Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '11

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
83460
 

Evde siyah zeytin yapımı

Evde siyah zeytin yapımı
 

ev yapımı siyah zeytin


Ekim ve kasım ayı tam evde zeytin yapma zamanıdır. Ekimin başından itibaren yeşil zeytinleri, kasımın ortasından itibaren siyah zeytinleri yapma zamanıdır. Zira zeytinler kasım ayında ancak kararır. Evde ev yapımı zeytin yapan hanımlar ekimden itibaren harıl harıl çalışırlar.

Siyah zeytin yapımı yeşil zeytin yapımından daha zahmetsizdir. Ayrıca evde zeytin yaparak zeytinde başta kanser olmak üzere vücuda bir çok konuda faydalı olan ve zeytine buruk tadı veren OLEUROPEİN maddeyi zeytinden uzaklaştırmamış oluruz. Rafine edilmiş zeytinlerde bu faydalı madde zeytinlerden uzaklaştırılmıştır.

Siyah zeytini sevmeyen yok gibidir. Kahvaltıda olmazsa kahvaltı sofrası eksik kalır. Ayrıca zeytinin faydaları saymakla bitmez. Zeytinin içinde bir çok vitamin vardır ve kansere karşı koruyucu özelliği de vardır. Soframızdan bu güzel nimeti eksik etmemekte kendimiz ve yakınlarımız için büyük faydalar vardır.


Zeytini kendimiz evde yaparsak daha da faydalı olur. Zira hazır satılan zeytinlerde gerek siyah, gerek yeşil zeytinde sabun yapımında kullanılan kostik maddesi ve ferroglukonat veya demir tozu dedikleri başka maddelerde kullanılır. Onun için dikkat ederseniz ve biraz fazla yerseniz hazır zeytinin dokunduğunu hissedersiniz. Oysa evde kendiniz yaparsanız katkı maddeleri olmayacağı için isterseniz 20 ya da 30 tane yiyin dokunmadığını göreceksiniz.



Evde siyah zeytini yaparken sizin için gerekli olan tek madde zeytinden başka kaya tuzu veya deniz tuzudur. Bu da vücut için son derece faydalıdır özellikle deniz tuzu. Asla rafine edilmiş tuz kullanmayın zira zeytini yapamazsınız, bozulur. Ben artık yeşil veya siyah zeytini yıllardır kendim evde yapıyorum ne zaman evdeki zeytin biterse o zaman yeni zeytin ürünleri hasat edilene kadar hazır alıyorum. Siyah zeytini yapmak çok kolaydır, yeşil zeytin insanı biraz daha uğraştırır.


Evde zeytin yapacağınız en uygun dönem kasım dönemidir. Zira o mevsimde toplanan zeytinler biraz daha diri olur, yumuşamamış olur. Erik gibi kütür kütür olan, yumuşak olmayan zeytinleri seçmeniz lazım zira tuzla temas eden yumuşak zeytin iyice erir.

Pazardan alınan veya bahçenizden topladığınız siyah zeytinleri çerinden çöpünden ayırıp, yıkayıp büyük bir leğene koyun. Daha sonra marketten aldığınız deniz tuzu veya kaya tuzunu zeytinlerin üzerine dökün ve iyice karıştırın avuçlarınızla, tuz zeytinin her yanını iyice sarsın yalnız aşırı da koymayın, sonra çok tuzlu olur. Leğende iyice tuzu zeytine yedirin. Daha sonra bu zeytinleri tuzuyla beraber plastik büyük bir bidona veya cam bir damacanaya koyun ve her gün bidonu en az 15 gün hafifçe aşağı yukarı sallayın yani aşağıda biriken acı suyu ve tuzu zeytinin üst katlarına tekrar geri getirmiş olursunuz bu alt üst etme işlemi ile. En geç 1 ay içinde zeytiniz olmuştur, zeytinin acı suyunu asla atmayın zira o zeytini koruyacaktır, tuz da tatlandıracaktır.


Zeytini yemeden önce dolapta saklayacağınız kadar zeytini bidondan alın ve bir iki saat suda bekletin ki tuzu ve acı suyu çıksın daha sonra zeytinyağı ve çiçek yağı karışımı ile yağlayarak buzdolabına koyabilirsiniz. Siyah zeytininiz yemek için hazırdır.


Afiyet olsun. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim. Sevgiyle kalın.


Püf noktası: Zeytin bidonunu serin ve güneş ışığı görmeyen bir yerde saklayın eğer güneş ışığı gören bir yer ise bidonun üzerini ışık geçirmeyen kalın bir bezle örtün aksi takdirde tüm emekleriniz boşa gider. Arzu eden zeytin bidonuna zeytinlerin uzun dayanması ve erimemesi için iri limon tuzu da ilave edebilir.

 


 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

TUZLU ZEYTİN İN TUZUNU NASIL ALDIRACAĞIM ?

seref özbay 
 06.02.2014 15:42
Cevap :
Önce zeytinler iyice yıkanır, fazla tuzu aldırılır. Tuzu biraz daha gitsin istiyorsanız 2 gün suda bekletin arada bir suyunu değiştirerek. Daha sonra çiçek yağı ve zeytinyağını dökerek zeytinleri harmanlayın ve buzdolabına koyun. Afiyet olsun.   06.02.2014 20:49
 

se4vgili blog yazarı bir bilgi de ben ekleyeyim egeli olarak 10 kilo zeytin için 1 kilo tuz hesabı ile zeytini kuruyorum ve içine bir miktar da şeker ve yağ ilave ediyorum. sağlıkla kalınız ankanın günlüğü

ankanın günlüğü 
 25.11.2012 22:09
Cevap :
Ben göz kararı yapıyordum ama sizinkisi daha iyi, yağı ise daha sonra yemeden önce koyuyorum. Öneriniz için teşekkür ederim. Selamlar, sevgiler.   28.11.2012 19:15
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 217
Toplam yorum
: 122
Toplam mesaj
: 6
Ort. okunma sayısı
: 2757
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster