Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Etsiz çiğ köfte

Etsiz çiğ köfte
 

Çiğ köftenin lezzeti insanlarda bağımlılık yapar, etli ya da etsiz olsun, fark etmez.  Bulgur son derece faydalı bir besindir, bir de içindeki salça karışımları, baharatlar, maydanoz ve zeytinyağı ile birleşimi faydasını ve lezzetini daha da artırır. Küçücük bir porsiyona, hatırı sayılır bir para ödemektense evde yapıp bol bol yiyebiliriz ve maliyetini düşürebiliriz. Beş çayları için veya zeytinyağlı yemek olarak da ideal ikramlardan biridir, bir de yanında turşu olursa keyfiniz daha da artar. Ayran veya çayı da unutmamak gerekir.

Malzemeler:

4 orta boy su bardağı ince, kısırlık bulgur

2 çorba kaşığı acı biber salçası, 1 çorba kaşığı domates salçası

2 büyük incecik doğranmış soğan, 4 diş dövülmüş veya rendelenmiş sarımsak

1 demet ince kıyılmış maydanoz

1,5 su bardağı zeytinyağı(yağlı olursa kuru olmaz, lezzeti artar)

2 çorba kaşığı nar ekşisi veya sumak, 3 limon suyu

2 tatlı kaşığı tuz(arzuya göre azaltılabilir)

1 çorba kaşığı acı pul biber, 1 çorba kaşığı kuru nane, 1 çorba kaşığı kuru kekik, 1 çorba kaşığı isot(Urfa yöresine ait kurutulmuş toz biber)

1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı yenibahar, 1 çay kaşığı zerdeçal

Yapılışı:
Bulgurlar geniş ve çukur bir tepsiye konulduktan sonra dört su bardağı kaynar su ile ıslatılıp, bulgurlar yumuşasın diye tepsinin üzerine bir kapak kapatılır.

Tavanın içine yağı koyarız, soğanları, sarımsağı, salçayı, maydanozu, tuzu ve tüm baharatları koyarak kavururuz. Tavanın altını kapatınca içine nar ekşisi ve limon suyunu koyarız.

Yumuşayan ve ılıyan bulgurları elimizle iyice yoğururuz.  Bulgurlar yeterince ezildikten sonra tüm malzemeler, bulgurun içine koyulur, tekrar elimizle iyice yoğururuz. Bulgurlar diğer malzemelerle özleştikten ve elle sıkılacak kıvama geldikten sonra, elimizi bir kabın içindeki suyla ıslatarak bulgurları köfte şeklinde sıkarız.

Turşu, yeşillik, çay veya ayranla servis yaparız.

Not: Acı sevmeyenler tatlı biber salçası ve tatlı biber kullanabilir ama unutmayın ki acı biber, midede hastalık yapan, daha ileri safhalarda ülser ve kansere çeviren helicobacter pylori bakterisinin  düşmanıdır.

Afiyet olsun.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 627
Toplam yorum
: 215
Toplam mesaj
: 6
Ort. okunma sayısı
: 3259
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster