Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '13

 
Kategori
Sinema
 

Eve dönmek mümkün mü ?

Eve dönmek mümkün mü ?
 

Sarıkamış 1915-Eve Dönüş


"Sarıkamış 1915-Eve Dönüş" ezberleri bozan bir film. Savaş döneminden, savaşı göstermeden, anlatmak istediğini anlatmayı başarıyor. Savaşın varlığını ve kayıplarını, sadece bir sekansta donmuş asker cesetleri üzerinden gösteriyor. Geri kalan zamanda hissettiriyor. Sinemada "gerçekliğin" gerçeğe çok yaklaşması, seyirciyi tedirgin edebilir. Michael Haneke'nın insanınn içindeki şiddeti veya Chan Woon Park'ın abartılı şiddeti sergilediği filmleri, seyirciyi koltuğunda tarafsız oturtmaz. Onu kurbanların ızdırabına ortak eder."Sarıkamış 1915-Eve Dönüş" de gerçeğin ürkütücü girdabına doğru çekiyor seyirciyi. Yedi kişinin karların ortasında verdiği hayatta kalma mücadelesi, soğuğu ve açlığı içinde hissettiriyor insana . "Ben böyle bir durumda ne yapardım ?" düşüncesinden kurtulamıyor seyreden.

Karlar içinde geçen bu yol öyküsünde Hariciye memuru Saci Efendi (Uğur Polat) aynı dairede görevli Kalem Müdürü'nün karısı Gül Hanım'ı (Nergis Öztürk) ve küçük kızı Nihan'ı (Myraslava Kostveya Akay) Erzurum'a götürmekle görevlendirilir. Sarıkamış Harekatı'nın başarısızlığa uğramasıyla, bölge tehlikenin nereden geleceği belli olmayan bir konumdadır. Arabalarını çeken atın yolda ölmesi sonrası yola devam edemezler, terk edilmiş bir Ermeni köyüne sığınırlar. Sığındıkları boş evde soğuktan ve açlıktan korunmaya çalışırlar. Kısa bir süre sonra kendilerine dört kişi daha katılır. Savaştan eve dönmeye çalışan iki asker ve komşu köyden bir çifttir.

Yönetmen ve senarist  Alphan Eşeli ilk uzun metrajında, karakterlerinin içine düştüğü psikolojik çöküntüyü ustaca anlatıyor. Karakterlerine eşit mesafede duruyor. İnsanın doğasındaki vahşiliğin, yaşam ve ölüm arasındaki sınır daraldıkça, nasıl ortaya çıktığını mükemmel kurguluyor. Kar örtüsünün sonsuz beyazını ve sessizliğini, ölümü ve çaresizliği çağrıştıran bir metafora dönüştürüyor. Finaldeki açıklayıcı geri dönüşler gereksiz eklentiler olmuş.

Uğur Polat, Nergis Öztürk, Serdar Orçin başta olmak üzere oyuncu performansları, yaşam mücadelesini abartısız yansıtıyor. Minimalist oyunculuklar öyküyü inandırıcı kılıyor.

   

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..