Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '09

 
Kategori
Sınavlar
 

Etkili çalışma yöntemleri

Etkili çalışma yöntemleri
 

Engeller, gözünüzü hedeften ayırdığınız zaman karşınıza çıkan korkunç şeylerdir. -Henry FORD

Ülkemizde ne yazık ki çocuklar ve gençler sıralama sınavlarından geçerek geleceklerini kazanmak zorundalar. Anne babalar bir yandan çocuklarının hayatını yaşamalarını istiyor. Bir yandan da bu yarışta başarılı olamazlarsa hayatta da başarılı olamayacaklarına inanıyor. Bu yüzden arada kalmış durumdalar. Bu sınavlarda başarılı olmak etkili ve verimli çalışmaktan geçiyor. Verimli çalışma için yapılması gerekenlerle ilgili olarak bazı öğrencilere ve velilere verimli çalışma teknikleri konusunda bilgiler vereceğim.

Etkili Çalışmayı Engelleyen Nedenler

*Çalışma masası dışında farklı yerlerde ders çalışma alışkanlığı

*Çalışma mekanının dağınıklığı

*Çalışma mekanının koşullarının ders çalışmayı engelleyecek şekilde olması: Aşırı sıcak, soğuk, gürültülü, havasız *Tv izleyerek yada müzik dinleyerek ders çalışmaya çalışmak,

*Yatarak uzanarak ders çalışmak

*Çalışırken bir şeyler atıştırmak

*Gereksiz işlerle boşuna vakit kaybetmek

*Kimseye hayır diyememek

*Çalışmayı sürekli erteleme alışkanlığı

*Plansız çalışmak

*Öğrendiklerini sınavda uygulayamama

ETKİLİ ÇALIŞMA

*Hedefini belirle

-Hedef yoksa çalışmak için bir neden de yoktur. Öncelikle yaşamdan ne beklediğine karar verip ona göre rotanı çizmelisin. -5yıl sonra, 10 yıl sonra kendini nasıl hayal ediyorsun. -Hayallerini gerçekleştirebilmek için aşman gereken engelleri biliyor musun?

-Gireceğin sınav sıralama sınavıysa tek soru ile kaç kişiyi geride bırakacağını biliyor musun?

-Yaptığın çalışma seni hedefine ulaştırabilecek mi?

*Başaracağına bütün kalbinle inan

-Ulaşamayacağın hedeflerle zaman kaybetme. Gücünü aşan hedefler seni başarısızlığa ve mutsuzluğa sürükler. Güvenini yitirmene, derslerden uzaklaşmana neden olur. Gerçekçi hedef ise başarıya ulaştırır.

-Kendine karşı dürüst ol; kendini küçümseme ama fazla da abartma. Gücünü ve olanaklarını doğru tespit et.

*Çalışma sistemini gözden geçir

*Yapman gerekenleri önceden planla

-Her şeyi sınav öncesine sıkıştırarak son gece sabahlamak, sınava hazırlanmak için pek de güvenilir bir yöntem olmasa gerek. Önemli olan, neyin ne zaman yapılacağına önceden karar vermek ve düzenli çalışmayı başarabilmektir.

-Verimli çalışmak, programlı çalışmaktır.

-Planlı ve programlı olmazsan,

-Kendine ailene ve çevrene karşı sorumluluklarını yerine getiremediğini düşünür, vicdan azabı çekersin

-Kendine güvenini kaybedersin -Hep bir şeyler eksikmiş duygusunu yaşarsın -Bir şeyleri hep ertelersin, erteledikçe sorunlar dağ gibi büyür; sorunlar büyüdükçe işe sarılmak daha zorlaşır. Hep kaçarsın çalışmaktan.

*HAFTALIK PLAN hazırla

*Programını kararlı biçimde uygula

-Neleri hemen yapmalıyım? Neler bekleyebilir?

-En kolay denetleyebileceğiniz süre “haftalık süredir” Çalışma programınızı haftalık yapın. İlk deneme sınavında ..... puan alacağım” veya “Matematik sınavından .... puan alacağım” gibi ara hedefler belirleyin...

-Bir günü nasıl geçirdiğinizi düşünün ve mutlaka yapmanız gerekenleri yazarak yapılacak işler listesi hazırlayın. Artık bu listenin maddeleri ile gerçekçi bir haftalık ders çalışma programı düzenlemek çok kolay. Hemen başlayın program yapmaya. Tabii ki kendinizi kandırmak istemiyorsanız ve de en önemlisi hedefinize ulaşmak istiyorsanız...

-Program, başarma inancı yaratır. Başarma inancı yeni davranışlar oluşturur. Yeni davranışlar, başarma coşkusu yaratır. Başarma coşkusu, çalışmanızı sağlar. Çalışmalar başarıyı doğurur. -Bir haftada 168 saat var. 20 saatlik temiz bir 20 saat başarılı olmak için yeterli bir süredir.

VERİMLİ ZAMAN = PRIME TIME -Çalışma bir alışkanlıktır. Sabah ve öğleden sonra saatleri çalışmak için en uygun zamandır.

-Gereksiz ıvır zıvır işlerle bu saatleri harcamayın. Öğleden sonra saatlerini boş vakit olarak kullanmak çok hovardaca olur. Bu saatlerde çalışmayı alışkanlık haline getirmeli ve bu güzel alışkanlığı yaşamınız boyunca sürdürmelisiniz. Zaten başka şansınız yok ki. İş hayatına atıldığınızda da değişen bir şey olmayacağını bilmelisiniz. Herkes çalışırken çalışmak, psikolojik olarak daha rahatlatıcıdır. Kesinlikle karnınız aç ve bedeniniz yorgunken çalışmayın. Öncelikle fiziksel ihtiyaçları gidererek bedeninizi çalışmaya hazır hale getirin.

-Hobi ve ihtiyaçlarınızı ara dinlenme zamanlarına sığdırın. Bu fedakarlıkları sadece kendiniz için yaptığınızı da asla aklınızdan çıkarmayın. Çalışmanızın verimli olması

-Çalışma süresi; bir seans için 1-1, 5 saatten fazla olmamalı. Düzenli molalar vererek yaptığınız 1-2 saatlik çalışla; hiç ara vermeden yapılan 5 saatlik çalışmadan daha verimlidir.

-Her gece yatmadan “bugün başarımı arttırmak için ne yaptım?” sorusunu, 15-20 dakika o gün çalıştıklarına göz atarak yanıtlamalısınız. Sabah kalkınca aynı bilgileri, öğrendiklerinizin pekişmesi için gözden geçirmelisiniz.

Not: Bu metni hazırlarken katkıda bulunan Psikolojik Danışman Mevlüt SELVİ’ye teşekkürler.

 
Toplam blog
: 72
: 3894
Kayıt tarihi
: 20.09.09
 
 

Evli bir çocuk annesiyim. Eğitim alanında çalışıyorum. Felsefe, sosyoloji, edebiyat alannda atöly..