Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '10

 
Kategori
Güncel
 

Et meselesi ve Sırbistan

Et meselesi ve Sırbistan
 

İthal Etin Yahnisi Yavan Mı Olur ?

Bizim gibi çabuk unutan toplumlarda her zaman kafası çalışan uyanık kimselerin ceplerini doldurması kolay olmaktadır. Dünden itibaren haber ve gazetelerde yayınlanan et ithali ile ilgili önemli bir haber vardı. Ekte de bu konu ile ilgili iki bilgi yer almaktadır. Sırbistan, et ithal edilecek ülkeler listesinde yer almamasına rağmen, bu ülkeden et ithal ediliyor ve et ithal edilen bölgenin Sosyal İşler Bakanı da sıkıntılı etlerimizi aldığınız için teşekkür mektubu yazıyor. Ekte yer alan bir yorum ve bir haberde konunun aslı ve yansıtılma biçimi farklı anlaşılıyor. Dünya gazetesi haberine göre; Boşnakların yaşadığı bölgeden Başbakanın daha önceki ziyareti sırasında gündeme gelmesi sonucu ithalin gerçekleştiği ve ellerinde bulunan fazla miktardaki etlerin Türkiye’ye ithal edildiği ve ithalata da devam edileceği anlaşılıyor. İkinci köşe yazısında ise gelen teşekkür mektubuna göre kötü etlerin Türkiye’ye gönderildiği ifadesi çıkıyor.

Dolayısıyla başbakanın ziyareti sırasındaki bir görüşme sonrasında plansız ve programsız bir şekilde Sırbistan’dan et ithal ediliyor ve bu işlerin ayak üstü yapıldığı ve sonuca gidildiği anlaşılıyor. Özetle ister nereden et ithal edilirse edilsin kontrol edilmeden gerekli testler yapılmadan et ithali yanlıştır. Deli Dana hastalığının ve şarbonlu etlerin dünya gündeminde olduğu günler bize şu an için uzak gelse de ithal etlerin sağlık sertifikasyonunun olması gerektiği bir kez daha ortaya çıkıyor. Her ne kadar ithal etin insanlarımızın sonrasına yansıması ucuzlamak yerine fiyat artışı olarak gözükse de et ithali kesinlikle alel acele yapılmamalıdır ve uzun vadede et ithali çözüm değil muhtaçlıktır. İki ay sonraki kurban bayramında birçok insanımız istese bile kurbanlık olarak uygun büyük baş ya da küçükbaş hayvan bulamayacaktır.

Dünya Gazetesi

http://www.dunyagazetesi.com.tr/sirbistandan-600-ton-ithal-et-gelecek_98469_haber.html?

Sırbistan'dan 600 ton ithal et gelecek

Lyayiç, "Önümüzdeki iki ay boyunca 600 ton et Türkiye'ye gönderilecek. Türkiye'nin et talebi çok daha yüksek" dedi.

SYENİTSA- Sırbistan'ın Sancak bölgesinde bulunan Syenitsa Belediyesi'nin Türkiye'ye 600 ton et ihraç edeceği bildirildi.

Sırbistan'ın Boşnak asıllı Sosyal İşler Bakanı Rasim Lyayiç, Sancak'ta yayın yapan gazetelere yaptığı açıklamada, Syenitsa'dan Türkiye'ye et ihracatı konusunun, temmuz ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Sancak ziyareti programında gündeme geldiğini belirtti.

Bunun üzerine Syenitsa Belediyesi ile Türkiye Et ve Balık Kurumu arasında, Türkiye'ye et ihracatı konusunda anlaşma sağlandığını belirten Lyayiç, "Önümüzdeki iki ay boyunca 600 ton et Türkiye'ye gönderilecektir. Türkiye'nin et talebi çok daha yüksektir, Türkiye ile bu işbirliğinin devamı gelecektir" diye konuştu.

Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Syenitsa Belediye Başkanı Muriz Türkoviç, önümüzdeki iki ay boyunca Syenitsa'dan Türkiye'ye her iki günde bir 25 ton et gönderileceğini ve bunun bölge halkına önemli katkısı olacağını kaydetti.

Yılmaz ÖZDİL’in Sırbistan eti ile ilgili kısmını aynen ekte veriyorum.

Yılmaz Özdil, Hürriyet, 28.08.2010

Yapıcı öneride bulunayım...

*

Lütfen açın, Et Balık Kurumu’nun resmi internet sitesini, Sırbistan Sjenica Belediye Başkanı’nın yazdığı teşekkür mektubu var orada... “Muhterem Bekir Ulubaş beyefendi, Et Balık Kurumu Genel Müdürü” diye başlıyor... “Şahsınızın ve heyetinizin Sjenica’ya gelerek satışında sıkıntı çektiğimiz büyükbaş hayvanlarımızın alımı hususunda yapmış olduğu alım anlaşmasının halkımız açısından anlam ve önemi çok büyüktür... Sırbistan halkı adına, şahsınıza ve kurumunuza teşekkür eder, şükranlarımızı sunarız.”

Yani?

Bizim Et Balık Kurumu Genel Müdürü, kalkıp Sırbistan’a gitmiş, adamların satışında sıkıntı çektiği büyükbaşların bize kakalanmasını sağlamış, e haliyle, şükranı hak etmiş.

*

Halbuki, Et Balık Kurumu’nun, televizyonlarda canlı yayınlanan ihale şartnamesinde, hangi ülkelerden ithalat yapılacağı duyurulmuştu? ABD, Brezilya, Uruguay, Arjantin, Şili, Yeni Zelanda, Avustralya, İzlanda, Norveç, Estonya, Litvanya, Letonya, Macaristan.

Var mı Sırbistan?

Yok.

Sırbistan’ın satışında sıkıntı çektiği büyükbaşları, bizim haberimiz olmadan bize kakaladığını nereden öğreniyoruz? Sırbistan’ın teşekkür mektubundan.

Dolayısıyla, ben kendi payıma Murat Karayılan’dan rica ediyorum... Arkadaş bi teşekkür mektubu yayınlayın da, ne yediğimizi bilmiyoruz, bari, milleti ayakta yiyeni bilelim!

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..