Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '17

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Evde Domates Kurutmak

Evde Domates Kurutmak
 

Kışın özellikle sulu yemeklere koyduğumuz domates kurusunun fiyatları bayağı can yakıyor oysa domates kurusu yapılan yumurta domatesler çok ucuz fiyata 1 TL’ye pazarlarda satılıyor. Biz de domatesin çok ucuz olduğu şu günlerde domatesleri alıp evimizde balkonda veya bahçede kurutabiliriz.

Kurutma işi için yumurta domatesleri kullanmamızın nedeni domateslerin az sulu ve etli olmasıdır. Domatesleriniz güneşli ve kuru havada en geç 10 gün içerisinde kuruyacaktır. Domateslerinizin dayanması için mutlaka kabuklarının çok iyi kuruması ve boyutları küçülmesi gerekmektedir şayet yaş kalırsa domatesleriniz kurtlanır eğer daha kırmızı renkli ve iyice kurutulmamış domates istiyorsanız mutlaka buzdolabında içi tuzlanmış bir poşet içinde saklamalısınız.

Domatesler iyice kuruduğu zaman küçücük kalıyorlar onun için 4 kilodan az yapmamanızı ve bunun için emaye veya çinko tepsileri kullanmanızı tavsiye ediyorum.

Malzemeler:

4 kilo yumurta domates

Kaya tuzu veya deniz tuzu

Yapılışı:

Yumurta domatesler iyice yıkandıktan ve tepesindeki çöpü çıkarıldıktan sonra domatesler orta boy ise 2 ye büyük boy ise bıçakla 4 e ayrılır. İkiye ayrılan domateslerin ortası bir bıçakla delinir ve ortasına tuz serpilir eğer 4 e böldüyseniz böyle bir işleme gerek yoktur.

Emaye bir tepsiye tuz serpilir ve üzerine domatesler dizilir, dizilen domateslere tekrar tuz serpilerek kuru ve güneşli bir havada güneşte kurutmaya bırakılır. En geç 10 gün içinde domatesleriniz kuruyacaktır.

Domateslerinizin kabukları iyice kuruyunca herhangi bir saklama kabına bolca tuz serpin ve kurutulmuş domatesleri içine koyarak serin bir yere kaldırın. Serin bir yeriniz yoksa buzdolabı poşetine tuz koyup domatesleri de koyarak buzdolabında saklarsanız kurtlanmaması garantidir.

Afiyet olsun.

 

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..