Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '14

 
Kategori
Sağlık
 

Estetik uygulamalarda beklenen kazanım nedir? Güzellik mi yoksa özdeğer mi?

Estetik uygulamalarda beklenen kazanım nedir? Güzellik mi yoksa özdeğer mi?
 


Yaşlılığı hastalık olarak gören bir yaklaşım var. Önlenebilir, ertelenebilir bir hastalık.
Ölüm bu yaklaşıma göre hastalığın doğal olmayan ancak tedavisi de yapılmadığı için zorunlu bir sonuç. Yaşlanma belirtileri, bedensel olarak deri ve organlarda olduğu kadar, mental ve/ya sosyal işlevlerde gerileme ile kendini gösteriyor. Sağlığın yenilenen tanımı, biyopsikososyal iyilik halinin yeterli olmadığı konusunda hemfikir. Sürdürülebilirliği olmayan bu "iyilik hali" sağlığın sadece kısa bir süre aralığını içeren anlık göstergesi kabul edilmekte.
Bir kişide evrensel nitelikte sağlığın sürdürülebilir olabilmesi için, bütünsel yaklaşımın gereği olarak güncellenebilir bir sistemle yaklaşmak zorunluluğu var artık. Bilindiği üzere şeker dahil hemen hemen hiçbir kronik hastalığın henüz çaresi bulunmadı ve ancak ilaçlarla (yan etkiler göze alınarak) sadece kontrol altında tutulmaktalar. İlaç kesildiğinde hastalık nüksetmekte. Bütünsel yaklaşımdan uzak ve eksik olan bu yerine koyma yaklaşımının artık bırakılması ve insan bedeninin yaşayan bir canlı türü olarak görülmesinden ziyade çok katmanlı ve bütünsel bir organizma olduğu kabul edilmeli.
Bütünsel yaklaşımı vadeden programları uygulayan kişilerde sağlık, kendini oluşturan ve var eden tüm (biyolojik, sosyal, mental, ekonomik ve ruhsal) parçalarında kazanılan bu iyilik halini sürdürebilir kılarak, kişinin ömrünü uzatabilmekte ve hastalıklardan uzak bir yaşam vaat etmekte. Dikkatsizce ve hoyratça harcanan zaman ise bedensel anlamda yaşlılığa; kırışıklık, sarkma, deformasyon, lekelenme ve nihayetinde "güzelliğin ve ilginin azalması" ile beraber eşlik ediyor.
Tamamlayıcı ve düzeltici plastik (estetik) cerrahi uygulamaları tam da bu noktada devreye girerek bu süreci durdurmayı, düzeltmeyi ve yeniden şekillendirmeyi amaçlıyor. Çoğu zaman başarılı olabilen bu süreçte elde edilen kazanım, sadece bedensel olarak değil beraberinde psikolojik tatmin olma ve sosyal onaylanmayı da beraberinde getiriyor.
Bu noktada estetik cerrahi işlem ve ameliyatlarını; kişilerin sağlıklarına bütünsel ve temel ihtiyaçlarının bütününe çözüm getiren uygulamalar olmaları gereğince, nihai anlamda "tam sağlık kazandıran gerçek işlemler" olduğunu öne sürebiliriz. Elbette uygun teknik kullanılarak, etik kodlara saygı ile ve ruhsatlı, donanımlı, tecrübeli plastik cerrahlarca yapılmaları şartıyla.
Estetik müdahalelerle sağlıktan ziyade Güzelliğe, tazelik ve ilgiye kavuşan bu kişilerin en belirgin kazanımlarının tüm bu dönüşümle elde ettikleri ve pekiştirdikleri öz değer ve öz saygı olduğunu belirtelim. O halde karşımıza şu yaman soru çıkıyor, her estetik girişim aslında gizli bir tamamlanması istenen bir öz güven ve değer eksikliği sorunu mu?
Yanıt yazının başında gizli, eğer görüşünüz yaşlılık önlenebilir bir hastalık ise evet her estetik talep aynı zamanda bir öz değer talebidir. Yanıtınız hayır olduğunda yani yaşlılık ve ölüm, doğal kaçınılmaz bir süreç olarak tanımlandığında ise estetik işlemler işlev, önem ve yararlılıklarını kendiliklerinden kaybediyorlar. Hatırlayalım, yapılan çok uzun zaman alan, çok merkezli araştırmaların bir yansıması olarak WHO (Dünya Sağlık Örgütü) sağlığın yeni tanımına bedensel, toplumsal ve psikolojik "iyilik halinin" sağlanması ile beraber sürdürülebilir olmasını da ekleyerek yeniledi. Güncellenen bu kriter, estetik uygulamalarda sağlanamayacak, garanti verilemeyen tek parametredir.
Bununla beraber, hiçbir işlem ve cerrahi uygulamanın estetik bir talebe duyarsız kalarak gerçekleştirilmesi de asla düşünülemez. Zira estetik duyarlılık insanın temel ihtiyaçlarından biri olarak (sofra düzeninden, iletişim üslubuna ve kıyafet uyumundan, bir melodiye kadar) ve eksikliğinde kişiden tamamlanması talep eden temel bir gereksinimdir.  

 
Toplam blog
: 11
: 1808
Kayıt tarihi
: 18.01.14
 
 

Merhaba, ben Dr. Nedim Sarıfakıoğlu. Ankara'da Estetik ve Plastik cerrahi uzmanı olarak çalışıyor..