Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '15

 
Kategori
Basketbol
 

Eurobasket 2015 – Yarı Finale Doğru

              Eurobasket’te çeyrek final maçları da tamamlandı ve yarı finallere geldik...

 

 

            Çeyrek finallere bakarsak; Fransa ve Sırbistan, -sırasıyla- Letonya ve Çek Cumhuriyeti'ne karşı kesin favori durumundaydılar. Bu iki maç da benzer şekilde geçti; favoriler maça çok kötü başladılar, iyi şut bulan Letonya ve Çek Cumhuriyeti yavaş yavaş ritmlerini kaybettiler -Çekler daha dirençli oldu- sonunda favoriler rahat kazandılar.

 

 

İspanya-Yunanistan ve Litvanya-İtalya maçları ise bu turun çekişmeli maçları oldu. İspanya, Yunanistan karşısında son çeyrekte maçı çevirdi ve son dakika içindeki top kayıplarına rağmen Antetounkmpo'nun orta sahadan attığı şut girmeyince yarı finalist oldular... Çeyrek finallerin son maçı olan Litvanya-İtalya beklendiği gibi çok çekişmeli geçti. Litvanya maçın genelinde bir veya birkaç adım önde olsa da maç sonunda yakalandılar. Son topta Gentile lakayt davrandı ve topu kullanamadı, böylece maç uzadı. Uzatmada ise Litvanya tecrübeli oyuncularıyla farklı kazandı.

 

 

 

            Fransa-İspanya: Son şampiyon ve evsahibi Fransa, İspanya ile 2013 yarı finalinin rövanşına çıkmış olacak. Fransa şu ana kadar gerçekten güçlü bir takımla karşılaşmadı diyebiliriz; Türkiye-Letonya maçlarında maç başında kötü oynasalar da ikinci yarıda savunma dozajını arttırarak galibiyetlere gittiler. Letonya maçında Gobert 13s- 6r- 3b ile pota altında büyük fark yarattı. Tony Parker 18s- 6a ile turnuvadaki en iyi performansını sergiledi. De Colo 15s- 7r- 5a ile etkileyici bir performans sergiledi. Lauvergne kenardan gelip 14s- 7r ile oynadı. Lauvergne-Kahudi dışında kenardan gelip önemli katkı veren başka bir isim olmadı.

 

 

İspanya'ya bakalım; İspanya grup maçlarında etkileyici sonuçlar almamıştı ve Yunanistan karşısına geldiklerinde, daha az şans verilen takım konumundaydılar. Önceki maçlardan farklı bir şey de olmadı diyebiliriz, Pau Gasol 27s- 9r- 3a- 2b ile yine takımını sırtında taşıdı. Nikola Mirotic 18s- 2a ile oynadı ama sadece 1r alabildi. Sergio Rodriguez ise 10s- 5a ile oynadı. Maçın başı dışında Llull etkili olamadı, Rudy neredeyse hiç yoktu. 8 kişilik bir rotasyon kullanan İspanya'da Gasol-Mirotic-Rodriguez takımın en iyileri oldular; Fransa karşısında da muhtemelen dar bir rotasyon kullanacaklardır.

 

 

Perşembe 22:00'de oynanacak olan maçla ilgili kısaca bir tahmin de yazalım; Fransa önceki maçlardaki gibi ilk bölümde kötü oynarsa bu sefer pahalıya patlayabilir. İspanya ilk yarıda oyunun kontrolünü ele geçirirse, sonuna kadar götürebilirler. Diğer taraftan, Fransa Gobert-Lauvergne ikilisiyle İspanya'nın pota altı skorerlerini yavaşlatmaya çalışacak ve bunda başarılı olmaları durumunda İspanya'nın skor bulması zor olabilir. Fransa'nın pota altında etkili olması ve Tony Parker'ın da rahat oynaması durumunda Fransa'nın maçta daha büyük favori konumuna gelmesi muhtemel...

 

 

 

 

            Sırbistan-Litvanya: Sırbistan, zorlu B Grubu'nu lider bitirmişti ve eleme maçlarında da zorluk yaşamadılar. Çeyrek final maçında Teodosic'in şovunu izledik diyebiliriz. 12s- 14a ve sadece 2 tk ile oynayan Teodosic, yaptığı akıl dolu asistlerle izleyenlere çok keyifli anlar yaşattı. Takımına müthiş liderlik yaptığını söyleyebiliriz. Nemanja Bjelica 14s- 10r ile oynarken; kenardan gelen Erceg-Raduljica-Nedovic üçlüsü toplamda 44 sayıya ulaştılar.

 

 

 

Litvanya zorlanmasına rağmen turları geçmeye devam ediyor. Gruptaki son üç maçı ve Gürcistan maçını son dakikada kazandıktan sonra, İtalya maçı da uzadı, uzatmada tecrübeli yıldızlarıyla galip geldiler. Litvanya'nın bu maçta oyun planını beklendiği gibi uyguladığını söyleyebiliriz. Kalnietis'in liderliğinde, pota altında Valanciunas'ı devreye soktular, Maciulis yine etkili oldu; uzatma bölümünde İtalya'nın yıldızları saçmaladılar. Üç yıldız da maçı double-double'la tamamladılar. Valanciunas 26s- 15r, Maciulis 19s- 10r, Kalnietis 14s- 11a.

 

 

 

İki takım arasında oynanan son iki maça bakarsak Eurobasket 2011'de Litvanya, 2013'te ise Sırbistan galip gelmişler. Litvanya'nın oldukça inatçı bir takım olduğunu görüyoruz bu turnuvada. Oyun düzeni olarak birbirlerine oldukça benzer oyun planlarıyla sahada olacaklar. Teodosic-Kalnietis, Raduljica-Valanciunas, Bjelica-Jankunas, Kalinic-Maciulis... Buralarda sadece Sırbistan'ın 4 numaraya daha fazla ağırlık verdiğini, Litvanya'nın ise 3 numaradan oynadığını görüyoruz. Bjelica-Maciulis takımları için daha kilit oyuncular olacak gibi duruyor; 1-5 numaralardan iki takımın da benzer katkılar alacağını düşünürsek, Bjelica-Maciulis belirleyici olacaktır ama Teodosic'in de çeyrek finalde gösterdiği performans çok özeldi ve onu küçümsemek olmaz...

 

 

 

 

         

 

 

 

sahinarif88@hotmail.com

 

 

 

twitter: @arifsahin1

 
 
 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..