Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '09

 
Kategori
Siyaset
 

Etik olmak nedir?

Etik olmak nedir?
 

Etik veya en yalın tanımıyla töre bilimi: Etik terimi Yunanca ethos yani "töre" sözcüğünden türemiştir. Yanlışı doğrudan ayırabilmek amacıyla ahlâk kavramının doğasını anlamaya çalışır.

Etiğin batı geleneği zaman, zaman ahlâk felsefesi olarak da anılmıştır. Türkçe ahlâk bilimi olarak da anıldığı olmuştur. Ayrıca Türkçede etik sözcüğü ahlak sözcüğü ile eş anlamlı olarak da kullanılır. Halkın kendi kendine oluşturduğu hiç bir yazılı metine dayanmayan kanunlara Etik Kanunları denir.

Her ne kadar etik anlayışının tam olarak ne zaman başladığı bilinmese de, dünyanın farklı yerlerinde birçok farklı toplulukta çok eski çağlardan beri etik anlayışının var olduğu bilinmektedir. Dinler tarihi, felsefe tarihi ile antropolojik ve arkeolojik bulgular bunu kanıtlar niteliktedir.

İşte Etiğin böylesine tartışıldığı bir ortamda, Türkiye’yi yönetmeye talip olanların, milletten vekâlet alarak gittikleri TBMM de hep kendi çıkarları doğrultusunda çalıştıkları, açık seçik şekilde ortaya saçılmaya başlandı.

Bu günlerde gazete sayfaları ve televizyon ekranlarına tartışılan Etik değerler, toplumumuzun gelişmişlik göstergesi mi acaba? Diye düşünmekten kendimi alamıyorum.

Etik konusunu gündeme getiren ve yaptığı hareketlerin etik olmadığını söyleyen, buna rağmen hala bulunduğu koltuğa yapıştırılmış(!) gibi çakılı kalan, istifa etmenin de bir erdem olduğunu bilmeyen, çeşitli yolsuzluklarla adı sıkça anılan Mehmet SEVİGEN, istifa etmek için acaba niye bekliyor.

Cumhuriyet Halk Partisinin gündemine çarşafı kendisinin getirdiğini söyleyip, bu yöndeki rantı, tıpkı arsa alış verişinde olan rant gibi yemeye çalışan Sevigen, niye hala o koltukta oturuyor veya oturtuluyor?

Herkesin bildiği gibi, Sevigen ile ilgili ilk iddia, Belediye Başkan aday adayı olan bir şahıstan Dolar bazında para istediği şeklinde ortaya çıktı. Sonra arkasından malum arsa dişlemesi! Ve birçok irili ufaklı, adının karıştığı olay! O halde bu Sevigen o partide hala o makamı nasıl işgal edebiliyor?

Bir Siyasi Parti düşünün; tüm söylemlerini yolsuzluklarla mücadele etmeye ve dokunulmazlıkların kaldırılması söylemleri üzerine kurup, yaklaşan yerel seçimler nedeniyle meydanlara bile inmemişken, o partinin Genel Sekreter Yardımcısı konumundaki bir kişinin böylesine etik olmayan olaylara dalması ve hala o koltuğu ısıtması ne kadar etik?

İktidarda bulunan partinin, iktidar nimetlerinden yararlanarak, yollara düşüp, her gün bir ilde mitingler yaparken, sözde Ana Muhalefet partisinin daha sadece bir kapalı salon toplantısı yapması, yaklaşan bir yerel seçim için ne kadar etik?

Buradan CHP ni idare edenlere sormak istiyorum. Siz seçimlerde başarı gösteririz diye mi korkuyorsunuz? Parti olarak yaklaşan yerel seçimler için hazırladığınız projeleri(!) bir basın bildirisi ile halkla paylaşıp, yapacağınız mitingler ile bu projeleri halka iyice anlatsanız nasıl olur? Ayrıca illerde bu projeler ile ilgili Bilbortlara ilanlar verseniz nasıl olur?

Parti olarak, kazandığınız belediyelerde yapacağınız işlerle ilgili bir bütünlük sağlayıp, kazanılan belediyelerin gelir durumuna göre vereceğiniz hizmetleri şimdiden halka anlatsanız nasıl olur?

Kazanacağınız belediyelerle ilgili etik(!) değerleri de şimdiden halka anlatsanız ve bu değerlerin dışına çıkanları, partiden uzaklaştıracağınızı söyleseniz daha inandırıcı olmaz mısınız?

Son bir öneri daha! Partinizin en etkin olması gereken makama, etkin, aktif ve etik değerlere sahip kişileri getirip, yaklaşan yerel seçimler için son bir hamle daha yapsanız? Bu hamleleri, başta Genel Başkan ve diğer yöneticiler olarak, bir an önce halka anlatsanız, nasıl olur?

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..