Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '15

 
Kategori
Güncel
 

Evde bakım maaşı

Evde bakım maaşı
 

Evde Bakım Maaşı verilmemesi için uğraşılıyor...


Akp hükümetinin engellilere pozitif ayrımcılık kapsamında yaptığı atılımlardan bir tanesi de bakım maaşı...

Bakım maaşı engelliye bakan kişiye ödenen bir ücret, bu ücret asgari ücretin yarısı kadar bir şey olsa da son derece güzel düşünülmüş bir uygulama.

Gelişmiş ülkelerin engellilere tanıdığı haklar ülkemizde de uygulanmaya çalışılıyor, çünkü Bakım maaşı kazanılmış bir hak olsa da engelliye vermemek için çok uğraşılıyor.

Engelli arkadaşlarımdan bu maaş konusunda bir çok şikayet duymuş bir kişiyim, başka engellileri boş verip kendi yaşadığım olay bile başlı başlıca saçmalık. 2008 yılıydı, devletimizin biz engellilere verdiği Bakım maaşını almak için başvuruda bulunmaya karar verdik.

Ben yapılması gerekli işlemleri internetten takip edip bulup babama bildirdim, babamsa bu işlemleri aylar içinde halletti. Benim ve evde yaşayan herkesin nüfus kayıt ikamet kayıt işlemleri yenilenip tekrardan bildirim yapıldı. Benim ve evde yaşayan herkesin üzerine kayıtlı maaş bordoları çıkartılıp bildirimleri yapıldı. Benim ve evde yaşayanların olmayan mülkünün tapu kayıtlarının bildirimi yapıldı. İlçe sosyal müdürlüğünden gelinip evimiz içine bakılıp varlıklı olup olmadığımız kontrol edildi, mutfağımıza banyomuza girip bakıldı.

Yaklaşık sekiz dokuz ay sonra 2009 yılı içinde "Bakım maaşını alamayacağım" kararını bildiren bir mektup aldım. Mektupta Bakım maaşını alamamamın sebebi olarak, evin gelirini kişi başına bölündüğünde 30- TL fazla çıkmasıymış.

Engelliye bakana verilmesi zorunlu olan bir maaşın, verilmemesi için çok uğraş veriliyor ve tüm imkanlar kullanılıyor.

Bir yıl boyunca bir sürü bürokratik işlem yapıyorsun, o devlet dairesinden bu devlet dairesine koşuşturuluyorsun, kişisel bilgilerin araştırılıyor mimleniyorsun, yollar kat edip bir sürü harcama yapıyorsun. Devletse bir açığını yakalanmaya uğraşıyor; varlıklı mısın diye evin aranıp taranıyor, evine girip çıkılıyor ve sonra deniliyor ki “bir engelli olarak sana bakana verilmesi gereken bu ücreti veremiyoruz, kusura bakmayın”.

NOT: Bir devlet düşünün; vatandaşına kanunlarla sağladığı bir hakkı vermemek için güç sarf ediyor.

 
Toplam blog
: 120
: 522
Kayıt tarihi
: 15.12.10
 
 

His kaybı olmayan, sol tarafı felç, tekerlekli sandalyeli bir bedensel engelliyim... 1996 yılında..