Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '09

 
Kategori
Müzik
 

Eurovision’un yeni oylama sisteminde Hadise’nin şansı

Eurovision’un yeni oylama sisteminde Hadise’nin şansı
 

Eurovision Şarkı Yarışmasın oylamaları son yıllarda telefon ve SMS’le yapılıyordu. Bu oylamalarda oyların puanlara dönüşümündeki inceliklerin ülkemizin puanlarını ve yarışmalarda aldığı sonuçları değerlendirmiştim ve “Hadise birinci olamayacak” demiştim (1). O değerlendirmeyi yaparken yalnızca telefonla ve SMS’le (televoting) oy kullanılacağını varsaymıştım.

2009 Eurovision şarkı yarışması oylama sisteminde geçen yıla göre radikal değişiklikler oldu (2). Telefon oylamasına ek olarak profesyonel jüri oylaması yapılacak (3).

Jürinin yarı finallerdeki işlevi zayıf gibi görünse de çok anlamlı. Heri iki yarı finalde telefon oylamaları ile il 10’a giremeyen ancak jürinin oylamasında yüksek puan alan birer ülke finale çıkacak. Yani finale gelen 25 ülkenin 18’ini telefon oylamaları, 2’sini profesyonel jüri belirleyecek. 4 ayrıcalıklı ülke ve ev sahibinin katılması ile 25 finalist yarışacak.

Hadise’nin öncelikle yarı finali aşması gerekecek. Yarı final oylamasında Türkiye’nin 17 rakibi, 2 ayrıcalıklı ülke ve Rusya oy kullanacak. Yarıfinalde telefon oylamalarının etkili olması Hadise’nin yarıfinale kolay çıkacağı anlamına gelecek. Karadağ, Belçika, İsviçre, Makedonya, Malta, Bosna-Hersek’ten iyi oy alabiliriz (4). Oy alma şansımızın az olduğu Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin diğer yarı finalde olmasını bizim için bir şans olarak değerlendirebiliriz (5). Bizim yarıfinalde oy kullanacak iki ayrıcalıklı ülke Almanya ve Fransa olursa şansımız çok daha artar.

Final gecesi profesyonel jürinin etkisi telefon oylamalarına eşit olacak (6). Bu durum Hadise’nin konumunu çok etkileyecek. Telefon oylamasıyla 12 tam puan alabileceğimiz Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İsviçre gibi ülkelerde jüri puanı ile birleşince 5-6 puanda kalabiliriz.

Jüri puanı bölgesel ve komşu kayırmaları olan ülkelerde telefon puanına paralellik gösterecektir. Yani bu ülkelerden jürileri profesyonelce yaklaşımlar içinde olmayanlardan puan alma şansımız olmayacaktır.

Yeni puanlama sisteminin ince hesapları Türkiye için olumsuz olacaktır. Şimdi iyi puanlar için tek bir etken kalıyor: Hadise...

Hadise yılbaşı gecesinde olduğu gibi çok iyi bir performans sergileyecek ve beğenildiği için iyi puanlar alacak.

Haydi Hadise, sana güveniyoruz...

(1) Eurovision’da Hadise birinci olamayacak, çünkü (2-1-2009): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=153665
(2) 2009 Eurovision şarkı yarışması oylama sistemi (9-4-2009): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=173122
(3) The voting: http://www.eurovision.tv/page/moscow2009/voting
(4) Semifinal 1: http://www.eurovision.tv/page/moscow2009/the-participants/semifinal1
(5) Semifinal 2: http://www.eurovision.tv/page/moscow2009/the-participants/semifinal2
(6) Final: http://www.eurovision.tv/page/moscow2009/the-participants/final

Ankara, 9 Nisan 2009

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..