiyi ziyaret etme, tanışma ve onunla muhabbet etme imkanı bulduk.

YUNUS EMRE HAYRANI VALİ

Mehmet Kılıçlar tam bir Yunus Emre hayranı. Bizlere armağan ettiği cd yi açtığımız zaman “Yunus’tan nağmeler” dökülmekte. Bizlere armağan ettiği “ Yine Geldi Aşk Elçisi” isimli kitapta araştırmacı Mustafa Tatcı gene ilk defa yayınlanan Yunus Emre şiirlerini yayınlamış. Mehmet Kılıçlar bir Yunus Emre Hayranı olarak bu kitaba öz söz yazmış. Gene herkes bunlardan faydalansın diye il Halk Kütüphanelerine yollamışlar. Eski Yeni adlı Aylık Şehir Kültürü Dergisi de gene Yunusun resimleri ve onun hakkında yazılmış yazılarla dolu. Yunus gibi derviş ruhlu Mehmet Kılıçlar , alçakgönüllü tutumu ile bizlerin gönlünü kazandı. her şeye rağmen gene de resmiyetten ayrılmayan Mehmet Kılıçlar bizlerle yan yana resim çekinmek yerine , manasına oturarak bizleri de masanın önüne oturtarak resmi resim çektirmeyi tercih etti. Bizlere “ Hemşeriyiz ama burada resmi bir yazar , bürokrat görüşmesi de resmi olmalı” mesajını verdi.

Mehmet Kılıçlar küçük ilçelerimizden olan Artova’nın gene küçük ilçelerinden olan Taşpınar Köyünde doğmuş ve okuyarak bu yerlere gelmiş insan. Buralardan geldiğini unutmadığı da tavırlarından belli.

MEMLEKETİNİ VE HEMŞERİLERİNİ, ENGELLİLERİ SEVEN VALİ

Eskişehir’de görüştüğümüz bürokrat ve halktan insanlar valilerinin alçak gönüllü olduğunu , kapısının herkese açık olduğunu ve engellileri sevdiğini , hemşerilerini de sevdiğini ve ziyaret etmemizin bizlere faydalı olacağını söylemeden edemediler. Bizlerde hem halkın hem bürokrat dostların tavsiyesine uyarak Valiyi ziyaret ederek tanışmak ve Tokat’a selamını iletmek istedik.

Mehmet Kılıçlar’a buradan birkaç tavsiyede bulunacağım

Eskişehir işitme engellilerin yoğun olduğu bir il. Burada Şu an Belediye Başkanı olan eski Anadolu Üniversitesi Rektörü Yılmaz Büyükerşen zamanında ana okulundan Üniversiteye kadar eğitim tesisleri kurulmuş. Vali beye bir nüshasını armağan ettiğimiz “ Sessiz Dünyadan Esintiler” adlı kitabımıza en çok Eskişehir’den ilgi olmuştu. Bu kitabın mevcudu kalmadı. Yeni yaptığımız röportajlarla bu kitabın hacmi genişledi. Yeni baskısının Valilikçe yapılarak işitme engelli ailelerine konferans ve imza günleri ile beraber dağıtmamız Valiliğe işitme engellilerin daha sempati ile bakmasına sebep olabilir. Valilik isterse işitme engellilere ve ailelerine yönelik yeni çalışmalarda yapabiliriz. Eskişehir’de bulunan 2 işitme derneğinden birisi olan İÇAD’ın başkanı emekli baş komiser Cemal Özmen’de zaten Sulusaray Beyazıt köyünden . Bu konuda yardımcı olabilir çalışmalara. Amaç işitme engelli ailelerinin bilinçlenmesini sağlamak ve Eskişehir halkının işitme engellilere empati ile bakarak onların gelişimine yardımcı olmaları bu kitabı okuyarak.

Cumhurbaşkanımızın başlattığı “ Türkiye Okuyor” kampanyasına , Trabzon Valisi Nuri Okutan Trabzon’da “yazarlar Şenliği” düzenleyerek ünlü yazarlarla öğrencileri kaynaştırmıştı. Eskişehir’de de işitme engellilerin çok olması sebebi ile işitme engellilerle işitme engelli yazarları buluşturmak Eskişehir Valisi hemşerimize prestij kazandırır umarım. Mehmet Kılıçlar da Cumhurbaşkanımızın bu kampanyasına engelli yazarların kitaplarını yayınlayarak , işitme engelli vatandaşlarına armağan ederek kamuoyunun sempatisini kazanabilir. Buradan hemşerisi olarak önerilerimi iletmek bana mutluluk vermiştir.

“Okumak aydınlanmaktır” Bizler her şeyimizi okuyarak elde ettik. Okumanın önemini de herkese anlatmak isteriz. Ancak bu okullar vasıtası ile olur ki, yerel yönetimlerdeki yetkililerde yazarları davet ederek , onlar ile halkın ve öğrencilerin kaynaşmasını sağlayarak onların kitaplarını yayınlayarak onlara destek olmalılar ki , yazarlarda zevkle yazmaya devam etsin. Yazarları “ Baştan savılacak insanlar” olarak gören ve daha verimli olmalarına çaba harcamayanlara bizler bir şey diyemeyiz ama “ İmkansızlık” bahanesinin arkasına saklanarak engellileri desteklemeyen, onların verimli olmasına destek olmayanlarda tarih önünde gereken dersleri zamanla alacaklar sanırım.

Yazar ve bürokratın dayanışması halkın ve öğrencilerin aydınlanmasın doğar sadece. Ama bakmaktayız ki , çok zaman bürokratlar, yazar ve etkili yazarlara gereken ilgi ve sevgiyi göstermeyince gelecek nesillerimiz de “ aydınlanamama” sorunu ile karşılaşmaktalar.

Mehmet Kılıçlar’ı işte bu yazarlara sevgi ile destek vererek , onlar ile halkı , öğrencileri kaynaştıran bir Tokatlı olarak tarihe altın harflerle adını yazdırmasını istemek hemşeri olarak hakkımız sanırım. Önermek yazardan , uygulamak ve okumakta önce okumuş , sonra okumayı tavsiye ve teşvik eden “etkili ve aydın yönetimler” in işi olmalı sanırım.

Sanıyorum , okuyana önem veren Recep Yazıcıoğlu’ ndan sonra okuyana , okutana ve yazana önem veren Vali olarak tarihe geçmeye en çok alçakgönüllü hemşerimiz Mehmet Kılıçlar layık olacak zamanla. Bunun olmasını candan isteriz. Yazar, kendisine destek olanı hiç unutmaz çünkü.

Recep Yazıcıoğlu bundan tam 20 sene önce Tokat Valisi iken bizlere her desteği sağlamış, burslar vermişti de , yıllar sonra bizlerde O’nu gazetede dergide yıllarca yazmış, gençlere anlatmıştık. Şimdi Tokat Valiliği döneminde yaptıklarını gazete manşetlerinden araştırarak kitap yaptık.Bu kitap yayın aşamasında. Recep Yazıcıoğlu’ nun ölümsüz vali olmasında hep yazana , engelliye ve seven insana daha çok sevgi göstermesi yatmaktadır.

Mehmet Kılıçlar hemşerimizi tekrar tebrik ederken, yazana, okuyana, kitap sevene sevgisinin hiç sönmeden ölene kadar devam etmesini temenni ederiz.

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..