Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Eylül '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Etoburlar ve otoburlar

“TEPAV Araştırmacısı Selin Aslanhan, hayvansal ve bitkisel gıda maddelerinin kişi başı tüketimiyle, OECD tarafından her yıl yapılan öğrenci değerlendirme (PISA) sonuçlarını karşılaştırmış.

Türkiye’de et yiyemeyen, ot ile beslenen çocuklarımızın dünya sıralamasında 53’üncülüğe düşmesinin beslenmeden kaynaklanabileceği sonucuna varmış.”

http://ekonomi.milliyet.com.tr/et-yiyenler-ot-yiyenler/ekonomi/ekonomiyazardetay/12.09.2011/1437344/default.htm

 Türkiye eskiden hayvancılığın merkezi olan ülkelerden biriydi ama ortalama et tüketimi yine yüksek değildi, çünkü o zaman etin büyük ölçeklerde korunması ve ve saklanması, artı ulaşım bu denli gelişmiş değildi.

 İşin ekonomik yönüne bakalım:

Türkiye’de otgillerin kilosu yaklaşık 1 dolar civarında. Kırmızı etin kilosu ise 15-20 dolar arasında. Kişi başına 70 gram hayvansal proteinden ve etteki % 20 protein oranından, 5 kişilik 1 ailenin 1 öğünlük et masrafı (1.750 gramdan) 35 dolar ediyor. Oysa, ekmeğin kilosu 1,5 dolar. Ye babam ye.

G-7 ülkelerinde ise durum tersine: Bazı sebzeler etten pahalı, çünkü onlar soğuk iklimli ve ülkelerinde bol sebze yetişmiyor.

Gelişim psikolojisi açısından bakarsak, ergenlik döneminde et yemenin insanları bedenen ve zihnen daha çok geliştirdiği bilinen bir durum.

Alışkanlıklar da sözkunusu. Bir ara tavuk eti, doların düşük değerliliği ve rekabet nedeniyle, uzun süre 2 dolar civarında seyretmişti ama et tüketiminde patlama olmamıştı. Bugün bir Yanki, sofrasında et bulunmayan öğün yese, kendini doymuş hissetmez.

Bugünkü açmazın başlangıç için durumun tek bir çözümü var: Devlet okullarda bilgisayar dağıtacağına, bedava olarak et ürünü dağıtır, beslenme saatı kabilinden.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..