Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Ev alırken nelere dikkat edersiniz?

Ev alırken nelere dikkat edersiniz?
 

Efendim, bugünlerde beynim bu emlak işleriyle çok fazlaca meşgul. İkamet ettiğimiz evi değiştirmek amacıyla bir işe giriştik ki stresinden sual olunmaz. İnsana kurdeşenler döktürür.


Yeni alacağınız evin bedelini ödemek için eski evinizi satmanız gerekiyorsa, şans melekleriyle muhabbetinizin çok ama çok iyi olması gerekiyor. (Sanırım, bu noktada Sabiha Rana Hanımefendi’den yardım istenebilir, meleklerle arabuluculuk yapması babından) Mevcut evinizin satılma süreciyle, beğenip alacağınız evin satın alınma sürecinin eş zamanlı yürümesi lazım ki cidden evlere şenlik bir sıkıntı kaynağı.


Halen yaşadığımız evi yedi sene önce almış, bir “on kasım” günü taşınmıştık. Bu evi de, yine girizgahta bahsettiğim son derece heyecanlı süreçten geçerek, daha önceki evi satıp almış idik. Ancak yedi senedir, bu işin inceliklerini, gereklerini unutur gibi olmuşum. Bunu, bugünlerde çok çok iyi hatırladım. Bir de o zamanlar fazlaca takılmadığımız özelliklerin bu dönemde ön plana çıktığını gördüm.


Bir kere, evin bulunduğu binanın (apartman dairesi ise tabi) yaşı çok önemli ve fiyatlandırmada belirleyici. Alıcıların da, aracıların da ilk sorduğu soru, binanın yaşı oluyor.


Özellikle İzmir, İstanbul gibi şehirlerde, binanın, deprem yönetmeliğine göre yapılıp yapılmadığı da çok önemli bir mihenk taşı artık.


Genelde giriş ve çatı katı olan daireler pek tutulmuyor. Ancak, özellikle çatı katı arayan, ev en üst katta olmazsa kesinlikle tercih etmeyen müşteriler de yok değil.


Tabi evin metrekare genişliği, kullanım alanının uygunluğu ve hem güneş alma hem de baktığı cepheler açısından yönü çok önemli. Bu yön tercihleri de şehirlerin coğrafi ve iklimsel özelliklerine göre farklılık arz edebiliyor.


Eskilerin tabiriyle “muhit” çok ama çok belirleyici. İki tane kopya evi çok farklı semtlerde satışa çıkardığınızı düşünürseniz, ederleri de çok farklı olabiliyor. Mesela deniz kenarına, çarşıya, önemli noktalara yakın, yürüyüş mesafesinde ya da ulaşım kolaylığında olan evlerin sahipleri, etiketlere azıcık dokunuyorlar.


Özellikle İzmir gibi sıcak memleketlerde evin balkonu çok çok önemli. Bizler, balkonlarımıza gözümüz gibi bakar, imbatımızı balkonlarımızda sinelerimize çekeriz, hiç bırakmamacasına. O nedenle, balkon geniş ve kullanışlı, tabi ki ferah olmalı.


Çok katlı apartmanlarda en çok aranan özelliklerden biri de asansörlü olmaları. Şayet bina asansörsüz ise evlerin değeri de ciddi anlamda azalıyor. Herkes yaşlılığını düşünüyor memlekette. Hoş genç olanların da pek merdiven kullandığı söylenemez ama.


Yine bizimkisi gibi sıcak iklim kentlerinde, satacağınız ya da alacağınız evde klima veya klimalar varsa kartlarınızı yeniden açmanız lazım.


Isınma şekli çok ama çok belirleyici. Akaryakıtlı kat kaloriferi, soba, klima, doğalgazlı ya da elektrikli kombi seçenekleri fiyat üzerinde çok belirleyici unsurlar.


Daire taban alanının özelliğinin; parke, mermer, halı, seramik oluşuna göre ev, segment belirliyor kendisine. Ve duvar boyaları ile tavan çalışmaları da tabi.


Bir önemli husus da cam ve kapı doğramaları. Burada da tercih edilen şüphesiz çift camlı, contalı, yalıtkan malzemeler. Kapılarda ise “Amerikan Kapı” diye adlandırılan kapılar. Evin dış kapısının çelik kapı olması neredeyse bir zorunluluk artık.


Yeni yapılan evlerde banyo küvetlerinin, genelde jakuzili olduğunu, ebeveyn banyosu olarak adlandırılan, yatak odalarına konan ikinci küçük banyonun da mevcut bulunduğunu görüyoruz ama fiyatları da oldukça yukarılara çektiği kesin.


Önümüzdeki dönemlerde su sıkıntısı çekeceğimiz, neredeyse gün gibi ortada olan bir gerçek. Bu nedenle hidrofor ya da su deposu bulunan dairelerin, diğerlerine göre cazip oldukları da doğal olarak ortaya çıkıyor.


Özellikle kadınlarımız olmak üzere gastronomiye meraklı ya da bendeniz gibi naçizane gurmelik tarafı olan erkeklerimiz için mutfak çok ama çok önemli. Adeta bir ibadet yeri orası.


Mutfak; büyük ve kullanışlı, ferah, aydınlık, hele hele bir de kaliteli bir hazır mutfak çalışması yapılmış ise işin rengi çok fazlaca değişiyor, alım satımlarda.


Alınıp satılması, hem maddi anlamda hem de karar verme açısından en güç olan şey emlak olsa gerek. Hele bir de oturmak, içinde yaşamak için alıyor satıyorsanız.


Hayırlısı efendim, hayırlısı...

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..