Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '16

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Ev yoğurdu yapımı

Ev yoğurdu yapımı
 

Ev yoğurdunun faydaları saymakla bitmez, günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayan, kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendiren, probiyotik bakımından zengin olan mucizevi besin ev yoğurdunu kendimiz evde üretebiliriz.

Vereceğim tarif 1 kilo süt içindir ama siz tarifteki ölçüleri katlayarak daha çok yapabilirsiniz. Aslında 5 kilo süt kullanarak yaparsak yoğurt mayalama işini birkaç gün daha erteleyebiliriz ve mayaladığımız yoğurtla 4-5 gün idare edebiliriz.

Kullanacağımız en güzel süt mandıra sütüdür, bulamayanlar günlük süt kullanabilirler. İnek sütü veya koyun sütü kullanabilirsiniz. Koyun sütünden yapılan yoğurt taş gibi oluyor ama yağlı olduğu için aile fertlerine biraz ağır gelebilir. İnek sütüyle mayalanan yoğurdun yemesi daha hafif oluyor.

Kullanacağınız kapta önemlidir. Çelik tencerede ve emaye kapta mayalanan yoğurtlar daha sert oluyor özellikle çelik kapta mayalanan yoğurdun dayanma süresi daha uzundur. Ev yapımı yoğurtlar içinde katkı maddesi olmadığı için dayanma süresi çok uzun olmaz ama çelik tencerede mayalanan yoğurt daha uzun süre dayanır.

Malzemeler:

1 kilo süt

Maya için 1 çorba kaşığı tepeleme katı yoğurt

Maya için 3 çorba kaşığı soğuk süt

Yapılışı:

Sütü kaynatıp soğumasını bekleriz, sütün ısı ayarı parmağınızın dayanabileceği sıcaklıkta olmalıdır.

Ufak bir kabın içinde yoğurdu soğuk sütle beraber ezeriz ve krema kıvamına getiririz.

Tencerenin yan tarafından azar azar mayalık yoğurdu dökeriz ve sütü karıştırırız. Tencerenin kapağını hava almayacak biçimde kapatarak bir battaniyeye sararız ve sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakırız.

7-8 saat sonra yoğurt iyice katılaşmış olacaktır, tencereyi battaniyeden çıkararak bu sefer tencereyi daha soğuk bir ortama alarak tencerenin soğumasını bekleriz.

Soğuyan tencereyi buz dolabına koyarız ve iki saat daha yoğurdun iyice katılaşmasını bekleriz.

İki saat sonra ev yapımı yoğurdunuz hazırdır.

Afiyet olsun.

 

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..