Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Evde organik siyah zeytin hazırlamak

Evde organik siyah zeytin hazırlamak
 

kokcuoglu.net


Bu organik zeytin hazırlama işlemi eşimin tarifidir. Her yıl yapar ve biz de ağız tadıyla yeriz.
 
Genellikle zeytin kurma zamanı Kasım sonu Aralık aylarıdır. Pazardan olgunlaşmış cıvık olmayan tombul , siyah yağ zeytini almak gerekir.
 
Yalnız zeytin alımında çok dikkatli olmak gerekir. Zeytinler genellikle iki ana sınıfta toplanır. 1. Yağ zeytini; 2.Su zeytini. 
 
Su Zeytininden yağ (zeytin yağı) elde edilir. Oysa “Yağ Zeytini” yemeklik , sofralık zeytindir (diğer adıyla tombul zeytindir) Su zeytini uzun olur. 
 
Bunu özellikle , satıcıdan sorup kontrol etmek gerekir. Evde  zeytin kurmak için, Mutlaka “Yağ Zeytini” almak gerekir. Eğer su zeytini alınırsa, başarısızlık mutlaktır. Kurduğunuz zeytin cıvık cıvık bir şey olur, yenmez , eninde sonunda atılır, ziyan olur.
 
Ayrıca bir büyük paket ( 2 kg.lık rafine olmayan sofra tuzu alınacak).
 
İşlemler:
 
1. Temiz 5 kg. lık su bidonları (pet veya cam olabilir) alınır.
 
2. 5 kg. lık bidona 3 kg. zeytin konulmalıdır. (örneğin 4 bidona 12 kg zeytin alınır..)
 
3. Zeytinlerin  yıkanmaması gerekir. 
 
4.Bidonlara 2 parmak kalınlığında zeytin atılır; üzerine tuz serpilir;  (çok fazla tuz koymamak gerekir.) Tekrar iki parmak zeytin,  ve üzerine tuz konur. Böyle devam edilir…
 
5. Üç kilo zeytin bitene kadar bu işlem devam eder. Bidon doldurulur. Kapak kapatılır ve bir kenara konulur.
 
6. İki günde bir,  bidonun kapağı gevşetilerek asitli gazı çıkartılır. (kapak uzun süre açılmazsa patlayabilir)
 
7, Bir hafta daha başka işlem yapılmadan bekletilir. Yalnız gazı kontrol edilmelidir.
 
8. Bir hafta sonra ister yerde yuvarlayarak; isterse alt üst edilerek, bidonlar çalkalanır. Gazı yine, iki günde bir çıkarılmalıdır. 
 
9. Çalkalama işlemi bir hafta sürdükten sonra; bidonun kapağı açılarak içinden asitli su eviyeye akıtılır. Bunun için yapan elini bidonun ağzına kapatarak zeytinlerin ve tuzların dışarıya çıkmasını engeller.
 
10. Ondan sonra bir ay bu iş sürer gider.
 
11. Haftada bir suyu dökülecek ve iki günde bir gazı çıkarılacak.
 
12. Bir ay sonra zeytinler buruşmaya  ve giderek tatlanmaya başlar.
 
13. Bir ay sonra bir iki zeytin alınarak, yıkanılır,  tadına bakılır eğer tadı yerine geldiyse, acılığı gittiyse işlem bırakılır.  Tuz daima bidonun içinde kalır.
 
14. Yemek için akşamdan yeteri kadar zeytin alınıp, bol su ile yıkanılır;  derin bir kaseye konulup  üzerine deyine   su eklenir; bekletilir..
 
15.Sabahleyin kıvama gelen zeytinin üzerine yağ ve limon eklenir.
 
Zeytinlerin evde hazırlanması işine bir çok insan girişmiştir fakat kullanılan zeytinin kalitesi ve hazırlama şartlarının bilinmemesi yüzünden, çoğu kez başarısızlıkla sonuçlanır. Oysa bizim verdiğimiz formül garantilidir. Ağız tadıyla hazırlanan zeytin 2 yıl yenebilir.
 
Ağız tadıyla, hilesiz zeytin yemek istiyorsanız, yukardaki işlemleri aynen uygulayın.
 
Afiyet olsun.
 
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..