Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '14

 
Kategori
Güncel
 

Ev sahibi değil, kiracı Devlet

Ev sahibi değil, kiracı Devlet
 

Kiracılık zor zenaat


Devlet, üzerinde yaşayacak toprağı olan, üzerinde yaşayan insanları olan, üzerinde yaşayan insanları bir arada tutabilecek gücü olan siyasal bir kurum olarak tanımlanmaktadır. Bilindiği üzere Devlet, insanlığın bugüne kadar oluşturduğu en iyi organizasyon olup soyut bir kavramdır. Onu somutlaştıran bazı organlar vardır ki, bunlar; Cumhurbaşkanı, Başbakan, Dil, Bayrak, Milli Marş, Başkent, Asker, Polis, Yasama-Yürütme-Yargı organları, TBMM vb. kavramlardır. Devleti oluşturan öğeler ise; Toprak (kara parçası), Millet (halk-insan), Kuvvet (askeri, polis)tir.

Son zamanlarda yapılan araştırmalarda Ülkemizde Devletin, hizmet binası olarak kiraladığı binalara her yıl milyonlarca lira ödeme tespit edilmiş, devletin bakanlık binasından tiyatrosuna ve Diyanet İşleri’ne kadar birçok kurumunun kiralık binalarda hizmet verdiği görülmüş, Kiralanan bu binalar için her yıl milyonlarca TL para devlettin kasasından çıkmıştır. Bakan Şimşek’in, bir soru önergesine verilen cevabı ise, devletin ülkede ev sahibi değil, kiracı olduğunu göstermiştir. Araştırmalara göre, devlet 2004-2012 yılları arasında ek hizmet bina kiraları için toplam 1 milyar 137 milyon 337 bin TL öderken, 2013’ün ilk altı aylık zaman diliminde ise, hizmet binası kirasına 108 milyon TL, 2012’nin toplamında ise, 218 milyon TL ödediği belirtmektedir.

Araştırmalara göre, merkez teşkilatları ve buna bağlı taşra teşkilatlarının birçok binasını kiralayan devlet, bu gerekçe ile mülk sahiplerine yılda “800 milyon TL” civarında kira bedeli ödemektedir. Devletin ayrıca aylık ödediği rakam ise, 65 milyon TL’nin üzerinde olduğu gözlenmiştir. Devlete bağlı merkez kurumlarının yanı sıra KİT’ler ve kendi yasaları ile kurulan diğer özerk kuruluşların da birçok binasının kira karşılığında kullanıldığı yine bir diğer bilgiler arasında yer alırken, devletin en çok para harcadığı kalemin hizmet binası kiraları olduğu belirtilmiştir. Devletin hizmet binalarına 2013 Ocak ayında 13 milyon, Şubat ve Martta 16’şar milyon, Nisanda 28 milyon, Mayısta 15 milyon ve haziranda da 18 milyon TL kira bedeli ödemiştir.

6 aylık sonuçlar dikkate alındığında, 2013 yılının tamamında hizmet binalarına ödenen kira bedeli 800 milyonun üzerine çıkmıştır. 2004-2012 yılları arasında merkezi yönetim hizmet binası kiralama giderinin toplamı 1 milyar 137 milyon TL olurken, devletin kira ödediği hizmet kalemleri arasında dayanıklı mal ve malzemeler, iş makineleri, canlı hayvan, hizmet binaları, lojmanlar, araziler, kara, yüzer ve hava taşıtları, bilgisayarlar ile personel servisi gibi konular da söz konusudur.

Aynı şekilde taşıt alımı yerine kiralık araç kullanımına ağırlık veren devlet, 2013 yılı içerisinde kiralanan taşıt araçları için 200 milyon üzerinde kira bedeli ödemiştir.

Devletin verdiği kira bedelleri dikkate alınınca en çok bedelini 81 ildeki taşra teşkilatları olmak üzere Adalet Bakanlığı 17 milyon TL’nin üzerinde kira bedeli ödemiş olup, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı aylık 680 bin TL olmak üzere yıllık 8 milyon TL’nin üstünde bir parayı kasasından çıkarmak zorunda kalmıştır. Enerji Bakanlığı’na bağlı ETİ Maden ise Etlik’te kiraladığı kule için aylık 360 bin TL kira bedeli öderken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 3 bina için yıllık toplam 3 milyon 500 bin TL kira bedeli ödemektedir.

Listelersek eğer işte en çok kira veren Devlet Kurumlarından bazıları; Adalet Bakanlığı 81 ildeki adliye hizmet binaları için 17 milyon 448 bin TL, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yıllık 8 milyon TL, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yıllık 6 milyon TL, Enerji Bakanlığı’na bağlık kuruluşları  toplamda yıllık 3 milyon 500 bin TL, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı    3 bina için yıllık 3 milyon 500 bin TL, Diyanet İşleri Başkanlığı taşra teşkilatları için yıllık 2 milyon  772 bin TL, Basın yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü yıllık 2 milyon 544 bin TL, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı yıllık 2 milyon 320 bin TL, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yıllık 2 milyon TL, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü yıllık 1 milyon 855 bin TL, Kültür ve Turizm Bakanlığı yıllık 1 milyon 200 bin TL’dir.

Elindeki sosyal tesislerin, lojmanların, konutların, bina ve taşıtları (toplam 248 bin 956 lojman ve sosyal tesis, 91 bin 286 adet de taşıt) tasarruf kapsamında, Başbakanın ifade ettiği üzere “Alın teri ile gelen vergi gelirlerinin verimli kullanımı için” satışının planlandığı bir dönemde kira ödememek adına devletin, emlak satın alabilecek güçte olduğunu ifade edebiliriz.

Ancak; kiralama ile ilgili septik akçeli rabıtaları bir yana bırakırsak, Kamu Kurumları Hizmet Binaları İçin her yıl “800 Milyon TL.” kira bedeli ödeyen Devletin kendisi, tanımına uygun olmayan birçok davranış göstermekte ayrıca var olduğu coğrafyada, sahip olduğu arazi üzerinde ev sahibi değil, kiracı hükmünde bulunmaktadır.

Nizamettin BİBER 

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..