Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '10

 
Kategori
Spor
 

Euroleague Fenerbahçe'siz, Fenerbahçe Euroleague'siz olur mu?

Euroleague Fenerbahçe'siz, Fenerbahçe Euroleague'siz olur mu?
 

Geçen hafta bu sezon oynadığı basketbola yakışmayacak bir sonuçla Siena’ya açık ve ezici bir farkla yenilen Fenerbahçe Ülker, Erman Kunter'in Cholet'si karşısında maça 9-0 geride başlayınca akıllara hemen sporumuzun müzmin hastalığının devreye girip girmediği geldi.

Yaptığı transferlerle güçlü ve iddialı bir takım kurmuş olan Fenerbahçe Ülker, Euroleague’de fırtına gibi eserken peş peşe aldığı yenilgilerle zihinlerde bir acaba sorusunun ortaya çıkmasına neden olmuştu.

Ancak, Türk gibi başladığı turnuvaya bir Avrupalı disiplini, kararlılığıyla devam ettiğini Fransız şampiyonu karşısında gösterdi ve basketbolda Avrupa’nın en üst düzey liginde ilk on altıya kalmayı başardı.

Çarşamba/Perşembe-Cumartesi/Pazar periyodu Fenerbahçeli oyuncuların istikrar çizgisini son haftalarda bozmuştu; ayrıca bu tempo sakatlanmaları da beraberinde getirmişti. Geçen hafta İtalya’ya götürülmeyen Ukiç’in ne kadar önemli bir oyuncu olduğu bir kere daha görüldü.

Birkaç hafta önce burada Fenerbahçe’nin takım oyunundan söz etmiş, birçok oyuncunun çeşitli bölgelerde rotasyonla oynayabileceğini tartışmıştık. Ancak maç içinde takım havasını bulmuşken o rotasyonu yapmak mümkün olabilirken eksik oyuncu ile istenilen oyun düzeni kurulmada ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini de bu Euroleague periyodu içinde gözlemlemiş, tecrübe etmiş olduk.

Bu karşılaşmada da Ukiç’in yorulduğu dakikalarda oyun kurucu olarak görev yapan Greer’in Euroleague’in üst düzey mücadelesi içinde ilk beş oyuncusu olamayacağını da gözlemledik.

Ayrıca takım oyununda sadece yeteneğin değil yürekli oyunun da etkisini bir kere daha bu sefer Mirsad Türkcan’ın bedeninde alan şekliyle izledik. Haftalardır bu takımı ateşleyen iki oyuncu var. Birincisi savunmasıyla rakiplerini bezdiren Ömer Onan, diğeri de Mirsad Türkcan ki bu karşılaşmada ona ayrı bir yer vermek gerekiyor. 23.44 dakika kaldığı süre boyunca 10 sayı, 8 ribaunt ile oynayan bu deli yürek, Fenerbahçe’nin maçı kaçıracağı dakikalarda devreye girerek Fransız ekibinin hızını kesti. Pota altında, ikili sıkıştırmalarda ve oyunlarda, savunmada hep o vardı.

Bir Euroleague turnuvası olsa da bize NBA soluğu aldıran bir oyuncu vardı sahada; Tarence Kinsey.

İlk geldiği sezon vasat bir oyuncu profili çizerken, bu sezon özellikle Fenerbahçe’nin İstanbul’da oynadığı maçlarda havaya girdiği andan itibaren rakip takım için ele avuca sığması mümkün olmayan bir oyuncuya dönüşüveriyor; taraftarı da maçın içinde canlı tutuyor.

Kaya Peker ikili oyun; box ve pick and roll’u Türkiye’de en iyi uygulayan oyuncuların başında geliyor. Dün gece Lavrinoviç’le birlikte pota altında büyük üstünlük kurdu.

Fenerbahçe Ülker’in bu grupta bütün takımları yenmiş olma başarısı göstermesi, 10 maçta 7 galibiyetle %70’lik bir istatistik orana ulaşması önemli bir detaydır. Bir üst turlar için bize sinyal vermektedir. Grubunun en fazla sayı üreten takımı olurken, ilk on altı takım içinde de kendisine 5. sırada yer bulmaktadır.

Efes Pilsen ile birlikte iki takımızın Euroleague’de on altı takım arasına girmiş olması basketbol heyecanının en azından önümüzdeki sene Mart ayına kadar canlı tutulmasını sağlayacaktır.

Şimdi iyi birer kura ve grup istiyor ve çeyrek final için umutlanmak istiyoruz. %70 ile oynayan Fenerbahçe Ülker ile %50 ile oynayan Efes Pilsen için bu bir hayal değildir.

http://twitter.com/uzaygokerman

uzaygokerman@gmail.com

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..