Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Evde gövem marmelatı yapmak

Evde gövem marmelatı yapmak
 

eksitarif.com


Size eşimin bir marmelat tarifini daha iletiyorum. Ben  “Gövem Marmelat”ı dedim ama aslında bu marmelat, gövem (çakal eriği), kızılcık ve muhtelif erik (karasan, mürdüm…) meyvelerinden oluşan bir karışımdır. Bu meyveler çok nefis bir kokteyl oluşturuyorlar; ayrıca her birisinin son derece şifalı yönleri bulunuyor.
 
Bu meyvelere şimdi değil fakat yazın Ağustos sonu ile Eylül aylarında bulmak mümkündür. Genellikle “Gövem” dağlardan gelir.. Kızılcık da yabani, tabiatta kendi kendine yetişmiş olan cinslerinden bulunursa aroması yönünden çok daha etkili olur. Yani Kızılcığın “aşı kızılcık” olması istenilen bir şey değildir.
 
Bu meyveler (dağ yemişleri) genellikle köylü pazarından alınır. 
 
3. kg kızılcık, (olgun olması gerekir)
750 gr. Gövem (olgun olması gerekir)
1 kg. da erik ( erik de olgun olması gerekiyor.)
 
Bunların sapları temizlenir; yıkanacak, bir gece balkonda bekletilir. Suyunun iyice süzülmesi gerekir.
 
İşlem basamakları :
 
1. Bu mevyveler büyük bir kuşhane tenceresine konulur, 
 
2. Dibine bir fincan su konulur,
 
3. Orta derece ateşte biraz şoklanıp yumuşatılacak: sonra soğumaya bırakılacak.
 
4. Bütün meyveler alimunyum kevgirden (süzgü) geçirilecek, 
 
5. Geçirilen meyvelere derin bir kuşhanede bolca şeker eklenecek,
 
6. Kısık ateşte fıkırdayana kadar devamlı karıştırılıp,  rengi koyu bir renk alana kadar pişirilecek. (Durmadan karıştırmak şarttır,,)
 
7. Kavanozlara ılıkken konulup, vakumlu kapaklar kapatılır.
 
Bize bu dağların armağanı olan organik meyvelerden elde edilen bu harika marmelat çeşitini özellikle Kuzey ülkeleri çok severler.
 
Bizim ise bu meyveleri dağlarımızda çok miktarda bulmak mümkündür. Niçin,  bu gizli ve hoş tatları mutfağımızda bulundurmayalım?
 
Afiyet olsun. 
 
Not: istenilirse kevgirden geçmeyen kabuk ve çekirdekler ayrı bir yerde kaynatılıp, şeker katılarak  meyve suyu elde edilebilir. Buz dolabında uzunca bir süre saklanabilir.
 
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..