Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '11

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Esnek çalışma koşulları

Esnek çalışma koşulları
 

Avrupa ve Amerika'da yaygın olan part-time iş olanakları nedendir bilinmez bir türlü Türkiye'ye uğramadı. Halbuki part-time iş için uygun olan o kadar çok kalifiye insan var ki. Özellikle öğrenciler ve emekli olup da çalışmak isteyenler, çocuk bakan anneler gibi birçok grup için part time iş çok önemli. Çevreme ve kendime bakıyorum da artık kimse 9-6 saatleri arasına sıkışıp çalışmak istemiyor. Eğer ki parasal güvenceniz de varsa neden herkes gibi 9-6 çalışmak zorunda bırakılıyorsunuz? Ya da neden herkes veya her pozisyon 9-6 saatleri arasında olmak zorunda?

Türkiye'de part time iş denince herkes vardiyalı iş anlıyor. Halbuki çok kalifiye pozisyonlarda da, hatta hemen her işte part-time olanak yaratılabilir. Şahsen ben senelerdir tam gün çalışan biri olarak hayatımın geçip gittiğini görerek çok üzülüyorum. Tam gün çalışmak demek yılın yüzde 90'ı yaşamıyorsunuz demek. Halbuki şu an aldığım maaşın yarısına part time çalışmayı da kabul edebileceğim bir model olsa mutlaka kabul ederdim.

Diğer bir konu ise işe başlama ve işten çıkış saatleri herkes için aynı olduğu için yaşanan trafik sıkıntısı. Neden farklı iş dalları için farklı işe başlama saatleri belirlenmiyor. Örneğin okulların sabahın köründe başlamasını cidden anlamıorum. Müfredatlar zaten çok ağır, indirin okul saatlerini şunu biraz çocuklar da rahat etsin.

Eski çalıştığım Alman şirketinin Almanya'daki merkez ofisinde ise şöyle bir sistem vardı. Günlük 9 saatlik mesainizin saatlerini siz belirliyorsunuz. Örneğin kimi 11'de işe gelip akşam 8'de çıkıyor, kimi ise sabah 7de gelip erken çıkıyor. Süper değil mi?

Esnek çalışma koşulları demek budur. Türkiye'deki iş ilanlarında kullanıldığı gibi sabahın köründen, geceyarılarına kadar çalışmaya esnek çalışma koşulları denmez!!!

 
Toplam blog
: 102
: 1607
Kayıt tarihi
: 26.08.08
 
 

1980 İzmir doğumluyum. Kendimi bildim bileli gözlem ve yorum yapmayı çok seviyorum. Genelde hayatı h..