Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '09

 
Kategori
Müzik
 

Eurovision final oylaması nasıl yapılacak?

Eurovision final oylaması nasıl yapılacak?
 

Eurovision Şarkı Yarışması yaklaştığında oylama sisteminin nasıl olacağını araştırmış ve yayımlamıştım (1). Final oylamasında telefon ve jüri oylarının yarı yarıya ağırlıkta olduğu belirtilmiş ancak ayrıntıları belli değildi. Bu belirsizliği söyle anlatmıştım:

“Telefon oylamaları ile jüri oylamalarının birleştirilmesinde uygulanacak yöntemde belirsizlik bulunuyor. Bu birleştirilme için akılcı bir yöntem önerilmezse çok sayıda eşit puan sözkonusu olabilir. Bu durum da oylama sistemini göle düşürür.

Oylama bilgilerinin yer aldığı sayfada oylamayla ilgili ayrıntılı bilgilerin daha sonra yayımlanacağı belirtilmiş. Yani şu anda resmen yayımlanan bilgi oylamanın temel ilkeleri ile kısıtlı... Açıklandığında onu da öğreneceğiz”

O bilgi de açıklandı ve tahmin ettiğim gibi oldu (2). Final gecesi bir ülkede jüri ve telefon oyları eşit ağırlıkta birleştirildiğinde oyların eşit olması durumunda telefon oyu yüksek olan üstte yeralıyor.

Yeni bilgiler ışığında Final Oylaması aşağıdaki gibi yapılıyor:

• Finallerdeki tüm şarkıların performansı tamamlandıktan sonra, 42 ülkeden izleyiciler telefon veya SMS’le oylarını kullanıyorlar. Ülkeler kendilerine oy kullanamıyorlar. Bir kişi en çok 20 oy kullanabiliyor.

• Her ülkedeki telefon operatörlerine bağlı telefonlardan gelen oylarla 10 ülkeye puan veriliyor. Birinciye 12, ikinciye 10, diğer ülkelere sırayla 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 ve 1 puan veriyor.

• 42 ülkenin profesyonel jürileri de telefon oylamalarına benzer bir puanlama yapıyorlar. Her ülkenin jürisi kendi ülkeleri dışındaki 10 ülkeye puan veriyor. Birinciye 12, ikinciye 10, diğer ülkelere sırayla 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 ve 1 puan veriyor.

• Her ülkenin telefon oylamaları ile jüri oylamaları eşit ağırlıklı (her biri yüzde 50) olarak birleştiriliyor ve ülkelere verecekleri 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 ve 1 puanlar belirleniyor.

• Bu birleştirme sonucunda iki veya daha fazla ülke için puanların eşit olması durumunda telefonla gelen puanı yüksek olan üstte yeralıyor. Eşit puanlı ülkeler telefon puan sırasına göre sıralanıyor.

• 42 ülkenin tüm puanlarının okunması çok uzun zaman alacağı için 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 puanlar tabloya doğrudan yansıtılıyor ve ülkenin sözcüsü 8, 10 ve 12 puanı verdiği ülkeleri ve puanlarını okuyor.

• Her ülke puanlarını verdikten sonra puanlar ve sıralama tablosu seyirciye yansıtılıyor.

• Tüm ülkelerin puanları alındıktan sonra, en yüksek puanı alan ülke Eurovision Şarkı Yarışması birincisi oluyor.

(1) 2009 Eurovision şarkı yarışması oylama sistemi (9-4-2009): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=173122
(2) Eurovision Song Contest 2009 - Voting during the Final - PRESS BRIEFING: http://www.eurovision.tv/upload/press-downloads/2009/2009_juryvotingfinal.pdf

Ankara, 14 Mayıs 2009

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..