Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Etinizi Marine Etmeden Tüketmeyin

Etinizi Marine Etmeden Tüketmeyin
 

Yaz aylarının yaklaşması, aile ve arkadaşlarla birlikte geçirilmek istenen güzel bir hafta sonu akla ilk mangal partilerini getiriyor. Keyifle ve sohbetle geçirilen bir pazar mangalına kim hayır diyebilir ki? Sağlığınızında en az sizin kadar keyif alsın istiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.

Küresel Hastalık Yükü Projesi, yüksek miktarda kırmızı et tüketiminin dünya çapında yılda 50.000 kanser ölümünün sorumlusu olabileceğini bildirirken, ateş ve yüksek sıcaklığa maruz kalan etin şeker hastalığı ve kanser riskini de arttırabileceği üzerinde duruluyor. Protein kalitesi ve yüksek bir demir kaynağı olması nedeniyle tüketmemek de doğru bir davranış değil fakat mümkün olduğunca yanmış ya da yağda kızarmış kırmızı etten uzak durmakta fayda var.

Yeni kaynaklar etten uzak durmanın güçlüğüne bir alternatif olarak baharat ilaveli etler üzerinde çalışmalar yürütmüş durumda ve sonuçlar dikkat çekici. Yapılan bir çalışmada yağda kızarmış kuzu eti örnekleri yerel baharatlar ile marine edildiğinde toksik madde oluşumu azalmıştır. Özellikle köri yaprağı, zencefil, zerdeçal, limon otu ile marinasyonun kanser yapan toksik maddelerin oluşumua engel olduğu söyleniyor.

Kanser riskini azaltmak adına geliştirlen bir diğer önlem ise; mangal yapılacak ete önce mikrodalga ile ön pişirme uygulamak ve suyu uzaklaştırıldıktan sonra ızgara işlemine tabi tutmak.

Mevsimine uygun yeşillikler eşliğinde yapılan bir salata antioksiadan kapasitesiyle etin pişirilmesine bağlı oluşabilecek toksik oluşumların vücuttan atım sürecini hızlandırabilir. Bu nedenle mangal sofralarını; maydanoz, roka, tere, biber, dere otu, nane, marul, kıvırcık, soğan, sarımsak gibi antioksidan ajanlarla süslemekte fayda var.

Küresel Hastalık Yükü Projesi'nin en son tahminlerinden biri de; yılda yaklaşık 34.000 kansere bağlı ölümünün sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et tüketimine bağlı olduğu. Kahvaltı sofralarının ve sandviçlerin vazgeçilmezi olsa da Dünya Sağlık Örgütü'nün de kanser yapan besinler listesinde. Yani kırmızı et için çözümlerimiz olsa da maalesef işlenmiş et sınıfında giren bu tip besinler kesinlikle tüketilmemesi gerekenler arasında.

Sonuç olarak mangala giderken yanında bol salatasını, baharatlarını eksik etmeyin ya da ete ön pişirme tekniği uygulamayı ihmal etmeyin ve sucuk, salam, sosis gibi besinlerden uzak durun.

 

 
Toplam blog
: 54
: 1390
Kayıt tarihi
: 19.10.16
 
 

2011 yılında Başkent Üniversitesi'nden mezun oldu ve yine aynı yıl Acıbadem Sağlık Grubu'nda hala..