Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '06

 
Kategori
Müzik
 

Eurovision'da artık birinci olamayız

Eurovision'da artık birinci olamayız
 

2007 Eurovision Şarkı Yarışması’nda ülkemizi Kenan Doğulu temsil edecek. Çok doğru bir seçim olduğunu düşünüyorum. Yurdaer Doğulu yaşasaydı oğluyla kimbilir ne kadar gurur duyardı.

Yarışmada Sertap Erener’le aldığımız birincilikten sonraki yıllarda yeniden başarabilir miyiz umutlarına kapılanlar oldu. Bana göre artık birinci olma şansımız kalmadı. Bunun engellemek için gerekli önlemler alındı.

Eurovision şarkı yarışmasının puanlaması her ülkenin verdiği 10 değişik puanların eklenmesiyle yapılıyor. Ülkeler kendi içinde telefonla oylama yapıyorlar, bu oylamadan sonra her ülke aldıkları oylara göre sıralanıyor ve ilk 10 ülkeye 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 puanları veriliyor. İlk ülke oyların yüzde doksanını, ikinci yüzde beşini alsa veya ilk ülke yüzde 5,1, ikinci yüzde 5,0 alsa her durumda ilk iki ülke 12 ve 10 puanları alıyorlar. Puanlamayı izleyen biz seyirciler yalnızca bu 10 çeşit puanı biliyoruz, yüzdeler konusunda bilgi verilmiyor.

Kimi zaman Yunanistan’dan puan alıyoruz ve bundan güzel anlamlar çıkartıp Türk-Yunan dostluğu şeklinde yorumluyoruz. Keşke bu puanlar güzel müzikler veya dostluk için verilmiş olsa. Gerçek durumun oldukça farklı olduğunu düşünüyorum.

Size Yunanistan’dan hayali bir puanlama sunacağım:

Telefonlardan gelen oyların dağılımı şu şekilde olsa:
Kıbrıs Rum kesimi: %99
Üç ülke 0,2 dolayında oy alıyor.
Türkiye %0,1
Diğer ülkelerde %0,1 ile %0,01 arasında değişiyor.

Canlı yayın Atina’ya bağlanıyor ve puanlar açıklanıyor: Kıbrıs Rum kesimi 12 puan, Türkiye 7 puan. Yunanistan'da hemen hemen herkes oyunu Kıbrıs Rumlarına veriyor, Türk azınlık da Türkiye’yi destekliyor ve az bir oyu olsa da ilk sıralarda yeralıp 7 puanı almasını sağlıyor..

Bir keresinde Kıbrıs Rum kesiminde aldığımız 4 puan da bu şekilde gelmiş olmalı. Herkes Yunanistan’a oy verirken Kuzey Kıbrıs’ta Güney’in hattına sahip olan Türkler birkaç oy kullanıp belki binde birden az bir oyla bu puanı getirdiler.

Biz de Almanya’dan 12 puanı benzer şekilde alıyoruz: TRT yayını sırasında yurtdışındaki yurttaşlarımızı oylama başladığında yaşadıkları ülkelerin kanallarına geçip oradaki telefon numaralarına oy vermelerini istiyor. Yurttaşlarımız Almanya’da kendilerine verilen tüm oy haklarını Türkiye için kullanıyorlar. Hesaplarsak, 24 yarışmacı olduğuna göre ortalama olarak her ülke yaklaşık %4 oy alır. Bu ortalamanın üzerindeki oylar puan alabilir. İyi şarkılar performansıyla yüksek oy alır. Türkiye’nin şarkısını beğenen Almanlar ve Türklerin tümü Türkiye için oy verir. Almanların oylamaya katılma oranı Türklerin kat kat altındadır ve bizim şarkı en yüksek oyu alıp 12 puanı kazanır.

Avrupa’da Türklerin olduğu ülkeler Almanya, Fransa, İsviçre, Hollanda, Belçika Türkiye için oy potansiyelleri. Bu ülkelerin herbirinden tam puan alma olasılığımız her zaman var.

Geçen yıl oylamada ön elemeden finale gelemeyen ülkelerin de oy kullanmasına karar verildi. Böylece çoğu yeni oluşmuş ve Türkiye’ye oy verme olasılığı olmayan ülkeler oylamaya katıldı. Bu da bizim aleyhimize oldu.

Peki Kıbrıs Rumları ve Yunanistan’dan bu yıl nasıl hiç oy çıkmadı bize: Onlar da önlemlerini almış olmalılar... Komplo teorisi gibi olacak ama, belki bizim dışımızdaki her ülkeye önceden belirlenmiş oylar otomatik olarak verilerek hile yapılmış olabilir..

Bu yarışmada kötü şarkıların kazanma olasılığı yok, ancak iyiler arasından anlatmaya çalıştığım puan hesaplarıyla biri seçiliyor. Sertap kazandığında şarkısı çok iyiydi ama şimdiki oylama sistemi olsa belki 5. olabilirdi.

Eğer gereksiz yöneticilerin dil takıntıları olmaz ve İngilizce söylemesine izin verirlerse Kenan Doğulu’nun çok iyi bir şarkı yapacağına ve olabilecek en iyi dereceyi alabileceğine inanıyorum. İyi bir derece alabilir ama asla birinci olamaz. Birinci olamayacağı konusunda umarım yanılırım, yanıldığımı görmek en çok beni sevindirir.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..