Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '16

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Esmer şeker

Esmer şeker
 

Esmer Şeker


Son günlerde ülkemizde yaşanan olayların derin üzüntüsü içerisindeyiz. Fakat bir şekilde hayatımıza devam etmek zorundayız , hayatını kaybeden insanlarımıza rahmet diliyorum…

Şekerli gıdaları gün içerisinde hepimiz tüketiyoruz. Buna ilave olarak şekeri , kültürümüzün vazgeçilmezi olan çay ve kahve tüketiminde de tercihe bağlı olarak kullanıyoruz. Bir şeyler içmeye dışarı çıktığınızda ya da misafirliğe gittiğinizde, en basitinden raflarda karşınıza “ Esmer şeker “ kavramı çıkıyor. Bu yeni bir şey değil ama hala esmer şeker ve normal şeker farkı tüketiciler tarafından bilinmiyor.

Bilinçli tüketici olabilmeniz, ne yediğinizi bilmeniz amacıyla bu sefer merak edilen konulardan biri olan esmer şeker ile normal şeker arasındaki farklardan bahsetmeye karar verdim. Adı üstünde zaten, “ esmer şeker “ denmiş. Beyaz şekerin ön işlemlerden geçirilip saf hale getirilmesiyle ve biraz şeker kamışı melasıyla ( yüksek kıvamlı şurup ) karıştırılması sonucu bu şeker oluşuyor.  Esmer bir hal alıyor tabi ki …  İki şekeri incelememiz gerekirse esmer şekerin besin değeri , rafine şekere göre daha fazla , görünüşünden de anlayabileceğiniz gibi tadı daha karamelize bir tat. Esmer şeker nemi fazla tuttuğu için topaklanma riski daha fazladır rafine şekere göre. Bu durum da gözardı edilmemeli tabi ki kullanım aşamasında.  Esmer şeker de üretimine göre değişik isimler alabilir, melas oranı daha düşükse “ açık esmer şeker “ , biraz daha yüksekse “ koyu esmer şeker “  olarak belirtilir. Rafine şeker ile enerji bakımından değerlendirildiğinde az bir fark olduğu görülür.

Şeker kullanımı ve vücuda etkisi doktor ve diyetisyen arkadaşlarımı ilgilendiren derin bir konu olmakla beraber sık sık gündemde duymaya alışık olduğumuz konulardan biri. Beni ilgilendiren ise iki şeker arasındaki farkın ne olduğunu bilmeniz ve “ esmer şeker “ hakkında bilgi sahibi olmanız. Eminim “ Bu şekerin rengi neden böyle ? “ diye aklınızdan geçmiştir. Sonuç olarak karşımıza çıkan şeker türleri arasındaki farklar bu şekilde birkaç ön işlemden ibaret.  Her zamanki gibi tercih sizin…

Not:  “ Bilmediğiniz kalmasın. “                                                                    

Sağlıkla kalın!                                                                                                              

Gıda Mühendisi- Nermin Özge Bilge

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..