Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '09

 
Kategori
Güncel
 

Euro 2016 ve "Şeytanın gör dediği"

Euro 2016 ve "Şeytanın gör dediği"
 

Örnek harita.


UEFA Euro 2016 adaylığımızda, UEFA’ya verilen şehir ve stad listesini daha önceki bloglarımızda belirtmiştik. Bu şehirlerin olası bir şampiyona ev sahipliği durumunda geleceği nokta ve kaydedilecek gelişmelerle ilgili uzun uzun konuşmuştuk.

Ama UEFA’ya verilen bu listeye basından ilk olarak -bireysel veya kitlesel menfaatler dışında- Milliyet Gazetesi spor yazarı Mehmet Demirkol itiraz etti. Zira, öncesinde Fenerbahçe ve Trabzonspor camiası konuyla ilgili oldukça yüksek sesle konuşmuşlardı.

Demirkol’un itirazı ise haritanın Türkiye sınırları içerisine homojen yayılmadığı üzerineydi. Bu fikri savunurken de tabi ki hükümetin bas bas bağırdığı ve ulusça her daim savunduğumuz; ülkenin geri kalanının, yani doğu ve güneydoğusunun da diğerleri kadar gelişmesi, ekonomik düzeylerin yaklaşması ve bölgede huzur ve sükûnetin artmasıydı.

Euro 2016 için yapılacak tesisler bölge sporuna katacağı olağanüstü zenginliğin yanında, turnuva döneminde ağırlayacağı binlerce misafirden de yüklü gelirler elde edecektir. Akabinde bu şehirlerin mevcut altyapılar ile sporla ve futbolla olan ilişkisi de daha üst düzeyde kalacaktır.

Ancak, Sayın Demirkol’un da parmak bastığı üzer bu şehirlerin en doğuda bulunanı Kayseri. Ve bu şehirlerin tamamı ülkenin ekonomik kalkınmışlık açısından en üst düzey illeri neredeyse.

Oysa bu haritanın dışında kalan Trabzon ve Diyarbakır şehirleri de hem altyapı hem de ulaşım anlamında geri kalır şehirler değil. Hatta 2011 Üniversite kış oyunlarına ev sahipliği yapacak olan Erzurum da bu organizasyon için biçilmiş kaftan olabilirdi. Öyle ki bir yıl sonra Universiade’ın açılış ve kapanış törenlerinin yapılacağı Cemal Gürsel Stadyumu’nun hali içler acısı şu an. Yani bu vesile ile bir taşla iki kuş vurulabilir, Cemal Gürsel son derece modern bir yapıya kavuşturularak bölge ve ülke hizmetine sunulabilirdi.

Devletin sürekli propagandasını yaptığı ekonomik eşitlikler ve üst üste çıkardığı, doğuya ya da gelir seviyesi düşük illere yatırım için teşvik paketlerinin en büyüğünü, devlet kendi eliyle –göz göre göre- gelişmiş illere vermiştir.

Yanlış yapılmıştır.

Fenerbahçe, Trabzonspor ve Mehmet Demirkol dışında da isyan eden olmamıştır.

Bu da benim cılız isyanım olsun. Saygılar.

İlgili Blog: UEFA Euro 2016 nedir? Kime, neler kazandırır? http://blog.milliyet.com.tr/_UEFA_Euro_2016_Turkiye__nedir__Kime__neler_kazandirir_/Blog/?BlogNo=220907

 
Toplam blog
: 290
: 2581
Kayıt tarihi
: 15.06.06
 
 

Kimya Yüksek Mühendisi. Sporsever ve edebiyat aşığı. Periyodik tablo, T cetvel..