Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '20

 
Kategori
Güncel
 

EVDE SANATLA KALMAK

Dünyanın her yerinde sanatsal etkinlikler de diğer pek çok şey gibi aniden durunca karantina günlerimizde ulusal ve yabancı sanat kurumları dijital ortamlarda bizimle arşivlerini paylaştılar. Amacı, hem bu zor günlerde bizi güçlü ve motive tutmaktı hem de iptal edilen etkinliklerle kayba uğrayan sanata destek vermek.

Yüksek lisans bitirme projemin konusu sanat ürünlerinin pazarlanması üzerineydi. Belki de bu nedenle bu fırsattan ne kadar faydalandık diye düşünüyorum. Bireysel olarak izlenme, takip edilme oranlarını bilme şansım olmasa da projemde öne çıkan deneyim pazarlaması kavramı ve kendi deneyimlerim üzerinden değerlendirmeye, anlamaya çalışıyorum.

Sanat ürünleri/hizmetleri ile buluşmak, onları tüketmek deneyim pazarlamasına verilebilecek en uygun örneklerden biridir. Üretilen ve tüketilen ortamın kendisi, diğer sanatseverlerin varlığı, zamanlama, öncesini planlama, sonrasında etkileşimle ilgili paylaşımların hepsi birden bizi tümüyle içine alan ve ürünü zenginleştiren unsurlardır. 

Normal şartlarda mekan, zaman, maddi kaynak limitlerimizden dolayı karşılayamayacağımız, dünyanın diğer ucundaki yapımları izlemiş olabiliriz. Belki de biletleri anında tükenen ve hep gitmek istediğimiz şehrimizdeki bir tiyatro oyununu. Peki ya haftalar, günler öncesinden biletleri takip etme, paylaşacak insanları bulma ve davet etme heyecanımız? Ortama uygun özenerek giyinmemiz, trafikten yetişememe ihtimalimizin telaşı, öncesinde bir yerlerde buluşup acele veya rahat rahat bir şeyler yeme içmelerimizin keyfi? Çoğunlukla eski olan o ihtişamlı yapıların kendine özgü havası, ışıkları, belki inceden gelen bir küf kokusu? Son dakikada tuvalete gitme çabamız, yerimiz iyi çıksa ve önümüze uzun boylu biri oturmasa bari dileğimiz? Gelen gideni göz ucuyla veya alenen süzmek, geç gelenlere söylenmek, beklemediğimiz biriyle karşılaşmak? Arada seyircilerden gelen öksürük, seste unutulan bir cep telefonu, yanlış yerde gelen alkış sesleri? En sonunda hep birlikte coşkuyla alkışlamak, belki ayağa kalkmak, yaşasın bis geliyor mutluluğu? Ben koltuğumda eşofmanımla yayılarak izlerken tüm bu deneyimlerimi de özlediğimi ve tamamlayıcı diğer her şeyin de sanata pek çok katkısı olduğunu fark ettim. İnsanla doğrudan etkileşimin besleme ve beslenme gücü bu olsa gerek.

Her zaman olduğu gibi böyle bir zamanda da yanımızda olan sanat ve sanatçılara sonsuz sevgi ve saygımla.

 
Toplam blog
: 9
: 64
Kayıt tarihi
: 25.01.14
 
 

Lisans eğitimimi ODTÜ İşletme, Yüksek Lisansımı ise Dokuz Eylül Üniversitesi Pazarlama Bölümü'nde t..