Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '17

 
Kategori
Sağlık
Okunma Sayısı
563
 

Evde mayalanan yoğurdun faydaları

Evde mayalanan yoğurdun faydaları
 

evde mayalanan yoğurt (netten)


EVDE MAYALANAN YOĞURDUN FAYDALARI

Her yemekte muhakkak bir kâse yoğurt tüketiriz. Hatta bir arkadaşım sabah kahvaltısından sonra bir kâse yoğurdun içine 1 kaşık bal koyup tüketiyorlar. İçinde bol kalsiyum olan yoğurt, diş ve kemik gelişimi için çok önemlidir.  Yetişkinlerde yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkan kemik erimesi gibi hastalıkların önüne geçer. İçeriğinde olan bol kalsiyum, bölgesel yağlanmaların önüne geçer. Düzenli olarak yoğurt tüketmek, yüksek tansiyona iyi gelir. Her gün 1 kâse yoğurt yiyenlerde yüksek tansiyon riski olmaz. Yoğurt düzenli olarak tüketildiğinde, vücuttaki fazla yağlar dışkı ile dışarıya atılır. Ciltte oluşan sivilce ve yaralara iyi gelir. Kadınlarda olan vajinal mantarı önler. İçeriğinde bulunan bol protein sayesinde kasları onarır. Kas gelişimi ve yıpranan kasların onarımını sağlamak yoğurt ile mümkün olmaktadır. Eşim hazır yoğurtlardan ziyade evde mayalanan yoğurdu tercih ediyor.

EVDE YOĞURT NASIL YAPILIR?

Sütü aldığınız yer, mümkün olduğunca güvendiğiniz bir yer olmalıdır. Sütün taze olduğundan ve içine su katılmadığından emin olun. Sütü eve geldiğinde bir tencereye alın ve kaynatın. Tencerede kaynattığınız sütü, tahta kaşıkla karıştırırsanız sütün buharı dışarı çıkacağından yoğurt çok daha katı olacaktır. Mayalayacağınız kabı sarmak için, battaniye ve üzerine ince pamuklu bir örtü hazırlayın. Derince cam bir kâseye kaynamış olan 1 litre kadar sütü koyun. Sütün, içine serçe parmağınızı sokup, yediye kadar sayabiliyorsanız sütünüz mayalanmaya hazırdır. 1,5 yemek kaşığı kadar yoğurt, sütten alınan 2 kaşıkla birleştirilip karıştırılır. Bu noktada amaç, yoğurdun süt ile aynı sıcaklığa gelmesidir. Maya, kaşıkla sütün içinde olduğu kabın kenarından dökülmelidir. Daha sonra tahta kaşıkla maya karıştırılır. Mayalanan sütün üzerine süzgeç kapatın ( Tam olarak süzgeç kâseyi kapatmalıdır). Önce pamuklu örtüyle süzgecin üst kısmı kapatılmalıdır. Daha sonra, kalın bir örtüyle kap kapatılmalıdır. Bu noktada kullanılan pamuklu kumaş, süzgeçten çıkan sütün buharını emmek için koyulur. Bu sayede yoğurdunuz çok daha katı olur. Bu şekilde mayalanan ve muhafazaya alınan süt, 7-8 saat kadar bekletilmelidir. Yoğurt akşamdan mayalanırsa sabaha hazır olacaktır. Hatta 7-8 saat sonra buzdolabına alınıp, bir 7-8 saat daha dinlenen yoğurt çok daha güzel olur, afiyet olsun.

NAHİDE ÇELEBİ

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Hep marketten alıyordum, ev yoğurduna alışamadım.Fakat ısrar ettim alıştım 6 aydır artık sadece evde yapılan yoğurt tüketiyoruz.

Kerim Korkut 
 29.03.2017 20:04
Cevap :
Ne güzel afiyet olsun kardeşim teşekkürler selamlar esen kalınız.NAHİDE ÇELEBİ  30.03.2017 15:26
 

Evde yoğurt yapabilmek çok önemli Nahide hanımcığım, dediğiniz gibi süt de güvenli olabilmeli, çok istediğim halde ben düzenli geçemedim, çeşitli denemeler şeklinde arada yapıyorum. Size afiyet olsun elinize sağlık sevgilerimle

Cemile Torun 
 27.03.2017 23:57
Cevap :
Canım arkadaşım Cemile hanım. Evde mayalanan yoğurdun sütünü bildik yerden alıp ona göre mayalamak gerekir.Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Selam ve sevgiler sağlıklı mutlu günler.NAHİDE ÇELEBİ  28.03.2017 15:15
 

Kıymetli Nahide Çelebi: Çok güzel bir konuya temas etmişsiniz: Bizim sütçümüz on yıllık bir sütçü. Hep memnun kaldık değiştirmedik.Evde mayalanan yoğurt ise sizin tarifiniz gibi.Elbette sütün iyi kaynatılması, mayalama zamanını iyi hesap etmeli.İşte o konuda çok şanslıyım diyebilirim.Saygılar sunuyorum.Sağlık ve mutluluk diliyorum.

Mehmet Burakgazi 
 27.03.2017 17:28
Cevap :
Sayın Burakgazi Değerli Dostum! Muhakkak ki eşiniz hanımefendi yoğurdu çok iyi mayalar ellerine sağlık lütfen kendisine sevgilerimi iletiniz.Değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.Selam sevgi ve saygılar sağlıklı mutlu günler dilerim.NAHİDE ÇELEBİ  28.03.2017 7:20
 

Ben de yoğurdu evde mayalamayı tercih edenlerdenim Nahide Hanımcığım. Küçük cam kavanozları tercih ediyorum. Veee çok lezzetli oluyor...:) Zevkle tüketiyorum gün içerisinde...Selamlar, mutlu kalın...

Ayşegül HAYVAR 
 27.03.2017 13:03
Cevap :
Sevgili Ayşegül Hanım! Değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.Gerçekten evde mayalanan yoğurdun tadı bir başka oluyor.Selam ve sevgiler öptüm sizi.NAHİDE ÇELEBİ  27.03.2017 15:41
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1887
Toplam yorum
: 11497
Toplam mesaj
: 162
Ort. okunma sayısı
: 1034
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster