Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '20

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Evde Nasır Tedavisi

Nasır yaşam kalitesini düşüren ama hayati önemi olmayan bir hastalıktır. En sık ayaklarda görülür ama el parmaklarında da görülebilir.
Sebebi rahatsız etmeyecek küçün travmanın sürekliliği sonucu derinin kontrolsüz bir şekilde kalınlaşmasıdır.
Nasır tedavisine geçmeden önce kısaca önlemlerden söz edelim;

Nasır Oluşumu Nasıl Engellenir

Eğer bu oluşumun başlangıcını fark ettiyseniz veya hiç karşı karşıya kalmak istemiyorsanız basit önlemlerle önüne geçmeniz mümkün. Örneğin ayakkabı satın alırken ayağınıza giyip deneyerek tam oturan numarayı tercih etmeniz gerekmektedir. Alacağınız ayakkabı ayağınıza ne küçük ne de büyük gelmemeli ve tam ayağınıza göre olmalıdır. İşiniz gereği sürekli olarak bir el aleti kullanmanız gerekiyor ise eldiven kullanmalı bu şekilde meydana gelecek noktasal sürtünme ve darbelere engel olmalısınız.

Nasır tedavisi için günümüzde pek çok yöntem kullanılmaktadır. Bunlar evde uygulayabileceğiniz ve cerrahi olarak tercih edebileceğiniz şekilde ikiye ayrılabilir. Fakat çok ilerlemiş olan vak’alar da evde uygulayacağınız yöntemlerle fazla başarı elde edemeyebilirsiniz bu doğrultuda cerrahi olarak tedavi olmalısınız. Cerrahi uygulamalarda kendi içinde ameliyatlı ve ameliyatsız olarak ikiye ayrılmaktadır.

Evde Nasır Tedavisi

Ponza Taşı: Halk arasında topuk taşı olarak bilinmekte olan bu taşın özelliği ölü, sertleşmiş olan cildi ortadan kaldırarak yenilenmesini sağlamasıdır. Ponza taşını kullanmadan önce nasır olan ayağınızı 10 dakika kadar sıcak suda bekleterek sertleşen derinin yumuşamasını sağlamanız gerekir. 10 dakikadan sonra ise ponza taşı ile ovarak ölü veya sertleşmiş cildin törpülenmesini ve böylece yok olmasını sağlayabilirsiniz. Fakat pembeleşene kadar ovmanız ve sonrasında devam etmemeniz gerekir. Aksi taktirde cildin incelerek tahriş olmasına ve yaralanmaya sebebiyet verebilirsiniz. Ovma işleminizi bitirdiğinizde pamuğa hint yağı sürerek nasırın üzerine koyun, üzerine bandaj sarın. Gece üzerini açık bırakarak yatın, böylece hava almasını sağlayın. Ertesi sabah bandajı çıkarabilirsiniz. Aynı işlemi birkaç defa tekrarlayarak nasır iyileşene kadar sürdürebilirsiniz.

Beyaz Sirke: Nasır tedavisi için uygulanan bir diğer etkili yöntemlerden biri de beyaz sirke tedavisidir. Yüksek asitliğe sahip olan beyaz sirke sert ve ölü cildin yumuşamasını sağlar. Fakat asitliği yüksek olduğundan kesinlikle saf olarak kullanılmamalı ve su ile seyreltilmelidir.

Yatmadan önce su bardağının 3/2’sini su, diğer 3/1’ini ise beyaz sirke olacak şekilde doldurarak karıştırın. Yatmadan önce nasır bulunan bölgeye uygulayın. Bandaj ile sarın ve sabaha kadar bekletin. Fakat ayağını örtmeden açık bırakın ve böylece hava almasını sağlayın. Ertesi sabah bandajı çıkararak nasır bulunan bölgeyi ponza taşı ile ovun. Böylece nasırlı bölgenin pul pul döküldüğüne şahit olacaksınız. Aynı yöntemi nasır tamamen iyileşene dek her gün tekrar ettirebilirsiniz. Beyaz sirkeyi suyla karıştırmayı unutmayın ve ponza taşı ile ovma sırasında cilt pembeleştiğinde bırakın. Aksi taktirde cildin tahriş olarak yaralanmasına neden olabilirsiniz.

Karbonat: Ilık su ile doldurduğunuz bir kovanın içine 2-3 yemek kaşığı karbonat ekleyerek karıştırın. Ayaklarınızı kovanın yada leğenin içine sokarak 15 dakika kadar bekleterek yumuşamasını sağlayın. Daha sonra yine ponza taşı ile nasırlı bölgeyi ovalayın böylece sertleşmiş derinin dökülmesini sağlayın.

Nasırı Jiletle Kesme

Yukarıdaki yöntemlerden daha risklidir, yüzeyindeki hissiz tabaka jiletle ince tabakalar halinde kesilerek kabalığı alınır.
Tüm bu yöntemler 2-3 aylık bir rahatlama sağlasa da ayakkabı tarzı değiştirilmediyse yani sebep devam ediyorsa hastalık yeniden ortaya çıkar çünkü nasırın nidus denilen kök kısmı kalır.

Ameliyat, radyo frekansla tedavi ayrı bir konuda ele alınacaktır.

 

 

 
Toplam blog
: 10
: 231
Kayıt tarihi
: 25.03.20
 
 

Orta okul ve liseyi Malatya'da bitirdim, 1980 yılında girdiğim Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesin..