Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '12

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Eskişehir...Eskişehir!

Eskişehir ismini ilkokul öğrencisiyken bayramlarda söylediğimiz, "Eskişehir, Eskişehir yalçın kaya sarp gelir; kayalardan çok kuvvetli içindeki askerler" diye başlayan bir marştan duymuştum ilk kez.

Gariptir ki, Türkiyenin doğusundan batısına pek çok şehrini görüp gezdiğim halde, Eskişehir'e  kısmet olup da bir yolum düşmemişti  bunca yıl.

Eskişehiri görmemeştim ama son yıllarda ulaştığı gelişmişlik seviyesi ile ilgili methiyelerini duyuyordum. Özellikle Büyükşehir olduktan sonra kaydettiği gelişme Türkiyeye örnek gösterilir olmuştu.

Yaz mevsimi sadece tatil mevsimi değildir malum. Aynı zamanda düğün mevsimidir. Ülkenin dört bir yanına dağılmış akrabalar düğün vesilesiyle bir araya gelir yazlarda.

Biz de böyle bir vesile ile Ankara'ya giderken Eskişehirde yaşayan çok sevgili bir arkadaşımıza misafir olduk...Aslında arkadaşımız, misafir olamayacağımız kadar yakın dostumuz kardeşimizdir.

Neyse...Ankaradaki düğünün vesile olduğu bu gecikmiş Eskişehir ziyareti ile, son yıllarda örnek şehir olarak gösterilen Eskişehiri üç günlüğüne gezme fırsatı bulmuş olduk.

Eskişehir, daha ilk bakışta insana "işte yaşanılır bir şehir" dedirtiyor doğrusu... Ben, memleketim olan Kayseri'nin gelişmişlik düzeyini de çok iyi bilirim, İzmir'in gelişmeye direnen halini de. 

Bu iki örnek arasında Eskişehir özel bir yer edinmiş... Şöyle ki, Eskişehir'in sadece gelişmişlik anlamında değil, bunun ötesine geçen bir "yaşam alanı" özelliği kazandığını gözlemledim. 

Yakup Kadri'nin Yaban romanında, bir 'cerahet' gibi aktığını söylediği Porsuk çayı ıslah edilmiş, etrafında çok güzel parklar, çay bahçeleri yapılmış... Eskişehir, bir Anadolu şehriyken nerdeyse, bir deniz şehri havası da kazanmış.

Belediye hizmetleri gerçekten de her yerde göze batıyor Eskişehirde. Sadece maddi imkanların değil, sevgi ve hizmet aşkının yapabileceği işler yapılmış Eskişehirde.... Odunpazarındaki eski evler restore edilmiş, turizme kazandırılmış... Şehrin hem eski-kültürel dokusu korunmuş, hem de şehircilik anlamında modern gelişmeler kaydedilmiş.

Ben, burada İzmir başta olmak üzere solcu belediyelerin hizmet özürlüsü olduğunu yazıp durmuşumdur. Ama, yine bir sol belediye olduğu halde, Eskişehir belediyesini giyaben de olsa, tüm gelişmeleri İktidar desteğine bağlayarak züğürt tesellisinde bulunan İzmirlilere örnek göstermişimdir.

Şimdi, Eskişehiri kendi gözlerimle gördükten sonra, yeniden ve daha kuvvetli olarak sol belediyelere şunu söylüyorum: Mesele sağcılık, solculuk ya da iktidar partisine yakın veya uzak olmak değildir efendiler!...

Mesele, hizmet aşkı, iş bilmek ve becerililtir ki maalesef her insanda bulunmaz... AKP'li belediyelerin kaydettiği gelişmişliğe imrendirmeyecek bir gelişmişlik Eskişehirde rahatlıkla gözlemlenirken, tembelliğini, beceriksizliğini iktidar partisini bahane ederek karartmaya çalışanlara bir kere daha Eskişehiri gezmelerini öneriyorum.

Eskişehir'in büyükşehir başkanı Yılmaz Büyükerşen hocayı ve öteki belediye başkanlarını kutluyorum.

Bir kere daha, halkına hizmet etmenin, bulunduğu makamların hakkını vermenin insana hem dünyada hem ahrette şeref kazandırdığını vurgulamak isterim.

Ne olursanız olun; ister sağcı, ister solcu; ister dindar, ister laik, halka hizmet etmenin Hakka hizmet etmek olduğunu ve Peygamberimiz (a.s)ın ifadesiyle; topluma hizmet edenlerin toplumun efendileri olduğunu da hatırlatmak istiyorum.

Efendi olmak istiyorsanız böyle olun efendiler!...

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..