Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '13

 
Kategori
Güncel
 

Etnik kimlik şereftir..

Etnik kimlik şereftir..
 

DUMLUPINAR ŞEHİTLİĞİ : Burada etnik kimliği farklı şehitlerimiz yan yana yatmaktadır.


BİR İNSANIN ETNİK KİMLİĞİ ONUN ŞEREFİDİR...

Başlarken

Bu söz bana ait değildir; bu güzel sözü  CHP'nin yeni Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da söyledi; eski Genel Başkan Deniz Baykal da ...

Söylemek güzel de, bu sözün gereğini de yapmak lazım...CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Ben Kürtlerle kendimi eşit göremem" diyen bir milletvekilinin sırtını sıvazlarken; bu sözden rahatsız olan Kürt kökenli diğer bir milletvekilinin partiden istifasına ses çıkarmamıştır...

Her iki milletvekili için de, belki etnik  kimliklerinin şerefini duygusal bir tavırla öne çıkarmışlar ve farkında olmadan da birbirlerini ötekileştirmişlerdir, denebilir... Fakat önemli olan bu "kimlik farklılıkları" ile birlikte yaşamaktır... Amaç, bu birliktelik düşüncesini zedelememek ve ayrılmaya götürecek "küsmelere ve küstürmelere" neden olmamaktır...

x  x  x

Sosyal bir varlık olarak insana özgü belirti, nitelik ve özelliklerin tümünü içeren "kimlik" kavramı; soy, dil ve kültür gibi öğelere dayandırıldığında daralmakta, içine kapanmakta ve giderek etrafındakilere yabancılaşmaktadır...

Vatandaşlarımızın kendilerini  Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Boşnak vb.  hissetmeleri, etnik kökenlerine bağlılıktan kaynaklanan sosyolojik ve kültürel bir tavırdır.. Bu tavır, insanın temel hak ve özgürlükleri içinde yer alan tam anlamıyla demokratik bir seçimdir.

Bugün ülkemizin çeşitli bölgelerinde, başta evlilik birlikteliği olmak üzere, çeşitli maddi ve manevi bağlarla birbirlerine kaynaşmış olarak yaşayan;  etnik kökenleri farklı insanlarımız, geçmişte kendilerinden kaynaklanan hiçbir nedenle toplumun bütününden kopup ayrılmak istememiştir.. Aksine bu ülkenin temellerinin atılmasında ve Cumhuriyet'imizin kurulmasında etkin rol oynamışlardır.

M.Kemal Atatürk'ün, Kurtuluş Savaşı sırasında etnik kökenine ve konuştuğu dile bakmadan tüm Anadolu halkını, tek bir vücut olarak düşmana karşı nasıl çıkardığı ve tüm ülke halkının da bu topraklar için nasıl kan akıtıp can verdiği unutulmamalıdır. Şehitliklerimizde etnik kökeni, konuştuğu dili, mezhebi, sosyal görüşü, felsefi düşüncesi farklı insanlarımız koyun koyuna yatmaktadır.

Devletimizin, Cumhuriyetimizin ve tüm halkımızın bağımsızlık simgesi olan bayrağımız, rengini bu insanların kanından almıştır; ve ulusal marşımız bu insanlar için yazılmış ve onlara armağan edilmiştir.

M.Kemal Atatürk'ün nitelemesi ile Türkiye halkı(1), bütün farklılıklarına rağmen,Türkiye Cumhuriyeti Devletine "vatandaşlık" bağı ile bağlı bir bütündür...Ve de, öyle olmak zorundadır.

Son deyiş...

Şimdi hiç gereği yokken ve her zamankinden daha fazla birbirimize kenetlenmemiz gerekirken, "siz bizden değilsiniz"  ya da "siz ötekisiniz" veya "ben kendimi sizlerle eşit görmem" diyerek ayrımcılığa ve bütünden kopmalara neden olunmalalıdır. 

Madem ki, etnik kimlik bizim şerefimizdir; bırakın bu şerefimizi, birbirimizi incitmeden birlik içinde  yaşayalım...

Çok mu zor?

 cdenizkent

(1) M.Kemal Atatürk, Söylev ve Demeçler,Cilt-1, s.236

NOT : "Vatandaşlık"  nitelemesini 1924 Anayasası'nın 88.Md.'sinde de görebiliriz.

Teşekkürler...

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..