Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '15

 
Kategori
Konut Kredileri
 

Ev almak için doğru zaman mı?

Ev almak için doğru zaman mı?
 

Ev sahibi olmak pek çoğumuzun hayali. Bir ömür boyu kirada oturma fikri çoğu zaman sıkıcı olabiliyor. İstediğiniz mobilyaları alamamak, evde istediğiniz düzenlememeleri yapamamak gibi küçük dertlerin yanı sıra emeklilikte evim olmadan nasıl geçineceğim derdi de cabası. Bu nedenle pek çok insan düşünüp taşınıp, ölçüp biçip konut kredisi ile ev almaya karar veriyor. Konut kredisinin tabii ki eksileri ve artıları var.

Öncelikle evin, aldığınız dönemdeki, değerinin çok üstünde bir faiz ödüyorsunuz ama unutmayın ki bu süreçte ev değerleniyor öte yandan kirada otursanız her sene kira ücreti artıyor... Bunun karşılaştırmasını rakamlarla ortaya koymuş pek çok insan var, aklınıza hangisi yatarsa. Konut kredisi ile ya da başka bir şekilde, şu sıra aklında ev almak olanlar için konut fiyatları endeksi verilerini araştıran Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından hazırlanmış olan emlak endeksleri raporuna göre Haziran 2015 verileri şöyle:

-          Mayıs ayına göre konut fiyatlarında yaşanan artış %0,76 oranında.

-          2014 Haziran’ı ile 2015 Haziran’ına baktığımızda %7,35’lik bir artış söz konusu.

-          30 büyükşehir ve 62 ilde yapılan Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi raporuna göre Türkiye genelinde %1,40 oranında aylık, %16,54 oranında ise yıllık artık söz konusu.

-          İl bazında baktığımızda Haziran ayında en çok artış Adana’da olmuş. Adana’da metrekare başına %2,15’lik bir artış var.

-          Ev büyüklüğü bazında bakıldığında ise bir önceki aya göre 1+1 dairelerde %0,79 oranında, 2+1 dairelerde %1,11 oranında, 3+1 dairelerde %0,76 oranında, 4+1 evlerde ise %0,14 oranında artış söz konusu.

Tüm bu veriler değerlendirildiğinde sadece önceki yıla göre değil önceki aya göre de ciddi bir artış olduğu söz konusu. Bunu ülkenin şu an içinde bulunduğu seçim sürecine dayalı karmaşaya bağlamak mümkün. Veriler ışığında bir değerlendirme yapıldığında ev almak isteyenlerin bir süre beklemesinde fayda var. Ama tabi, yine de karar sizin...

 
Toplam blog
: 7
: 861
Kayıt tarihi
: 06.05.14
 
 

Edebiyata, sinemaya, tarihe ve geziye ilgim var, yazı yazmayı seviyorum. ..