Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '07

 
Kategori
Meslekler
 

Estetik mi? Güvenlik mi?

Estetik mi? Güvenlik mi?
 

Mimar arkadaşlarım sanatsal kaygı nedeniyle öyle projeler yapıyorlar ki, statik hesapları nasıl yapılacak önemsemiyorlar. Orası beni ilgilendirmez deyip topu biz inşaat mühendislerine atıyorlar. Bir anlamda haklılar. Onların işi estetiği, güzelliği ön plana çıkarmak. Ama bu yaparken atladıkları bir konu var. Ülke gerçekleri.

Türkiye deprem kuşağında olan bir ülke. Sanat yapacağız diye bu ayrıntıyı atlamamaları lazım. Ayrıca Türkiye' de yapılar ağırlı olarak betonarmedir. Çelik yapı yeterince yaygın kullanılmamaktadır. Eğer çelik kullanımı daha yagın olabilseydi biz de mimarların işini daha kolaylaştırabilirdik. Betonarme yapıda sanat yapmak oldukça tehlikeli. Deprem yönetmeliği ortada. Neredeyse kibrit kutusu düzgünlüğünde statik projeler yapmamız isteniyor. ( ki olması gereken bu ). İşte bu noktada mimar arkadaşlarımızla anlaşmakta zorluk çekiyoruz. Yapının deprem etkisinde tehlike altında olmasını dert etmiyorlarmış gibi bir izlenim yaratıyorlar. Oysa kurallar basit :

1- Yapı her iki yönde simetrik olmalı. Bir tarafı dar, bir geniş olmamalı. Bir tarafı diktörtgen, bir tarafı üçgen vaya dairesel olmamalı. Banyo ve wc' ler hep aynı yönde olmalı. Kolonlar simetrik yerleştirilmeli, aynı aks üzerinde olmalı. Kolonların etrafında baca boşluğu olmamalı.

2-Katlar arasında yükseklikler eşit olmalı. Binanın altında oluşturulan dükkan katları, üst katlardaki konutlardan yüksek olmamalı. Dükkan duvarsız camekanlardan oluşmamalı. İşin özü, konutların altında dükkan olmamalı.

3- 1/6 kuralına uyulmalı. Yani her 6 kat için bir bodrum tasarlanmalı. Bodrumsuz proje yapılmamalı.

Daha onlarca sıralanabilir. Aslında mimar arkadaşlarımda bunları biliyor. Ama nedense projelerinde bu konulara özen göstermiyorlar. Mesela benim en sık karşılaştığım hata, baca boşluklarının kolonları etrafına konması. Burdan nasıl kiriş geçecek diye düşünmüyorlar. Ayrıca boşluk nedeniyle kolonun rijitliği bozuluyor. Madem sanat yapacaksın, sanatını burda göster. Öyle dizayn et ki, baca boşluğu kolona gelmesin. Boşluğu oraya koymak işin kolay tarafına kaçmak.

Bazen kolonları öyle yerlere koyular ki, kolonun boyutunu değiştirmek mümkün olmuyor. Bu kolon taşımıyor büyütmem lazım veya yerinin değişmesi gerekir deyince de büyük bir direçle karşılaşıyoruz. Asla olmaz... Yani binanın şekli, güvenliğinden daha mı önemli ? Mimar projesini yaparken kolonların büyüyebileği ihtimalini hesaba katarak yerleştirmeli. Özellikle bodrum katlar perde duvar olarak dizayn edilmeli. Kolonlar arasında boydan boya pencere yapılmamalı. Müşterinin istekleri mimar ve mühendislerin bilgi ve tecrübesini aşmamalı. Müşteri bilgilendirilerek ikna edilmeli.

Özellikle birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlar dikkat !!! Alt katı dükkan olan ve bodrum katı olmayan binalardan ev almayın. Arsasının konumu yüzünden smetrik olmayan şekli bozuk binalardan uzak durun.

 
Toplam blog
: 29
: 1481
Kayıt tarihi
: 21.07.06
 
 

... KTÜ mezunu inşaat mühendisiyim. Proje müdürlüğü , İnşaat kontrollüğü ve danışmanlığı, Statik ..