Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '18

 
Kategori
Psikoloji
 

Eşler Birbirini Neden Aldatır?

Yapılan bilimsel araştırmalara göre, eşlerin birbirlerini aldatmasının aynı oranda olduğu yönündedir. Yani daha çok erkekler aldatır şeklindeki düşünceleri çürüten bir sonuçla karşı karşıyayız.

Kadınlar neden aldatır? Sorusunun cevabı ise; daha çok duygusal ve yaşadığı duygusal boşluklarını doldurabilmek, sevgi eksikliklerini, değersizlik hislerini karşılamak, değerli olduğunu hissetmek, karşı cins tarafından sevilmek ihtiyaçlarından aldatıyor.

Erkekler ise; daha çok fiziksel ihtiyaçlarından, eşiyle yaşayamadığı çeşitli cinsel fantezi eğilimlerini isteklerini karşılamak için  aldatıyor.

Kadın ve erkeğin yaşadığı bu aldatmaların nedenleri neler olabilir?

1-Sevgi Bağının, Sevgi Birliğinin Soğuması veya Bozulması/Çok Fazla Eleştirmek

Her ilişkide ve her evlilikte zaman ilerledikçe eşler birbirlerinin olumlu yanlarından çok olumsuz yanlarını, küçük hatalarını büyüterek davranışlarını olumsuz ve bazen de gereksiz şekilde eleştirerek ifade etmeye başlarız. İşte tam bu noktada ve zamanda ilişkinin, sevgi bağının soğumaya başladığı anlardır. Böyle an’lar çoğalmaya ve sıklıkla yaşanmaya başladığında eleştiri yapan eş veya partner ile yakın olmak,aynı ortamda uzun süre birlikte olmak istenmez. Beraber ortak aktivitelerde bulunma, sohbet etme ve keyifli zamanlar geçirme git gide azalmaya başladığı ve sevgi birliğinin de giderek bozulmaya başladığı zamanlardır. Aman dikkat!

2-Ortak Zamanların Gittikçe Azalması

Bir önceki maddemiz de bahsettiğimiz gibi olumsuz davranış ve yerli yersiz eleştirilerde bulunmanın yanı sıra gündelik yaşam yoğunluğu içerisinde daha çok yalnız kalmak, yorgunluğunuzu yalnız atabilme isteğinin artması, eşinizle veya partneriniz daha önce beraber eş olarak katıldığınız aktivitelerin git gide daha az zaman yer alması eşler arasındaki iletişiminin, sohbetin beraber zaman geçirmenin azalmasına ve hatta sohbetin gereksiz zaman kaybı olarak düşünülmesine neden olur. Eğer kişi, eşiyle veya partneriyle değil de arkadaşlarıyla daha çok zaman geçirmek veya tek başına zaman geçirmekten çok daha keyif almaya başladıysa tehlike çanları çalıyor demektir. Hatta bir partner bile hayatına dahil olabilir.

3-Eşlere Çok Fazla Güvenmek

İlişkilerde eşlerin birbirlerine güvenmesi elbette ki olumlu ve olması gereken de bir durumdur aslında. Tam tersi olan her şeyden şüphelenmek ve kuşkulanmak ise ne kadar kötü ve ilişkiye zarar veriyorsa, eşlerin birbirine çok fazla güvenmesi ve kontrolü tamamen bırakması da o kadar zararlıdır ilişkilerde. İlişkilerde tarafların sosyal medya hesaplarındaki hareketlerine kişisel alana saygı nedeniyle çok fazla ilgisiz kalmak, telefon şifrelerinin paylaşılmaması ve aşırı şekilde gizli tutulması, eve gelince telefonu kapatmak veya sessizde tutmak, telefonu masanın üzerinde devamlı ters çevrilmiş olarak bulundurmak çok fazla kontrol etmek kadar ilişkiye zarara veren davranışlardır. İlişkilerde kişisel alana elbette saygı gösterilmeli sınırlar bilinmelidir. Kişiler ilişkileri içerisinde özgürlüklerinin de bir sınırı olduğunu da bilmelidirler.

4-Cinselliğin Azalması

Bir ilişkinin devamını ve sağlıklı ilerleyebildiğini sağlayan nedenlerin başında cinsellik gelmektedir. Evliliklerde zaman ilerledikçe, eşler arasında yalnız kalma isteği artıyorsa, cinselliğinde azalmaya başlaması kaçınılmazdır. Bu da ilişkinin gidişatı konusunda bizlere alarm vermelidir. Azalan cinsel paylaşımlar zaman kaybı hatta bir uğraş olarak görülmeye başlanır ki en tehlikeli dönemin başladığını söyleyebiliriz. Bu süreçte eşler veya partnerler cinsel ihtiyaçlarını ve beğenilme arzularını dışa yönelerek (başka bir partner veya eş) gidermeye çalışacaktır.

5-Hatalı Olsan da Her zaman Seni Severim ve Uyumluyum

İlişkilerde elbette uyumlu olabilmek, partner veya eş ile aynı fikirde olmak çok önemlidir. Ancak mutlaka eş ile sınırlarımızı bilmemiz ve karşı tarafa bunu hissettirebilmemiz gerekir. Eşiniz veya partnerinizle hatalı, hoş karşılamadığınız durumlar yaşandığında bunu mutlaka kendisiyle paylaşmalı ve yaşadığınız olumsuz duygular anlatılmalıdır. Hata gördüğümüz durumlarda ilişki yaşadığımız kişiye kesin tutumlarla, davranışlarımızı belli eden sınırlarda bunu göstermemiz gerekir. Bazı önemli yanlışlarda bedel ödetmek (en güzel bedel bir süre sizsiz kalmasıdır) sizin bazı sınırlarınızın ve gidebilirliğinizin olması karşınızda, kişinin daha temkinli hareket etmesine ve size saygı duymasına sebep olur.
Anlatmaya çalıştığımız bu nedenler genel olan ve aldatmaya zemin hazırlayan nedenlerdir. Tabi ki kişilerin ruh ve akıl sağlıklarında bazı problemler, kişilik bozuklukları gibi nedenler varsa bu tür davranışlar, aldatmalar kaçınılmazdır.

Eğer ilişkinizin kötüye gittiğine inanıyor ve iletişimin azaldığını düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan destek alın.

Saygı ve Sevgi dolu ilişkilerde olmanız dileğiyle..

Yeliz ARDA

Psikolog/Eğitmen

 
Toplam blog
: 8
: 226
Kayıt tarihi
: 26.07.12
 
 

Psikolog/EĞİTMEN ..