Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '15

 
Kategori
Basketbol
 

Euroleague Top16 ilk hafta

Euroleague’de Top16 gruplarında mücadele yılbaşı öncesi başlıyor.  Bu hafta, Eurocup maçları olmadığı için ve yılbaşı öncesi olduğu için maçlar Salı günü başladı. Kalan maçlar Çarşamba akşam oynanacak…
 
E GRUBU
 
 
Unicaja Malaga – Darüşşafaka Doğuş 
 
 
İlk tur D Grubu’nda da eşleşen iki takımın maçlarını ev sahibi olan takımlar kazanmıştı. Burada da gelenek bozulmadı. Maça Darüşşakafa Doğuş iyi başladı ama farkın açılabileceği bölümlerde hakemlerin Malaga'dan yana kararlar vermeleri ve Malaga'nın dış şutlarda isabet yakalaması, üstüne DD'un da saçma top kayıpları yapmasıyla fark açılmadı... İkinci yarının başından itibaren Unicaja Malaga'nın çok iyi dış şut bulması ve Darüşşafaka Doğuş'un sistem dışı hücumlar yapmasıyla maç Malaga lehine döndü. Son bölümde Edwin Jackson'ın da mükemmel oynamasıyla Malaga kazandı, Daçka adına çok yazık oldu diyebiliriz, bu sezon Daçka'nın kaybettiği maçlar arasında en iyi oynadığı maç bu maçtı... Malaga'da müthiş bir şut isabetiyle oynayan Edwin Jackson 20 dakikaya 20 sayı sığdırdı. Hendrix 13s- 8r- 3tç - 2b ile oynadı... Darüşşafaka Doğuş'ta ise 15s- 11r ile oynayan Semih Erden'in dışında etkileyici bireysel performans olmadı... 
 
 
 
 
Çarşamba 19:00 Anadolu Efes - Kızılyıldız 
 
 
İlk turun ortalarında istendiği çizgide olmasa da, son maçlarda ritm yakalayan ve –biraz abartılı olarak söyleyecek olursak- ‘dosta güven veren, düşmana korku salan’ Anadolu Efes, Top16’deki ilk maçında belki de fikstürdeki en kolay maçlardan birini oynayacak. Kızılyıldız, bilindiği gibi son maçta Bayern Münih’i evinde yenerek tur atlamıştı. Top16 öncesi kadroya iki takviye yaptılar; Williams yerine Micic, Thompson yerine Kinsey takviyeleri yapıldı. Kızılyıldız normal sezona da berbat başlamış, kadrodaki uyumsuz yabancılar –Mekel&Sofo- gönderilmesi, Jovic&Guduric’in daha iyi oynamaları, Zirbes’in sürekli istikrarlı oynaması ve son olarak da Amerika’dan transfer edilen Quincy Miller’ın etkili oyunlarıyla turu geçmişti. Kızılyıldız, Top16’de zayıf gruba düşmüş olsa da bu grubun da en zayıf halkalarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Kinsey-Miller’la atletik bir takımlar  ve güçlü rakiplerine sürpriz yapma ihtimali de yüksek ama turu geçmek için deplasmanlarda kazanmak zorundalar; bunu başarabilecekler mi, genel olarak sanmıyorum ama özellikle bu maçta işleri çok zor olacak. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Çarşamba 21:00 Fenerbahçe - Panathinaikos 
 
 
Euroleague’in klasik eşleşmelerinden olan bir maç daha… İlk turda çok rahat lider olan Fenerbahçe, Top16 ilk maçında Euroleague’in en tecrübeli takımlarından biri olan Panathinaikos’u konuk ediyor. Panathinaikos sezona kötü başlamıştı ama son dört maçı kazanarak kendi gruplarını üçüncü sırada bitirdiler. Raduljica başta olmak üzere yeni transferler Calathes-Feldeine’in de ritmlerini arttırması önemli oldu. Diamantidis sezon ilerledikçe kendini buluyor, Gist son haftaların formda isimlerinden biri oldu. Top16 ilk haftasında E Grubu’nun kesinlikle en zor maçı olacak. 
 
 
Diğer Maçlar: Gruptaki diğer maçta Çarşamba 20’de Cedevita Zagreb ile Lokomotiv Kuban karşılaşacaklar. İki takım da bir bakıma beklentilerin üstüne çıktı diyebiliriz. Cedevita, -ilk tur grubundaki rakiplerinin kötü performanslarını da unutmamak gerek- aradaki maçlarda başarılı bir grafik çizerek tur atlamayı başardı. Dördüncü Euroleague katılımlarında ilk kez Top16 gördüler ve bu aşamadan sonra iddialı olmalarını da beklemiyorum. Diğer taraftan Lokomotiv Kuban, -iç sahadaki Gora mağlubiyetini dikkate almazsak- neredeyse mükemmel bir performans ortaya koydu. Malcolm Delaney takımın lideri. Broekhoff-Claver tüm maçlara ilk beş başlayan oyuncular, Randolph sakatlıktan döndü. Lokomotiv Kuban grupta ilk iki yarışına dahil olmak için bu tip maçları kesinlikle kazanmak zorunda. 
 
 
F GRUBU
 
 
                        Salı gününün Dev Maçları: 
 
 
Khimki-CSKA Moskova: Top16'in ilk maçı olan Moskova derbisinden başlayalım. Bu sezon Euroleague'de şu ana kadar izlediğimiz en iyi maçtı ve Top16 süresince de en iyi maç olarak kalması muhtemel... CSKA maça iyi başlayan taraf oldu, fark çift hanelere kadar çıktı ve soyunma odasına 10 sayılık farkla gidildi. İkinci yarıda ise bambaşka bir maç izledik. Rice-Shved ikilisinin sırtladığı Khimki dış şutlarla farkı kapattı; Sokolov oyuna girdikten sonra CSKA hücumlarda tamamen bocaladı. Son beş dakikada hakemlerin de ince ince CSKA lehine çalışmalarına rağmen CSKA bir türlü öne geçemedi, Shved'in son hücumdaki Kobe Bryant-vari hücümuyla Khimki maçı kazanmayı başardı ve Top16'e çok kritik bir galibiyetle başladı... 
 
 
 Olympiakos-Barcelona: İki gün önce Madrid'de derbiyi kazanan Barcelona, o maçın yorgunluğuna ek olarak Tomic'in maçın başında faul problemine girmesi ve kötü dış şut yüzdesi de eklenenince maça tutunamadı. Dinlenmiş Olympiakos, sakatlıktan çıkan Spanoulis'in de etkili performansıyla rahat bir galibiyet aldı. 
 
 
 
Diğer Maçlar:  _ Çarşamba gününün ilk maçı Zalgiris Kaunas ile Laboral Kutxa arasında olacak. Düşük bütçeli iki takımın Top8 yarışında gireceğini düşünmüyorum. İki takım için de bu maç kritik bir öneme sahip olabilir, bu maçı kazanacak olan takım iddiasını ileriki haftalara taşıyacaktır muhtemelen, hedef maçını kazanamayan takım ise ilerleyen haftalarda daha fazla geriye düşebilir.
 
 
_ İlk haftanın son maçında Real Madrid, Brose’yi konuk edecek. İlk tur grubunda yedinci maçlar sonunda elenme noktasına gelen Madrid’in, ilk turu oldukça rahat bir şekilde oynayan Brose’yle karşılaşmasını merakla bekliyoruz. Pablo Laso ile Andrea Trinchieri’nin taktiksel mücadelesi de ilginç olabilir. 
 
 
 
 
 
 
 
sahinarif88@hotmail.com
 
 
 
twitter: @arifsahin1
 
 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..