Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '10

 
Kategori
Siyaset
 

Evet - Hayır oyunu

Evet - Hayır oyunu
 

AKP'nin hazırladığı referanduma oy verecek halkın anayasa ve yasa kültürü olmasını beklemiyorum. Oynanan iç ve dış oyunları algılamasını da beklemiyorum. Bu nedenle iktidara sahip olanların halkı aydınlatmasını ve doğruları söylemesini de beklentilerim içinde yer almıyor. Daha da kötüsü muhalefetin de bunu halka doğru bir şekilde anlatabildiğini de göremiyorum.

İnsanları bir şekilde EVET / HAYIR dedirtmeye zorlayan, kendi oyunlarına alet edenlerin kirli siyasetlerini görsem de bunu düzeltecek, değiştirecek bir gücüm olmadığı için sadece yazmakla yetiniyorum. Demokrasiyi bilen, hukuku bilen, hakkı bilen değil, herkes konuşuyor. Ancak insanlar inandıkları liderlerin(!) peşinden giderek, verecekleri oylarla ülkeyi nereye sürükleyeceklerini bilmiyorlar. Bunun adı ne siyasettir, ne de demokrasidir.

"Onlara: Yeryüzünde fesat çıkarmayın, denildiği zaman, 'Biz ancak ıslah edicileriz' derler. Şunu bilin ki, onlar bozguncuların ta kendileridir, lâkin anlamazlar. (Bakara 11-12)" diyen ayette, 'ıslah ediciyiz' dedikleri halde bozguncular kimlerdir?

Demokraside herkesin oyu eşittir ve bu da demokrasinin en zayıf tarafıdır. Bilenin de bilmeyenin de oyu karışınca demokrasi çirkinleşir. Demokrasi kültür seviyesi yüksek toplumların yönetim şekli olduğu zaman gerçek anlamını bulur.

Yaradan herkesi eşit yarattıysa neden 'OKU' diye emri verdi? Neden 'ilim Çin'de de olsa gidip alın' dendi "... Resul'üm de ki: Hiç Bilenle Bilmeyen bir olur mu? Doğrusu ancak akıl sahipleri bunları hakkıyla düşünür" ( Zümer Suresi 9. Ayet). ayetiyle ne mesaj verildi? Neden alimin uykusunu cahilin ibadetinden daha değerli kılındı? Herkes eşitse neden eğitim var? Eğer her okuyan doğruları anlıyorsa neden dünyada savaşlar var? Siyaseti artık herkes bildiğine inanıyor, peki gerçek bilgi nerede?

Anayasanın temelinde yasama, yürütme ve yargıda güçler ayrılığı ilkesi vardır. Temel olan anayasadaki metinler değil, bu metinlerin ne amaçla değiştirilmek istendiğidir. Demokrasinin beşiği sayılan İngiltere'de yazılı anayasa yoktur. Anayasa değişikliği bir partinin söylemiyle olmaz, Anayasa milletin ortak iradesidir. Yürütmenin (hükümetin) kafasına göre yasaları değiştirmemesi ve dikta rejimi gibi halkı yönetmemesi için anayasa vardır ve var olmalıdır.

Anayasa değişikliği ile dayatılan ve halkın önüne konulan metinleri okuyun, anladıklarınızı ve anlamadıklarınıza bakın, anayasal metinlerin ne işe yarayacağı, sakıncalarının ne olacağı üzerinde konuşun. Kendi aklımızla ve bilgimizle konuşalım. Birlikte doğru yolu bulalım. Aynı gemideyiz, tek bir ülke var ve bu ülkenin kötüye gitmesi hiç birimize yaramaz. Referandum GS-FB maçı değildir, kaybeden bütün ülke olur. Bu oyunu ancak bilgi ve birlik yenebilir.

Eğer fikrimiz yoksa, sadece birilerine inanıp da EVET veya HAYIR diyor ve başkalarının peşinden gidiyorsak, çocuklardan ne farkımız kalır? Başkalarının fikirlerini değil, ANAYASA konusunda kendi fikrinizle oyunuzu verin. Demokrasi ancak bu şekilde toplumların mutluluğuna giden yolda insanlara hizmet edebilir.

Hangi maddelere, EVET - HAYIR diyeceksiniz? Ve mümkünse önceki metni-sonraki metinle kıyaslayarak ve bu değişikliğin topluma olan etkisini de anlatarak... Şimdiye kadar çıkan anayasa ve yasa değişkliğinin hangisini takip ettiniz? Hangisi size soruldu? Hangisinden haberdar oldunuz? Şu anda Anayasada toplamda kaç madde vardır? Gelişmiş olan ülkelerdeki anayasalarda kaç madde vardır? Aralarında söylem olarak fark var mıdır? Bu sorulara yanıt bulmadan vereceğiniz yanıtı bir çocuk da evet veya hayır diye verebilir. Oy verenlerin çocuklardan bir farkı olması gerekmez mi?

Değiştirilmesi öngörülen 26 maddenin hepsini anladınız mı? Hepsine birden evet mi diyeceksiniz? Hepsi istediğiniz bir ülke yaratmak için yeterli geliyor mu? Yoksa bu oyların içinde hiç görmediğiniz bir başka oyun mu var?

Böyle bir oyuna gelmemek için AKP'nin, CHP'nin ve MHP'nin internet sitelerine girerek düşüncelerini tek tek okuyun, hem de ders çalışır gibi okuyun. Ya AKP, CHP veya MHP sizi oyuna getiriyorsa? Ya onlar kendi çıkarlarını düşünüyorlarsa? Ya bu ülkeyi ele geçirmenin planlarını yapıyorlarsa... Oylarınızla bu bu oy'una engel olmayacak mısınız?

Eğer anayasa ve hukuk ile ilgilenmiyorsanız yazanları anlamanız da mümkün değildir. Ama yine de bir deneyin, okuyun ve internetten "tarafsız" olduğunu düşündüğünüz kişilerin yorumlarını okuyun, hocaların fikirlerini araştırın. İnternet kullanmanız gerçekten bir işe yarasın, ülkenin hayrına yarasın.

Ancak sizleri hemen uyarayım ki yazılanlar maalesef gerçekleri yansıtmıyor, en azından birisi size alan söylüyor. Sonuç ne olursa olsun, Türkiye'nin geleceği maalesef bu referandum ile iyiye gitmeyecek. Kolayca bulmanız bu üç partinin referandumla ilgili adreslerini ve anayasanın tam metnini aşağıya yazıyorum. Ancak sadece birini değil, hepsini okuyun ve öyle karar verin!

AKP'nin sitesi: http://www.kararmilletin.com

CHP'nin sitesi : http://www.chp.org.tr/Files/NEYE_HAYIR_KITAPCIK_Brosur.pdf

MHP'nin sitesi : http://www.referandumoyunu.com/

1982 Anayasası : http://www.anayasa.gen.tr/1982ay.htm

O kadar çok sözüm var ki, buraya sığdırma şansım yok.

Sadece, ülkemiz için, halkımız için HAYIR'lı olmasını diliyorum.

 
Toplam blog
: 64
: 968
Kayıt tarihi
: 28.10.07
 
 

Mülkiye İşletme mezunuyum ve aynı zamanda Sakarya Üniversitesi Maliye Bömlümünde doktora öğrencis..