Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Evde organik turşu yapımı

Evde organik turşu yapımı
 

resimlitarifleri.com


Kışın canımız istediği zaman bazen turşuculardan, bazen de marketlerden hazır turşu alırız ama her zaman da bu turşuların içine ne koydukları hususunda hep işkilleniriz.
 
Genellikle de bu turşuların içine ne yazık ki, midemizi, böbreklerimizi ve karaciğerimize zarar verecek bir takım maddeler koyarlar ki, bu gibi maddeler eninde sonunda bizde alerji gibi, tuhaf cilt döküntüleri gibi tepkimeler şeklinde ortaya çıkar. Kendi sağlığımız  için mümkünse bu tip kaynağını bilmediğimiz turşulardan kaçınmak gerekir. 
 
Evde turşu kurmak için önce içine koyacağımız sebzeleri seçmek gerekir. Ne gibi sebzelerden (bazen de meyvelerden..) turşu yapılır. Sayalım:
 
Genellikle turşunun içine koyduğumuz ; mümkünse kadınlar pazarından alınmış, organik sebzeler olması gerekir:
 
Bütün bu malzemelerin tümü önceden iyice yıkanmalı ve süzülmelidir..
 
Sivri biber (sapı kesilecek ve ortadan bölünecek; biber ufaksa delinecek)
Yeşil domates (iriyse dörde bölünecek; ufaksa iki yerinden bıçakla delinecek)
Havuç (soyulup, halkalar şeklinde doğranacak)
Beyaz Lahana (Alman lahanası olmaz) (kıyılacak)
Kavun keleği (İriyse bölünecek, küçükse delinecek)
Patlıcanlar (tamemen soyulup, iri iri doğranacak)
Taze fasulyeler temizlenecek, sıcak suda şoklanıp kullanılacak
İsteğe göre karnabahar çiçekleri de turşuya eklenebilir.
Bol maydonoz (sapıyla beraber koparılacak)
Kereviz yaprakları (sapları koparılarak konulur)
Kornişon salatalık (iriyse ortadan bölünecek, ufaksa delinecek; iki delik yeter)
İri bir salkım siyah üzüm salkımlarından ayrılacak. Beyaz üzüm olmaz. 
Bir su bardağı nohut 
Dört beş baş sarımsak ince ince kıyılıp bir kapta bekletilecek
 
Bütün bu malzemelerin miktarı kişinin keyfine göre ayarlanabilir.
 
(Nohut, üzüm hariç) bütün bu malzemeler üç eşit kapta karıştırılır, harmanlanır…
 
Camdan turşu kaplarının içine , dört parmak kalınlığında bu malzemelerden konur; aralarına birkaç tane  nohut ve üzüm  tanesi eklenir.
 
Bu işlem kaplar dolana kadar devam eder. (Hiçbir katkı maddesi konmamalıdır)
 
Kaplar dolduktan sonra en üste kereviz sapları dolanıp konacaktır.
 
Ayrı bir tencerede (mümkünse derin aşure tenceresinde) bol su konulur , ateşte ısıtılır ve rafine olmayan tuz  ( çok fazlaya kaçmadan, kararında) suya eklenir.
 
Parmakla sudan tuz durumu denetlenir. Azsa tuz eklenir.
 
İçine 4-5 çorba kaşığı toz şeker atılıp  karıştırılır!
Su bir taşım kaynatılıp, malzemeler eritilecek. Sıcacık hale gelene kadar bir müddet soğutulur.
 
Salamura suyu sıcacıkca olarak turşu kaplarının, sebzelerin üzerine kepçeyle eklenir. Su sebzelerin üzerini geçmelidir.
 
Kapaklarını sımsıkı kapatınız.
 
Işık görmeyen, mümkünse serin bir yerde bekletin. İki-üç haftada turşu yenecek hale gelir.
 
Dikkat edilirse, bu turşunun içine sirke , “turşu yap” , limon tuzu”..  gibi maddeleri katmadık.
 
Ama arzuya göre hardal tohumu eklenebilir. Turşusunun acı olmasını isteyenler , turşuda acı biber kullanabilirler.
 
Burada turşumuzun nasıl ekşidiğine merak edenlere şunu söyleyelim. 
 
Bu turşuyu ekşiten , siyah üzüm ve nohuttur… Bunlar işin sihridir.
 
İki, üç hafta sonra mükemmel tatta, insan sağlığına zararlı olmayan, mis gibi turşu elde edersiniz.
 
Biz her yıl bunu yapıp yeriz. Üzeri haftalar sonrası bile bar bağlamaz. Mideyi yormaz. Alerji yapmaz. Harikadır.
 
Hadi afiyet olsun.
 
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..