Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '13

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Estetikli gençler: Kimler estetik operasyon için fazla genç?

Estetikli gençler: Kimler estetik operasyon için fazla genç?
 

 

Bir insanın estetik cerrahi geçirmek istemesinin birçok sebebi olabilir ve kişiden kişiye değişebilir.  Ancak bıçak altına yatmak isteyen gençlerin, erişkinlere göre bir takım farklı beklentileri ve sebepleri olabiliyor. Genellikle genç yaştaki estetik operasyonlar yalnızca gençlerin normal görünmesi ve normal hissetmesi için yapılmaktadır.

Görüş karşıtlıkları

Gençlere estetik cerrahi uygulanıp uygulanmaması konusunda iki karşıt görüş mevcut. Gençlere estetik cerrahi yapılması taraftarı grup, çocukların vücudundaki şekil bozukluklarının onların sosyal ve duygusal gelişimleri üzerinde derin izler bıraktığını, dolayısıyla psikolojik sorunlara yol açabileceğini söylüyorlar. Diğer yandan estetik cerrahi karşıtları da çocuklar fiziksel ve duygusal gelişimlerini tamamlamadan yapılan estetik cerrahinin onların gelişimleri üzerinde olumsuz etkiler bırakacağını düşünüyorlar. 

Bunların yanında genç bir hastanın aydınlatılmış onam verip veremeyeceği de tartışma konularından birisi. Tıbbi gereklilik durumlarında, örneğin apendisit ameliyatı gibi, anne-babalar çocukların yerine ameliyata izin veren aydınlatılmış onamı okur ve çocukları yerine imzalarlar. Bu gibi durumlarda karar genelde kolaydır, ameliyat hayat kurtarıcı olabilir. Genç yaşta estetik cerrahi için, anne babaların ameliyatın potansiyel fayda ve zararları hakkında karar vermeleri çok daha güçtür. Bıçak altına yatan gençler tabii operasyonun faydalarını düşünecektir ve bu doğaldır.

Gençlerin estetik cerrahisinde fikir birliği

Biraz önce bahsettiğimiz gibi bu konuda varılan tek fikir birliği, bir fikir birliği olmadığı konusunda. Gençler için estetik cerrahi için her vaka ayrı ayrı değerlendirilmeli, kişinin fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimi göz önüne alınmalıdır. Bunun yanında düzeltilmesi düşünülen deformitenin hayatında ne kadar önemli bir rol oynadığı da karar vermede etkili bir faktördür. 

Estetik cerrahların dikkat ettiği diğer önemli bir nokta ise estetik cerrahi yapılmasına kimin karar verdiğidir. Genç kişi kendi vücudunda bir değişiklik olması gerektiğini mi düşünüyor, yoksa annesi güzel bir çocuk mu istiyor. Tabii bu konudaki seçim, operasyonu olacak kişiye aittir. 

Op Dr. Güncel Öztürk
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı 

www.guncelozturk.com

 
Toplam blog
: 389
: 270
Kayıt tarihi
: 29.11.12
 
 

TIP EĞİTİMİ İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İstanbul UZMANLIK EĞİTİMİ İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi..