Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '09

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
3868
 

Ev yapımı vişne likörünün tam zamanı

Ev yapımı vişne likörünün tam zamanı
 

Vişne zamanı gelir de likör yapmadan geçer mi? Geçmez. Üstelik tam da bayram yaklaşmışken. Çikolatanın yanına en çok yakışan likör vişnedir. Hala yapmasını bilmeyen, ya da uzun süredir yapmayıp unutanlar için hatırlatayım istedim. En güzel vişneleri seçin, eksik baharatlarınızı tamamlayın doğru likör hazırlamaya. Sadece 10 dakika. Likör hazırlarken en sevdiğim bölümü, alkolle buluştuğu zamandır. Hani miktarını ayarlamak için "biraz alkol ekleyelim", "bir yudum tadına bakalım"; biraz daha, biraz daha, derken ne de güzel çakırkeyif olunur. Likörünüzü hazırlarken bence ölçüyü biraz fazla tutun yılbaşında şık şişelerde eşe dosta hediye edin. Bir de kış boyu yaptığınız bütün pastalarda ve keklerde likörünüzle sıradışı bir tat yaratın.

Malzemeler:

1 kilo vişne,
500 gr. toz şeker,
Yeteri kadar (ortalama 300-500 gr.arası) etil alkol, ya da konyak (bekleme süresinden sonra kullanılmak üzere)
8-10 adet karanfil,
2 kabuk tarçın (orta boy),
10 adet kakule,
2, 5 litrelik cam kavanoz.
Hazırlanışı:

Vişneleri yıkayın. Saplarını ayıklayın.
Bir kat vişne, 1 kat şeker olarak kavanoza yerleştirin.
Baharatları katların arasına serpiştirin.
Kakuleleri bir bardak altı ile biraz ezin. Böylece daha yoğun bir aroma elde edilir.
Kavanozun kapağını kapatın, gölge bir yerde saklayın. İki ay bekletin.
Bekleme süresince haftada bir kere kavanozu sallayarak içindekilerin karışmasını sağlayın.
Bu süre içinde vişneler epeyce su bırakacaktır.
2 ay sonra önce vişnelerin suyunu süzün, taneleri de hafifçe bastırarak içindeki suyunu süzerek alın.
Son olarak çok ince bir süzgeçten geçirip büyükçe bir cam kaseye alın.
İçine önce 1 çay bardağın konyak ilave edin. İstediğiniz sertliğe göre konyak miktarını ayarlayın. Temiz bir kaşıkla karıştırın.
Likörünüz artık şık şişeler içinde içki dolabınızda yerini almaya hazırdır.
Dikkat edelim!
Vişne alırken iri taneli, beresiz ve en taze olanlarını tercih edin.
Baharatlar bu liköre çok yakışıyor. Ama ben aşırı baharattan hoşlanmam derseniz istediğiniz bir çeşidi kullanın ya da hiçbirini kullanmayın.
Alkol oranı kişiye göre değişir. Alkolünü azar azar koyun, her seferinde tadına bakın. Ne zaman damak tadınıza uyarsa, sizin için yeterli miktardır.
Konyak yerine etil alkol de kullanabilirsiniz. bütün büyük süpermarketlerde satılıyor. Ama konyakla hazırladığınız likörün tadı daha lezzetli olacaktır.
Hazırladığınız likörü yaptığınız keklerde kullanabilir, pasta tabanlarınızı nemlendirmede, tanelerini de çekirdeklerini çıkararak pastaların içinde kullanabilirsiniz.
Likörünüzü oda sıcaklığında uzun süre saklayabilirsiniz hiç bozulmaz. Aslında biraz fazla yapıp şişeye aldıktan sonra bir 6-7 ay bekletip öyle içerseniz inanılmaz lezzette oluyor. Ama konyakla hazırladıysanız. Etil alkolle olan da o tadı yakalayamazsınız.
Vişne likörüne soda, biraz limon suyu ve buz ekleyin, büyük bardaklarda servis edin. Yaz ayları için buz gibi hafif güzel bir aperitif oluyor.
Daha fazla tarif için: www.dokuzuncubulut.com

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 55
Toplam yorum
: 44
Toplam mesaj
: 11
Ort. okunma sayısı
: 2373
Kayıt tarihi
: 22.07.08
 
 

Uzun ve yorucu bir iş hayatı ile birlikte çok şeker iki evlat büyüttükten sonra, evde oturma hakkımı..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster