Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
1319
 

Evde organik siyah zeytin hazırlamak

Evde organik siyah zeytin hazırlamak
 

kokcuoglu.net


Bu organik zeytin hazırlama işlemi eşimin tarifidir. Her yıl yapar ve biz de ağız tadıyla yeriz.
 
Genellikle zeytin kurma zamanı Kasım sonu Aralık aylarıdır. Pazardan olgunlaşmış cıvık olmayan tombul , siyah yağ zeytini almak gerekir.
 
Yalnız zeytin alımında çok dikkatli olmak gerekir. Zeytinler genellikle iki ana sınıfta toplanır. 1. Yağ zeytini; 2.Su zeytini. 
 
Su Zeytininden yağ (zeytin yağı) elde edilir. Oysa “Yağ Zeytini” yemeklik , sofralık zeytindir (diğer adıyla tombul zeytindir) Su zeytini uzun olur. 
 
Bunu özellikle , satıcıdan sorup kontrol etmek gerekir. Evde  zeytin kurmak için, Mutlaka “Yağ Zeytini” almak gerekir. Eğer su zeytini alınırsa, başarısızlık mutlaktır. Kurduğunuz zeytin cıvık cıvık bir şey olur, yenmez , eninde sonunda atılır, ziyan olur.
 
Ayrıca bir büyük paket ( 2 kg.lık rafine olmayan sofra tuzu alınacak).
 
İşlemler:
 
1. Temiz 5 kg. lık su bidonları (pet veya cam olabilir) alınır.
 
2. 5 kg. lık bidona 3 kg. zeytin konulmalıdır. (örneğin 4 bidona 12 kg zeytin alınır..)
 
3. Zeytinlerin  yıkanmaması gerekir. 
 
4.Bidonlara 2 parmak kalınlığında zeytin atılır; üzerine tuz serpilir;  (çok fazla tuz koymamak gerekir.) Tekrar iki parmak zeytin,  ve üzerine tuz konur. Böyle devam edilir…
 
5. Üç kilo zeytin bitene kadar bu işlem devam eder. Bidon doldurulur. Kapak kapatılır ve bir kenara konulur.
 
6. İki günde bir,  bidonun kapağı gevşetilerek asitli gazı çıkartılır. (kapak uzun süre açılmazsa patlayabilir)
 
7, Bir hafta daha başka işlem yapılmadan bekletilir. Yalnız gazı kontrol edilmelidir.
 
8. Bir hafta sonra ister yerde yuvarlayarak; isterse alt üst edilerek, bidonlar çalkalanır. Gazı yine, iki günde bir çıkarılmalıdır. 
 
9. Çalkalama işlemi bir hafta sürdükten sonra; bidonun kapağı açılarak içinden asitli su eviyeye akıtılır. Bunun için yapan elini bidonun ağzına kapatarak zeytinlerin ve tuzların dışarıya çıkmasını engeller.
 
10. Ondan sonra bir ay bu iş sürer gider.
 
11. Haftada bir suyu dökülecek ve iki günde bir gazı çıkarılacak.
 
12. Bir ay sonra zeytinler buruşmaya  ve giderek tatlanmaya başlar.
 
13. Bir ay sonra bir iki zeytin alınarak, yıkanılır,  tadına bakılır eğer tadı yerine geldiyse, acılığı gittiyse işlem bırakılır.  Tuz daima bidonun içinde kalır.
 
14. Yemek için akşamdan yeteri kadar zeytin alınıp, bol su ile yıkanılır;  derin bir kaseye konulup  üzerine deyine   su eklenir; bekletilir..
 
15.Sabahleyin kıvama gelen zeytinin üzerine yağ ve limon eklenir.
 
Zeytinlerin evde hazırlanması işine bir çok insan girişmiştir fakat kullanılan zeytinin kalitesi ve hazırlama şartlarının bilinmemesi yüzünden, çoğu kez başarısızlıkla sonuçlanır. Oysa bizim verdiğimiz formül garantilidir. Ağız tadıyla hazırlanan zeytin 2 yıl yenebilir.
 
Ağız tadıyla, hilesiz zeytin yemek istiyorsanız, yukardaki işlemleri aynen uygulayın.
 
Afiyet olsun.
 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Bu tarif benim işime çok yarayacak çok teşekkür ederim.Bizim buralarda zeytin yok ama ben pazardan alıp yapacağım bu sene.SEVGİLERİMLE.

Şennur Köseli 
 26.11.2015 8:56
Cevap :
Eşim bu konuda oldukça başarılı. Genellikle istediğimiz zeytini pazarda 4-5 TL'sına buluyoruz , o da istediği gibi kuruyor ve bütün bir yıl yiyoruz. Aslında belki buna ihtiyacımız yok ama , eşimin bir hobisi işte.. Başarılar, iyi günler Şennur Hanım.  26.11.2015 9:45
 

Valla bunca yıldır önce Aydın da ve daha sonra 50 yıldır İzmir de bir şekilde incir ve zeytinin içinde büyüdük gibi böyle güzel tarifi ilk kez okudum, teşekkürler sevgili arkadaşım... Bir kısmını ayırmayı unutma bakarsın bir dostluk buluşması olabilir.

Şahin ÖZŞAHİN 
 23.11.2015 11:50
Cevap :
Evet tarif çok orijinaldir. Hanıma özgü. Kilosunu 5 tl sından alıyoruz 10 tl sından satıyoruz. Haberin olsun. (Eee Alman işi..!) Şaka yapıyorum. İstersen göndeririz. Saygılar.  23.11.2015 16:26
 

Elinize sağlık. Süper görünüyor ev yapımı zeytinlere bayılırım siyah hiç yapmadım ama bende yeşil zeytin yapıyorum:)Afiyetle yiyin.

Selda Çakmak 
 23.11.2015 8:42
Cevap :
Eşim bu hususta çok başarılı görünüyor. Bayağı ağız tadıyla yiyoruz. Fakat yeşil zeytin yapımını bilmiyoruz. Siz de onu yazsanıza.. Saygılar, selamlar.  23.11.2015 16:28
 

Değerli Meslektaşım! Evde organik zeytin hazırlama hakkındaki bu güzel yazınız sayesinde bilgilendim sağ olunuz. Fethiye'deki bahçemde zeytin ağaçları vardı bir sefer zeytin yapmaya kalktım eridi beceremedim, ben de kestim ama kökünden kesilmediği için yeniden yeşerdi bakalım ne zaman zeytin verir.Selam ve saygılar.NAHİDE ÇELEBİ

NAHİDE ÇELEBİ 
 23.11.2015 6:11
Cevap :
Galiba sizin zeytinler "Su Zeytini". Onlardan zeytinyağı çıkarılabilir ama "Yemeklik Zeytin" yapılamaz.. Ondan erimiştir. Öyle herkes evde zeytin yapamıyor (laf aramızda zeytinciler bile bu yöntemi bilmiyor..) "Yemeklik Zeytin" bulursanız, başarılı olursunuz. Saygılar, selamlar Nahide Hanım.   23.11.2015 7:52
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 2579
Toplam yorum
: 10204
Toplam mesaj
: 237
Ort. okunma sayısı
: 759
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster