Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '14

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Etkileme ve ikna üzerine bir teknik

Etkileme ve ikna üzerine bir teknik
 

1853 Yılında Elisha Otis isimli Amerikalı bir zanaatkâr çok önemli bir yenilik bulmuştu.

O dönemde çoğu Amerikan binasında asansör vardı. O dönemki teknoloji ile halat koparsa, platform yere çakılıp içindekiler zarar görebiliyordu.

Otis bu sorunu çözmenin bir yolunu bulmuştu. Bu ciddi bir keşif olmasına karşın kamuoyu tepkisi ile karşılaşmıştı. Kendisini doğru anlatmanın bir yolunu aramaya başladı. New York ‘un en büyük toplantı salonunu kiralayarak salonun orta yerine bir asansör platformu kurdurdu. Kendisi platforma çıktı, içine bindiği asansörü en üst noktaya kadar çıkarttı. Toplantıya gelenler kendisine şaşkın bir şekilde bakarken asansörü yukarı bağlı tutan halatı birden kesiverdi.

Herkes şok olmuştu.  Platform yere düşmeye başladı. Birkaç saniye içinde güvenlik freni devreye girdi ve asansörü durdurdu. Korku dolu kalabalığa gayet sağlıklı bir şekilde bakan Otis,

“her şey güvenli beyler, her şey güvenli “ dedi.

Tahmin edebileceğiniz gibi Otis o günden sonra kendi asansör şirketini kurdu. Bu hikaye de bizim için önemli olan nokta Otis, başkalarını harekete geçirmek için gereken karmaşık bir mesajı kısa, öz ve etkin bir şekilde vermenin yolunu ortaya koyuyordu. Bu konuşma dünyanın ilk “asansör konuşması” ydı.

Asansör konuşması” günümüz iş dünyasında sunumlarda, toplantılarda, reklamlarda veya satış görüşmelerinde yaygın bir yöntem olarak kullanılmaktadır.

Kendinizi, şirketinizi, ürününüzü veya hizmetinizi en kısa sürede dinleyenin en etkileneceği şekilde birkaç cümle ile anlatsaydınız, sayfalarca yazabileceğiniz cümleler arasından hangilerini seçerdiniz.

Denemek istiyorsanız aşağıdakine benzer bir soruya cevap vermek için biraz çalışmanız yeterli.

“Bir asansördesiniz ve görüşmek istediğiniz ama bir türlü randevu alamadığınız kişi tesadüfen karşınızda. 20. Kattaki ofisine gidiyor, kişiyi etkilemek ve ikna etmek için 20 saniyeniz var. Etkili, vurucu, ilgi çekici ve sizi anlatan öyle bir konuşma yapın ki asansörden inerken merak etsin ve sizi daha çok dinlemek için randevu versin. Bu konuşma nasıl bir konuşma olurdu? ” İsterseniz bir kayıt cihazına kaydedin ve kendinizi dinleyin...

 

 
Toplam blog
: 19
: 396
Kayıt tarihi
: 22.01.14
 
 

Eğitmen ve  Profesyonel Koçum. Gelişim Gezginleri Eğitim ve Danışmanlık kurucusu olarak bireylerin ..