Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '17

 
Kategori
Eğitim
 

Ev ödevi gerekli mi

Ev ödevi gerekli mi
 

ödev gerekli mi


Ev ödevi gerekli mi? sorusunun yanıtını merak edenler için hemen yanıtlayalım. EV ÖDEVİ GEREKLİDİR.

Eğitimde ev ödevi genellikle verilen konuların tekrarı,  pekiştirilmesi ve öğrendiklerini yeni duruma uyarlayabilme gibi amaçlar için kullanılan bir yöntem olmalıdır. Bunun dışında öğrenciden daha çok veliye yönelik olarak verilen ödevler boşuna zaman geçirmek ve öğrenciyi okuldan koparmak, okul korkusuna neden olmak, güvensizlik gibi sonuçlar ortaya çıkarabilir.  

Uygulamada ev ödevleri bu amaçlara yönelik olarak mı kullanılıyor?

Ev ödevlerini gereksiz gösteren durumlardan birisi de bu sorudur belki de. Ev ödevi sürecinde genellikle, veliyi sürece katma çabasını görmek mümkündür. Sistem, velilerden öğrencinin başında bir nöbetçi gibi dikilip ödevini yaptırmasını bekliyor. Ya da ödevlerin yapılması velinin katılımını zorunlu kılıyor. Özellikle ödevlerin fazlalığı velilere ek bir iş çıkarmaktadır. Belki konu ile doğrudan ilgili değil ama bu durum bazı velilerde, sınıf yönetimine karışma veya sınıfta ders işleme sürecini yönlendirme yetkisi olduğu düşüncesi oluşturuyor.

Dünyada ev ödevini gereksiz gören nerdeyse hiçbir eğitim sistemi yoktur diyebiliriz. Bunu uluslar arası sınavlarda da görebiliriz.

Peki, uluslar arası sınavlara göre hangi ülke ne kadar ödev veriyor? Uluslar arası sınav verilerine göre (PİSA 2015) Türkiye, çok ödev veren ülkeler listenin baş taraflarında yer alırken, başarı listesinin sonlarında yer almaktadır. Bizden daha fazla ödev veren 3-5 ülkenin durumu daha da kötü.

Yapılan araştırmalar, ödevin başarıyı tetiklediğini ancak bu etkinin, okul düzeyine göre değiştiğini ve makul bir süreyi aşan ödevlerin başarıyı düşürdüğünü göstermektedir. İlkokulda ödevlerin başarıyı artırmadaki etkisi çok düşükken, kademe yükseldikçe ödev etkisinin biraz daha arttığını araştırma sonuçlarından görmek mümkündür. Yine bu araştırmalar bize ortaokul öğrencileri için verilecek okul dışı çalışma süresinin günlük en fazla 90, liseler için ise 120 dakika olması gerektiğini gösteriyor.

Aşağıdaki tablodan TİMSS 2011 verilerine göre ödev süreleri ve başarı ilişkisini inceleyebilirsiniz.

 Devamı için http://www.ozelegitimrehberlik.com/genel/ev-odevi-gerekli-mi.html

 
Toplam blog
: 23
: 2944
Kayıt tarihi
: 25.09.10
 
 

1988'de Eğitim Bilimlerini bitirip Ankara, Aksaray, Bursa derken 2 yıldır İzmir'deyim.  Öğretmenl..