Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '21

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Evde SPA keyfi

Geçmişte hamam, günümüzde SPA denen banyo keyfinin tarihi uzun yıllara dayanıyor. Bu ritüel sadece temizlenip, yıkanmak anlamına da gelmiyor. Hamamlar; şifa bulma, arınma ve sosyalleşme alanları olarak da kullanılıyor.

Hamam kültürünün en önemli aşamalarından biri de keselenmek… Ölü derileri vücuttan atan, cildin nefes almasını sağlayan ve tabii ki pürüzsüz, kadifemsi bir cilt sunan sunan keselenme, belki de en sevdiğimiz aşama. Hamam keyfini iyice çıkarmak için neredeyse tüm gününüzü buna adamalısınız. Ancak hayatla yarış içerisinde olduğumuz bugünün şartlarında kendimize böyle bir zaman dilimi ayırmak neredeyse imkansız hale geldi. Özellikle de pandemi dönemi hijyen önlemleri bu kadar önemli hale getirmişken…

O zaman en iyisi, bu bakımları evlere taşımak… Ancak bu konuda kafamız karışık olabilir çünkü pek çok ürün çeşidi var. Neye ihtiyacımız var, evde neler bulunsun? Bunları ve daha fazlasını işin uzmanına, Lionesse SPA’ya sordum.

Keselenmenin vücut sağlığına faydaları nelerdir?

Vücudumuz gün içinde kir, toz ve bakteri gibi pek dış faktöre maruz kalıyor. Kese, bunları temizlerken, kılcal damarları da harekete geçirdiğinden varisi önlüyor. Haftada bir ya da iki kez kese yapmak yeterlidir. Sık kullanımı deriyi hassaslaştırabilir.

Eskiden hamam kültürü çok yaygındı ve keseleme işlemi buralarda yapılırdı. Evde hamam, SPA konforunu yakalamak mümkün mü?

Hamam kültürümüzde yeri dolduramayacak bir gelenek ama evde de o hissi yakalamak mümkün. İşin sırrı buharda; özellikle ipek keseler hamam kültürüyle birleşmiş bir üründür. Doğru dokuma sıklığına sahip ipek keselerle banyoda da bu hissi yakalamak mümkün. Hem kalın hem de ince vücut ipek keseleri var.Süngerler ve lifler banyoda az suyla çok köpük sevenler, banyoyu eğlence olarak görenler için ideal. Peeling görevi görevi yapan ürünler ise kendini şımartanların tercihi oluyor.

Bu ürünleri seçiminde özellikle dikkat edilmesi gereken noktalar var mı?

Aslında herkes kendi cilt tipine ve biraz da keyfine göre seçmeli. Banyoda eğlence seviyorsanız, dondurma şeklinde bir lif alabilirsiniz. Eğer keselenmek sizin için vazgeçilmez bir rutin ise, doğal bitkilerden yapılmış keseleri tercih edebilirsiniz. Cildiniz hassas ise ipek keseler kullanılabilir. Her bünyenin tepkisi farklı olduğundan, keseleme işlemini önce ufak bir bölgede denemekte fayda var. Vücut keseleri kesinlikle yüze kullanılmamalıdır.

Banyo süngeri ve lifleri hangi maddelerden yapılıyor? Alerjik reaksiyonu yol açma ihtimalleri var mı?

Banyo süngerleri geri dönüştürülmüş poliüretan malzemeden yapılır. Poliüreten malzemenin bilinen bir reaksiyonu yoktur. En basit haliyle herkesin kullandığı banyo liflerinin ana maddesidir. Tekstil bitkileri ise testlerden geçmiştir ancak daha önce de belirtildiği üzere bünyesel etkileri farklıdır.

Doğal, organik, yüzde 100 bitki içerikli çeşitli banyo ürünleri var. Bunların farkı nedir?

En büyük fark ilk olarak doğal tekstil bitkisinden üretilmiş olmalarıdır. Ortak nokta ise peeling etkisi sağlamaları. Loofah (kabak) yumuşak bir cilt için en doğru seçimken, Sisal sivilce ciltler için çok faydalıdır. Ramie peeling etkisinin yanı sıra selülit ve varis şikayetlerini azaltmak için etkili olduğu bilinmektedir. Liflerle ilgili ‘Bir kere al bir yıl boyunca kullan’ gibi genel ve çok yanlış bir algı var. Lifler belirli aralıklarla 2-3 ayda bir değiştirmelidir.